Ο Κωνσταντινος Καραθεοδωρη «επανα-συστηθηκε» στους νεους της Κομοτηνης

Με την παρουσίαση του νέου graphic novel σε σενάριο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη και εικονογράφηση του Παναγιώτη Πανταζή

Με τη συμμετοχή των κ. Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, Ελένης Χατζή, Νίκου Καμπασελέ και σε ρόλο συντονίστριας την κ. Χριστίνα Αποστολίδου

Ο μεγάλος Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και το έργο του «ζωντάνεψαν» και πάλι στην Κομοτηνή, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, σε έναν χώρο με ιδιαίτερη συμβολική, στο Τσανάκλειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται πλέον, μεταξύ άλλων, και το Μουσείο Καραθεοδωρή. Ένα μουσείο μοναδικό στο είδος του, που φιλοξενεί μέρος από τα αρχεία και αντίτυπα του έργου του, προσωπικά αντικείμενα και οικογενειακές φωτογραφίες του μεγάλου επιστήμονα, και «αναδεικνύεται παράλληλα σε χώρο παιδείας, καλύπτοντας το έλλειμμα της ύπαρξης του Καραθεοδωρή και των θεωρημάτων του από τα σχολικά εγχειρίδια», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Σύνδεσμος Φίλων του Καραθεοδωρή.

Τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα επιστήμονα παρουσίασαν, μέσω του graphic novel «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός», σε σενάριο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη και εικονογράφηση του Παναγιώτη Πανταζή (εκδ. Παπαδόπουλος, 2021), στο Τσανάκλειο Μέγαρο, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής, η κ. Ελένη Χατζή, φιλόλογος και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην τοπική ιστορία, ο κ. Νίκος Καμπασελέ, πτυχιούχος της ΑΣΚΤ και της École Εuropéenne Supérieure de l’Ιmage (Master BD) της Ανγκουλέμ, εικονογράφος βιβλίων και δημιουργός ιδιαίτερα πετυχημένων  comics, μεταξύ των οποίων και  τα «ΘΥΕΛΛΑ prequel», «Σταυρούπολη», «Ο Σκελετούλης και η παρέα του – Αστείες ιστορίες για στοιχειά και τέρατα»  από τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, ο κ. Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, ο  θητεύσας στη ζωή και το έργο του Κ. Καραθεοδωρή με δυο εκδόσεις μυθοπλασίας ήδη στο παρελθόν στις οποίες ο Καραθεοδωρή είναι ο πρωταγωνιστικός ήρωας, και, στη συγκεκριμένη εκδήλωση ως ο «συγγραφέας»,  σωστότερα ως ο σεναριογράφος του παρουσιαζόμενου κόμικ, με συντονίστρια, την εξαιρετικά λιτή και ουσιαστική, υπεύθυνη του Μουσείου Καραθεοδωρή, κ. Χριστίνα Αποστολίδου.

Η εκδήλωση ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού Δήμου Κομοτηνής, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής στο πλαίσιο των δράσεών της με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Κομοτηνή Εν Δράσει», του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή, των εκδόσεων Παπαδόπουλος, του βιβλιοπωλείου“Bookstop” και του «Παρατηρητή της Θράκης», μια και μέσω του νέου graphicnovel του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, που εκτείνεται σε ογδόντα σελίδες, μπορούν οι αναγνώστες, μικροί και μεγάλοι, να ακολουθήσουν τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας του σπουδαίου επιστήμονα: την απόφασή του να σπουδάσει μαθηματικά, τη γνωριμία του με τον Αϊνστάιν, τη συνεισφορά του στην επιστήμη αλλά και την αγάπη του για την Ελλάδα.

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τα της βραδιάς.

Το graphic novel «Κωσταντίνος Καραθεοδωρή, ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός» παρουσίασαν στην Κομοτηνή οι κ. Νίκος Καμπασελέ, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Ελένη Χατζή και στον ρόλο του συντονισμού η κ. Χριστίνα Αποστολίδου

Ελένη Χατζή, «Το κόμικ θα ήταν χρήσιμο ανάγνωσμα στις σχολικές βιβλιοθήκες, αλλά και χρήσιμο εργαλείο στους σημερινούς εκπαιδευτικούς»

Η κ. Χριστίνα Αποστολίδου, αφού καλωσόρισε εκ μέρους των διοργανωτών τους παρευρισκόμενους και σύστησε τους εισηγητές, έδωσε τον λόγο στην κ. Ελένη Χατζή (σ.σ.: μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την εισήγηση της κ. Ελένης Χατζή εδώ), η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά εκείνα του παρουσιαζόμενου graphicnovel που το καθιστούν προσιτό στους νεαρούς αναγνώστες, αλλά και τη χρησιμότητά του για τους εκπαιδευτικούς. Ενδεικτικά ανέφερε: «Οι συντελεστές του βιβλίου αναλαμβάνουν να συστήσουν με αυτήν την προσπάθεια στο νεανικό κοινό μια σπουδαία προσωπικότητα με μεγάλη συνεισφορά στην επιστήμη και τεράστια αγάπη και προσφορά στην Ελλάδα. Επιτυγχάνουν να συνθέσουν μια πρωτοποριακή βιογραφία, ικανή να κεντρίσει το ενδιαφέρον του δύσκολου αναγνωστικού κοινού, που αποτελούν τα παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και οι έφηβοι, αλλά και να διαβαστεί ευχάριστα και από ενήλικες. Μέσα από την περιεκτική αφήγηση του Ιντζέμπελη και την αδρή, ξεκάθαρη εικονογράφηση του Πανταζή ξετυλίγεται με συναρπαστικό τρόπο ο βίος και η πολιτεία του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. […]

