Ο εκ Δραμας Νικος  Διτσιος που απλωνει  τα φτερα του στον χρονο και στον χωρο

Νίκος Δίτσιος, «Ινδία: από τις Βέδες έως τον Ινδουισμό», εκδ. Κέδρος, Αθήνα 2023

Τα τελευταία χρόνια είχα τη χαρά να έρθω σε επαφή με τα πλούσια σε περιεχόμενο και θεματολογία έργο του εκ Δράμας Νίκου Δίτσιου, πολυτάλαντου  και  πολύπλευρου ερευνητή.

Τα εκδοθέντα έργα του κινούνται σε δύο κυρίως κατευθύνσεις: ιστορία και πολιτισμός της Δράμας η πρώτη, ανατολική σκέψη και θρησκεία η δεύτερη.

Θα παραθέσω  στο πρώτο μέρος του κειμένου μου ένα εργοβιογραφικό σημείωμα, ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιάσω  το νέο του έργο για την Ινδία.

   Ο Νίκος Δίτσιος γεννήθηκε στη Δράμα το 1951. Αποφοίτησε από το τότε εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Δράμας. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Διδυμότειχο. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο (Ιταλία) απ’ όπου και απέκτησε Master’s Degree στον τομέα της “Scienze Del Territorio”. Έχοντας διδαχθεί την Επιστήμη του με «Σφαιρικότητα», με πλήθος ενδιαφερόντων και γνώσεων, που ενώ φαινομενικά είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους, έχουν κοινή βάση και συνδέονται άμεσα, τόσο με το θεωρητικό του υπόβαθρο, όσο και με τη στάση ζωής του. Συμμετείχε και συμμετέχει σε πρωτοποριακά πολιτικά, φιλοσοφικά, κοινωνικά και άλλα εναλλακτικά κινήματα. Εξακολουθεί να δημιουργεί και να εξελίσσεται πάνω σ’ αυτά που διδάχθηκε και έζησε, την εποχή από την οποία επηρεάστηκε. Έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς διάφορες εργασίες του. Στη Δράμα υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Συλλόγου Δραμινών Φοιτητών, της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας και της Οικολογικής Κίνησης Δράμας. Εργάστηκε ως αρχιτέκτων μηχανικός μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2016.

Στην Ιστορία και στον Πολιτισμό της πατρίδας του αναφέρονται  τα βιβλία:

Α «Η Δράμα στον χώρο και χρόνο (Ιστορία-Αρχιτεκτονική-Πολιτισμός) (πρώτο βιβλίο) Προϊστορία-Παλαιολιθική Εποχή-Νεολιθική Εποχή-Εποχή Χαλκού», εκδ. Ελκυστής, Θεσσαλονίκη 2020

Β «Η Δράμα στον χώρο και χρόνο (δεύτερο βιβλίο) Εποχές: Σιδήρου, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Ιστορία, Αρχιτεκτονική, Πολιτισμός, Προσέγγιση των κοινωνιών από την Παλαιολιθική Εποχή έως τους Ολύμπιους Θεούς», εκδ. Ελκυστής, Θεσσαλονίκη 2021

Όσον αφορά την ανατολική σκέψη και θρησκεία εκδόθηκαν:

Γ.  «Ο Βούδδας στον χρόνο», εκδ. Κέδρος, Αθήνα 2020, μια έρευνα πάνω σε σημαντικά βουδδιστικά κείμενα όπως αυτά παρουσιάζονται στην ελληνική και στη διεθνή βιβλιογραφία

Δ. «Εισαγωγή στη σκέψη της παλαιάς Κίνας», εκδ. Κέδρος 2022. Πρόκειται για μία παράδοση που χάρη στον Κομφούκιο διατηρήθηκε ατόφια από τις πρώτες αρχαίες μνήμες της κινέζικης κουλτούρας μέχρι σχετικά πρόσφατα.


Ε. «Βουδισμός – Ουπανισάδες», Ιδιωτική Έκδοση 2023. Στο βιβλίο αυτό  ξεχωρίζω τα κεφάλαια: 1.Τρέχουσες θεωρίες ως προς την προέλευση του Βουδισμού –Χρονολόγηση των παλαιότερων Ουπανισάδων– 2. Πρώιμα Βραχμανικά ιδεώδη σε αντιπαράθεση με πρώιμα βουδιστικά ιδεώδη   3. Προϊστορία του Σαμανισμού  «Το κηρυσσόμενο ιδεώδες του πρώιμου Βουδισμού ήταν η επίτευξη μια ολοσχερούς γαλήνης (upasama), αθάνατης (amata), κατάσταση ειρήνης (santi) και υπέρτατης ευλογίας (parama – sukha )».

  Το πρόσφατο έργο του Νίκου Δίτσιου  επιγράφεται  «Ινδία: από τις Βέδες έως τον Ινδουισμό». Για το έργο αυτό θα αναφερθούμε, αφού εισαγωγικά μιλήσουμε για την Ινδία, ιστορικά και πολιτιστικά, και για τη σχέση της με την Ελλάδα και τους Έλληνες.

  Α. Σχέση Θράκης και Ινδίας: Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ηρόδοτος 2500 χρόνια πριν  (Αλικαρνασσός 484 π.Χ. – Θούριοι 425 π.Χ./410 π.Χ.) συγκρίνει τους Θρακιώτες με του Ινδούς:

  «Θρηίκων δὲ ἔθνος μέγιστόν στι μετά γε νδος πάντων νθρώπων = Λοιπόν, των Θρακών το έθνος είναι το πιο μεγάλο στον κόσμο, ύστερα βέβαια από τους Ινδούς»(Ηρόδοτος 5,3,1,  μετάφραση Η. Σπυρόπουλου, 1992) 

Διαβάζοντας την Ιστορία του Ηροδότου μαθαίνεις πολλά και περίεργα για τον μακρινό αυτό λαό.

