Ο «Αμνος γενναται» και ο «Πιλατος» του Ιωαννη Ιων. Βρεττου παρουσιαστηκαν σε κλιμα αναγνωστικης ευφοριας στην Κομοτηνη

Δύο βιβλία για τα αθώα και αγνά χρόνια της νιότης που πέρασαν, τη μαγεία των Χριστουγέννων, αλλά και στον αντίποδα, για την τραγικότητα της εξουσίας

Το τελευταίο απόγευμα του Νοεμβρίου έκλεισε με μια δημιουργικότατη λογοτεχνική βραδιά κατά την παρουσίαση των βιβλίων του Ιωάννη Ιωάννου Βρεττού στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής. Ο «Αμνός γεννάται» και ο «Πιλάτος» (εκδόσεις Θερμαϊκός) παρουσιάστηκαν με πλήθος κοινού να παρακολουθεί. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ (Κομοτηνή Εν Δράσει), το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο, την Ιωάννα Δεμιράκη και τη συνεργάτιδά της Σοφία Χατζησαββίδου δηλαδή,  κι  ακόμη από τις εκδόσεις Θερμαϊκός.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η φιλόλογος και επιμελήτρια εκδόσεων του «Παρατηρητή της Θράκης» κ. Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, η οποία χαιρέτησε το κοινό και παρουσίασε τον συγγραφέα και την πορεία του στα γράμματα, καθώς και την «ομήγυρη» των ομιλητών, ενώ στη συνέχεια η Αναστασία Χατζάκη ανέγνωσε ένα απόσπασμα από τη συλλογή διηγημάτων «Αμνός Γεννάται».

Για τα αθώα και αγνά χρόνια της νιότης που πέρασαν, τη μαγεία των Χριστουγέννων, αλλά και στον αντίποδα, για την τραγικότητα της εξουσίας μάς εισήγαγαν στο περιεχόμενο των βιβλίων οι ομιλητές. Περισσότερο συγκεκριμένα στο «Αμνός γεννάται» αναφέρθηκε ο μαθηματικός, συμπατριώτης και παιδικός φίλος του συγγραφέα από τη Φθιώτιδα, ασχολούμενος με τη μαθηματική λογοτεχνία, Θανάσης Παπασταθόπουλος, κάτοικος σήμερα Ξάνθης.

Θανάσης Παπασταθόπουλος, «Ο Ιωάννης Ιωάννου Βρεττός δεν είναι απλά ένας ποιητής και συγγραφέας, είναι πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα δάσκαλος»

Ο κ. Θανάσης Παπασταθόπουλος (Ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ) για τη συλλογή Χριστουγεννιάτικων διηγημάτων «Αμνός γεννάται», μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής:

«Ο Ιωάννης Ιωάννου Βρεττός δεν είναι απλά ένας ποιητής και συγγραφέας, είναι πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα δάσκαλος […]. Οι ιστορίες του Γιάννη, μιλώ γι’ αυτές που αναφέρονται στο χωριό, ιστορίες αληθινές που βλέπουν νοσταλγικά πίσω στον χρόνο, σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια. Είναι πρόσωπα αληθινά και οι χαρακτήρες αναλλοίωτοι […]. Το ομώνυμο διήγημα “Αμνός γεννάται”, είναι ένας ύμνος στη ζωή […]. Πρέπει να πω επίσης ότι οι γυναίκες είναι παρούσες στα περισσότερα διηγήματα. Γυναίκες όμορφες και όχι μόνο στα διηγήματα, αλλά και στην ίδια τη ζωή. Απ’ το πρώιμο φευγιό του πατέρα μέχρι και σήμερα. Τα ομορφότερα πλάσματα του κόσμου, “οι απόγονοι της Εύας και της Ήρας”, όπως γράφει σε κάποιο απόσπασμά του. Όλες αυτές οι ιστορίες που αφηγείται ο Γιάννης, οι υπέροχες εικόνες που με τόσο ποιητικό τρόπο τις δίνει, τις κάνει να μοιάζουν σαν παραμύθια, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινές».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος ευχαρίστησε το κοινό για την παρουσία του. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως το «Αμνός γεννάται» γράφτηκε σε ένα διάστημα δεκαπέντε χρόνων και πως κάποια από τα διηγήματά του βασίζονται σε αληθινά γεγονότα.

«Πιλάτος»: Το δεύτερο μέρος μιας σχεδιαζόμενης τετραλογίας

Η παρουσίαση συνεχίστηκε με το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα «Πιλάτος», με την Αναστασία Χατζάκη να διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο.

Ο Στέφανος Γραβάνης, μέλος ΕΕΠ Γαλλικής Γλώσσας & Πολιτισμού Νομικής Σχολής ΔΠΘ, πήρε τον λόγο και αμέσως μετά τη σύντομη τοποθέτησή του, κατά την οποία ενέταξε το ποίημα στη φόρμα των θεατρικών μονολόγων,  έθεσε ερωτήματα στον συγγραφέα για το ύφος, τα λυρικά του στοιχεία αλλά και  τους συμβολισμούς του, με τον συγγραφέα να απαντάει αποσαφηνίζοντας  «δύσκολα» σημεία του.

Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τον κεντρικό ήρωα του έργου τον Πιλάτο, και έγινε ξεκάθαρο πως πρόκειται για έναν ήρωα που δεν ταυτίζεται με το ομώνυμο πρόσωπο που γνωρίζουμε από την Ορθοδοξία αλλά για ένα πρόσωπο με αυτάρκεια, έναν ζωντανό ήρωα που συμμετέχει ενεργά στη δράση του έργου. Παράλληλα, συζητήθηκε το στάτους της εξουσίας, αλλά και η προβολή ενός ήρωα περισσότερο τραγικού, σε αντίθεση με τον Πιλάτο των λέξεων του Ευαγγελίου,  που όλοι μας γνωρίζουμε μονοδιάστατα ως ρωμαϊκό έπαρχο και στρατιωτικό.

Τέλος, ο συγγραφέας ανέφερε πως ο «Πιλάτος» αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας σχεδιαζόμενης τετραλογίας, (προηγείται ο «Έκτορας», εκδόσεις Γαβριηλίδης), η οποία θα ολοκληρωθεί με άλλα δύο έργα που όπως αποκάλυψε ο ίδιος, θα έχουν ως πρωταγωνίστριες δύο γυναίκες, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με την υπογραφή αντιτύπων.

Συγκινητικό στοιχείο της βραδιάς, η παρουσία πολλών Φαναριωτών και Φαναριωτισσών, οι οποίοι/οποίες υπήρξαν μαθητές και μαθήτριες του εκπαιδευτικού Ιωάννη Βρεττού και της συζύγου του Ελένης, που υπηρέτησαν στο Δημοτικό Σχολείο Φαναρίου, με τον πρώτο να είναι μάλιστα ο ιδρυτής του Πολιτιστικού Συλλόγου του οικισμού.

Και εις άλλα σπουδαία και Χριστουγεννιάτικα λοιπόν, με αφορμή το ωραίο βιβλίο του «Αμνού» που μπορεί να λειτουργήσει ως το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο για τα παιδιά που αγαπούν τις ιστορίες που έρχονται από τα παλιά και μιλούν για αγάπη προς τον συνάνθρωπο και τον κόσμο που μας περιβάλλει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.