Το εγχείρημα του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη είναι επιτυχημένο, γιατί προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό, ιδιαίτερα στο νεαρότερο, μια μάλλον άγνωστη προσωπικότητα για την οποία ακόμη δεν έχει πει την τελευταία λέξη η έρευνα. Ανασυνθέτει μια εποχή από την πλευρά της πορείας ενός ανθρώπου που θεράπευσε την επιστήμη του σε μέγιστο βαθμό. Από την πλευρά της εικονιστικής αφήγησης τα κάδρα είναι μελετημένα ανάλογα με τη συναισθηματική κατάσταση των προσώπων και την επιρροή που αυτά ασκούν στον αναγνώστη, από δε την κειμενική αφήγηση έχουν προβληθεί τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία και οι σταθμοί της επιστημονικής και οικογενειακής ζωής του Καραθεοδωρή, με αφαιρετικότητα και αφηγηματική συνέχεια, αφήνοντας δημιουργικά κενά απροσδιοριστίας τα οποία είτε συμπληρώνονται από την εικόνα είτε από τον αναγνώστη, συνάμα ενεργοποιώντας τον.

Σύντομο, εύληπτο και ευχάριστο, το κόμικ αυτό προσφέρεται για ανάγνωση για όλες τις ηλικίες. Επίσης θα ήταν χρήσιμο ανάγνωσμα στις σχολικές βιβλιοθήκες, αλλά και χρήσιμο εργαλείο στους σημερινούς εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να γνωρίσουν στα παιδιά τη μεγάλη αυτή μορφή της επιστήμης, τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, ένας πολύπειρος και ταλαντούχος συγγραφέας, προσεγγίζει την αφήγησή του με  αγάπη και προσήλωση και προβάλλει μορφές και σχέσεις-πρότυπα που όλοι θα επιθυμούσαμε, διαμορφώνοντας έναν παιδαγωγικό προσανατολισμό, όπου οι νέοι κυρίως αναγνώστες μπορούν να αντλήσουν ενθάρρυνση για μια πιο θετική στάση απέναντι στη ζωή, τη στιγμή που η ιστορική συγκυρία μπορεί σε ατομικό επίπεδο να την αντιμάχεται ή και να τους την αρνείται».

Το νέο κόμικ που υπόσχεται να φέρει μικρούς και μεγάλους πιο κοντά στη ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα επιστήμονα ήταν διαθέσιμο τη βραδιά της παρουσίασης από το βιβλιοπωλείο “Bookstop”

Νίκος Καμπασελέ, «Το στυλ του εικονογράφου δίνει στην ιστορία έναν πιο ανάλαφρο αέρα μέσα από εικόνες απλές και ευανάγνωστες»

Ακολούθησε ο κ. Νίκος Καμπασελέ (σ.σ.: μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την εισήγηση του κ. Νίκου Καμπασελέ εδώ), που επιχείρησε να εισάγει τους θεατές στον κόσμο των κόμικς, διευκρινίζοντας ζητήματα ορολογίας αλλά και παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Επισήμανε μεταξύ άλλων: «Τι είναι ένα graphicnovel ή όπως λέγεται κάποιες φορές στα ελληνικά: ένα εικονογραφημένο αφήγημα;

Το graphicnovel είναι ένας όρος που δημιουργήθηκε για να υποδηλώσει τη διαφορά που θεωρείται ότι έχουν αυτά τα αναγνώσματα από τα συνηθισμένα κόμικς. Παραδοσιακά, τα κόμικς θεωρούνταν ευτελή αναγνώσματα, κυρίως διασκεδαστικά και χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Τα γνωστά μας “μίκι μάου”, αξιόλογα μόνο για παιδικές ηλικίες. Αυτή η αντίληψη ευτυχώς άλλαξε με τα χρόνια, κυρίως επειδή διαπιστώθηκαν οι εκπληκτικές εφαρμογές που μπορούν να έχουν τα κόμικς ως τρόπος έκφρασης, όχι μόνο στην τέχνη και στο εμπόριο αλλά και στην εκπαίδευση. Παρόλα αυτά, δημιουργήθηκε η ανάγκη ενός πιο δόκιμου όρου για κόμικς με θεματική που παραδοσιακά ανήκε στη λογοτεχνία. Όπως για παράδειγμα οι βιογραφίες ιστορικών προσωπικοτήτων. Εγώ προσωπικά, ως δημιουργός, δεν βλέπω κάποια κατασκευαστική διαφορά ανάμεσα σε ένα οποιοδήποτε κόμικ και σε ένα εικονογραφημένο αφήγημα. […]

Σαν τρόποι αφήγησης, τα κόμικς και τα graphicnovels λειτουργούν ως εξής: Τόσο οι εικόνες όσο και τα κείμενα, παρουσιάζονται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένα πλαίσια: Τα καρέ για τις εικόνες και τα μπαλονάκια για τα κείμενα. Αυτό γίνεται αφενός για να είναι οι ιστορίες οπτικά ξεκάθαρες, άρα και ξεκούραστες στο μάτι, αφετέρου για να δημιουργείται ένας συγκεκριμένος ρυθμός στην ανάγνωση.