  Β. Σχέση Αρχαίας Ελλάδας και Ινδών:  Για πρώτη φορά οι Ινδοί ήρθαν σ’ επαφή με τον δυτικό κόσμο, με την προέλαση του Μεγάλου Αλέξανδρου μέχρι τον Ινδό ποταμό. Η επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στους Ινδούς υπήρξε βαθιά. Δείγματά της ανακαλύπτουμε πολλά στην ινδική τέχνη. Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου δημιουργήθηκαν ινδικά κρατίδια με Έλληνες ηγεμόνες που διατηρήθηκαν μέχρι το 50 π.Χ.

  Γ. Σχέση Ελλήνων και Ινδών τους τελευταίους αιώνες: Ο εποικισμός Ελλήνων εμπόρων στη Βεγγάλη ξεκίνησε στις αρχές του δέκατου όγδοου αιώνα και διήρκησε μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα. Οι περισσότεροι Έλληνες μετανάστες στην Ινδία ήταν εγκατεστημένοι στη Βεγγάλη. Η ελληνική κοινότητα αριθμούσε 120 οικογένειες και ήταν μία από τις πιο δραστήριες της περιοχής. Είναι εντυπωσιακό ότι δύο δεκαετίες πριν από την έναρξη της Επανάστασης και πιο συγκεκριμένα τη δεύτερη μέρα του Πάσχα του 1802 οι Έλληνες της Καλκούτας έδωσαν έναν όρκο. Δεσμεύτηκαν λοιπόν να συγκεντρώσουν αρκετά γρόσια καθώς και χρυσά και αργυρά νομίσματα προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες των υπόδουλων στον ελλαδικό χώρο, όταν θα έφτανε η ώρα της Επανάστασης. Πραγματικά, συνέδραμαν ποικιλότροπα στον Αγώνα του 1821.

Δ. Σήμερα η Ινδία θεωρείται μια από τις ανερχόμενες υπερδυνάμεις. Η Ινδία είναι χώρα γεωργική και βιομηχανική. Η Ινδία ή Μπαράτ είναι η μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό ξεπερνώντας την Κίνα, με 1.387.284.855 κατοίκους σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2023, και η έβδομη μεγαλύτερη σε έκταση με 3.287.263 τ.χλμ..

   Πριν από 55.000 χρόνια, οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι, ή Homo sapiens, είχαν φτάσει στην Ινδική υποήπειρο από την Αφρική, όπου είχαν εξελιχθεί νωρίτερα. Τα παλαιότερα γνωστά σύγχρονα ανθρώπινα υπολείμματα στη Νότια Ασία χρονολογούνται πριν από περίπου 30.000 χρόνια. Η ινδική πολιτιστική ιστορία εκτείνεται σε περισσότερα από 4.500 έτη.

  Το πρόσφατο έργο του Νίκου Δίτσιου  «ΙΝΔΙΑ:  από τις Βέδες έως τον Ινδουισμό», καλαίσθητο, εκδομένο από τον Κέδρο, με εξώφυλλο του συγγραφέα. Εκτός από το κείμενο, σε Παράρτημα παρουσιάζονται εξαιρετικά έργα τέχνης-εικόνες που αντιστοιχούν με τα κεφάλαια του βιβλίου.

Στο οπισθόφυλλο του έργου διαβάζουμε:

«Η μελέτη “Ινδία: από τις Βέδες έως τον ινδουισμό”, μαζί με τα βιβλία “Ο Βούδδας στον Χρόνο” και “Εισαγωγή στη σκέψη της Παλαιάς Κίνας”, συμπληρώνει την τριλογία του συγγραφέα με αντικείμενο τον ασιατικό πολιτισμό.

Παράλληλα με την ενεργό συμμετοχή του σε οικολογικά κινήματα, αλλά και σε κινήματα ισότητας, ειρήνης και ανθρωπισμού, με την εργασία αυτή κλείνει, κατά ένα μεγάλο μέρος, ο κύκλος των εναλλακτικών φιλοσοφιών που επηρέασαν τον συγγραφέα κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970».

 Στον Πρόλογο ο συγγραφέας παρατηρεί:

«Στην εργασία μου αυτή περιγράφω τις θρησκείες-φιλοσοφίες που επικράτησαν στην Ινδία από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι τις μέρες μας. Παραθέτω εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες τις οποίες παρουσιάζω  από δυτικό-χριστιανική πλευρά. Ξεκινώ από τις “Βέδες” που φτάνουν σε βάθος χρόνου μέχρι τις πιο αρχαίες μνήμες της ινδικής υποηπείρου και θεωρούνται Γραφή εξ αποκαλύψεως».

Βραχμανισμός, βουδισμός, τζαϊνισμός, ατζιβικισμός, ινδουισμός – εξετάζονται στα κεφάλαια του βιβλίου. Ευχαριστώ τον συγγραφέα Νίκο Δίτσιο και τον συγχαίρω για τη μεθοδικότητα και αμεσότητα του έργου αυτού, όπως και των προηγούμενων δημιουργημάτων του.

Περιμένω το επόμενο βήμα, στον Χώρο και στον Χρόνο.

Ξάνθη, 5 Φεβρουαρίου 2024

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.