Σαν σχεδιαστικό ύφος, το κόμικ ακολουθεί τη γραμμή της σύγχρονης γαλλο-βελγικής σχολής. Σύμφωνα με αυτήν, η κάθε σελίδα περιέχει τρία με πέντε καρέ, τοποθετημένα σε δύο με τέσσερις οριζόντιες λωρίδες. Επίσης, δίνεται έμφαση στο προσωπικό στυλ του εικονογράφου, χωρίς να δεσμεύεται από τις αρχές του ακαδημαϊκού σχεδίου. Αυτό δίνει στην ιστορία έναν πιο ανάλαφρο αέρα μέσα από εικόνες απλές και ευανάγνωστες».

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, «Η τέχνη του graphic novel δίνει τη δυνατότητα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να γνωρίσει κάποιος τον Κ. Καραθεοδωρή»

Τον λόγο έλαβε τέλος ο σεναριογράφος του κόμικ, κ. Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, ο οποίος μοιράστηκε τη χαρά του που επέστρεψε στην Κομοτηνή για την παρουσίαση του βιβλίου του. Αρχικά αναφέρθηκε στην επιλογή του graphicnovel, καθότι μέχρι στιγμής μας είχε συνηθίσει σε πιο εκτενείς αφηγηματικές φόρμες. Στην επιλογή αυτή συνέβαλε και το ενδιαφέρον της κόρης του για τα graphicnovels αλλά και η σταδιακή επαφή του γιου του με αυτά. Όπως ο ίδιος τόνισε, του άρεσε η νέα αυτή φόρμα γιατί είναι μια νέα πρόταση, διαφορετική από όσα είχαμε συνηθίσει. «Η τέχνη αυτή δίνει επίσης τη δυνατότητα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να γνωρίσει κάποιος τον Κ. Καραθεοδωρή», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επ’ ουδενί όμωςο ίδιος δεν στοχεύει σε εξαντλητική εξέταση του έργου του μεγάλου επιστήμονα σε αυτό το βιβλίο. Βασικός στόχος του είναι να δώσει το έναυσμα στον αναγνώστη να αναζητήσει περισσότερα στη συνέχεια για τον Κ. Καραθεοδωρή, εξ ου και στο συγκεκριμένο κόμικ  κατατίθεται στο τέλος επιλεγμένη βιβλιογραφία για τον μεγάλο επιστήμονα.

Ο κ. Ιντζέμπελης μοιράστηκε επίσης στιγμές από την πορεία δημιουργίας του graphicnovel, τα εμπόδια που υπήρξαν στην αρχή και τον τρόπο με τον οποίο συνεργάστηκε με τον εικονογράφο, με τον οποίο μάλιστα τον συνδέει και η ίδια καταγωγή. Ολοκληρώνοντας, τόνισε πως μέσα από το βιβλίο ο αναγνώστης οδηγείται σε «ένα ταξίδι γνωριμίας με τον Καραθεοδωρή, μέσα από εικόνες και γεγονότα, τα οποία έχουν ως βάση την πραγματικότητα. Προσπαθούμε να φέρνουμε τον Κ. Καραθεοδωρή και πάλι στην επικαιρότητα για να τον μάθουν τα παιδιά και οι νέοι».

Παρόντες παλιοί και νέοι γνώριμοι

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν παλιοί και νέοι γνώριμοι του έργου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Διακρίναμε, τον εκπρόσωπο της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής π. Κώστα Τσουλιάγα, τη συγγραφέα κ. Λεύκη Σαραντινού με τον σύζυγό της κ. Φάνη Κέκκερη, την Ομότιμη  Καθηγήτρια του ΤΕΦ/ΔΠΘ κ. Βασιλική Κοντογιάννη, τους συγγραφείς κ. Χρήστο Χαρτοματσίδη και κ. Ιγνάτιο Χουβαρδά, τις φιλολόγους  κ. Καρολίνα Κωνσταντινίδου, κ. Πόλυ Λακάκη και κ. Αναστασία Τσιμπιρίδου, τον ζωγράφο, γραφίστα και φιλαναγνώστη  κ. Γιώργο Παπαλεξάνδρου, τη σύμβουλο επιχειρήσεων κ. Φελίνα Καζάκου-Βρούζου, τον εκ του Συνδέσμου των Φίλων Καραθεοδωρή, κ. Βασίλη Κέκκερη, την κ. Ελένη Ιντζέμπελη, σύζυγο του συγγραφέα κ.ά.   

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.