«Μυθοι, παρεξηγησεις και αβολες αληθειες της ελληνικης ιστοριας» συζητηθηκαν στη Δημοτικη Βιβλιοθηκη Κομοτηνης

Με αφορμή την παρουσίαση του ομότιτλου βιβλίου του Σταύρου Παναγιωτίδη

Αφορμή εκτενούς συζήτησης αλλά και προβληματισμού για τους μύθους που διατηρούνται ακόμα και σήμερα στην ελληνική, σχολική και όχι μόνο, πραγματικότητα στάθηκε η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας. Μικρές αφηγήσεις για γεγονότα που όλοι γνωρίζουμε, αλλά ποτέ δεν συνέβησαν» του συγγραφέα κ.Σταύρου Παναγιωτίδη που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 26 Ιανουαρίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή εν Δράσει», το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο και οι Εκδόσεις Κέδρος, με καλεσμένους ομιλητές οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους επί των ζητημάτων που αυτό εγείρει, τους κ.κ.Γιώργο Μαυρομμάτη, Καθηγητή του Τμήματος Επιστημών Εκπαίδευσης Προσχολικής Ηλικίας του Δ.Π.Θ., τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ροδόπης κ.Στέφανο Μακρυγιάννη και την δημοσιογράφο κ.Νατάσσα Βαφειάδου.

Τους παρευρισκομένους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρώην βουλευτής Ροδόπης κ.Μουσταφά Μουσταφά, καλωσόρισε εκ μέρους των διοργανωτών η κ.Αγγελική Κουγιουμτζόγλου που ανέλαβε και τον συντονισμό της εκδήλωσης, για να δώσει τον λόγο έπειτα στον πρώτο ομιλητή κ.Γιώργο Μαυρομμάτη.

Γιώργος Μαυρομμάτης: «Η πιο πυκνή και καλή παρουσίαση της μεταεπαναστατικής Ελλάδας»

Ο ίδιος στην τοποθέτησή ασχολήθηκε με δύο εκ των βασικών όρων του τίτλου του βιβλίου ήτοι αυτούς της ιστορίας και της αλήθειας, θέτοντας αλλά και απατώντας ερωτήματα που σχετίζονται τόσο με την κατανόηση, το περιεχόμενο αλλά και την ακρίβεια της ιστορίας, για να καταλήξει πως «η αλήθεια και η ακρίβεια είναι δύο διαφορετικά πράγματα» τα οποία συχνά δεν «συναντώνται».

Όπως κατέθεσε ωστόσο ο ίδιος το βιβλίο του κ.Παναγιωτίδη «πρόκειται για την καλύτερη και πιο πυκνή παρουσίαση της μεταεπαναστατικής Ελλάδας και του ζητήματος του εμφυλίου πολέμου και των σχέσεων εξουσίας».

Στέφανος Μακρυγιάννης: «Στα σχολικά βιβλία βρίσκουν δρόμο οι μύθοι και όχι οι άβολες αλήθειες»

Για τους μύθους που συνεχίζουν να βρίσκουν θέσεις στα σχολικά εγχειρίδια, εν αντιθέσει με την αλήθεια που όπως τόνισε δεν βρίσκει θέση μίλησε ο κ.Στέφανος Μακρυγιάννης.

Ο ίδιος ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας λόγο για ένα εξαιρετικά χρήσιμο βιβλίο ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, καθώς όπως εξήγησε «μπορεί να λειτουργήσει ως προειδοποιητικό σήμα για τον κάθε εκπαιδευτικό, να προκαλέσει ρωγμές στις καθιερωμένες αντιλήψεις για το τι είναι τελικά η ιστορία που διδάσκει, να τον προτρέψει να αναστοχαστεί το περιεχόμενο αυτών που διδάσκει, να ελέγξει το αν αναπαράγει ιστορικούς μύθους ή έστω τους ανέχεται στην σχολική καθημερινότητα καθώς και να ελέγξει αν διδάσκει μέρος της αλήθειας ή το σύνολό της κτλ.».

Επικεντρώνοντας στα σχολικά εγχειρίδια της Α’βάθμιας εκπαίδευσης ο ίδιος μίλησε για επιστημονικά και μεθοδολογικά ζητήματα που εγείρονται στο βιβλίο της ιστορίας λόγω των επιλογών τόσο στο περιεχόμενο του αναλυτικού προγράμματος όσο και στην επιλογή των πηγών και παραθεμάτων που προτείνονται, των ερμηνειών και οδηγιών του υπουργείου παιδείας, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, για να δώσει το παράδειγμα της πρώην Υπουργού Παιδείας κ.Κεραμέως που είχε δηλώσει μεταξύ άλλων, πως «το μάθημα της ιστορίας θα πρέπει να καλλιεργεί την εθνική συνείδηση».

Ο κ.Μακρυγιάννης τόνισε πως στο υφιστάμενο εκπαιδευτικό περιβάλλον, «ευνοείται η αναπαραγωγή των εθνικών μύθων επειδή είναι ευρέως γνωστοί και δεν διαψεύδονται συνειδητά και κατ’ επανάληψη» για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως τελικά «στα σχολικά βιβλία βρίσκουν δρόμο οι μύθοι και όχι οι άβολες αλήθειες».

Τέλος υπογραμμίζοντας πως οι μύθοι έχοντας ισχυρή βάση διατήρησης στην ελληνική κοινωνία, είναι πολύ δύσκολο να ανατραπούν αν δεν διαψεύδονται στο σχολικό περιβάλλον, για να τονίσει την ανάγκη ενός συνεκτικού και κατανοητού βιβλίου, σχολικού εγχειριδίου «που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για την αποφυγή αναπαραγωγής μύθων, την ενίσχυση και τη διάδοση της αλήθειας όσο άβολης και αν είναι αυτή».

Οι μύθοι ως «προπομπός» των fake news και η ατομική ευθύνη

Για τους μύθους που καταγράφονται στο βιβλίο του κ.Παναγιωτίδη ως «προπομπούς» των σημερινών fake news μίλησε με τη σειρά της η δημοσιογράφος κ. Νατάσσα Βαφειάδου, εκκινώντας από την παραδοχή ότι οι σημερινοί δημοσιογράφοι, θα αποτελούν για τον ιστορικό του μέλλοντος φορείς ιστορίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευθύνη που φέρουν για την ακριβή καταγραφή των γεγονότων που καλύπτουν.

Δίνοντας παραδείγματα και πιο σύγχρονων και επίκαιρων «μύθων» που «γέννησε» η επικαιρότητα αλλά και τραγικά γεγονότα που πάντα ευνοούν την ανάπτυξή τους, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ίδια έσπευσε να επισημάνει τους λόγους για τους οποίους η διάδοση ή ακόμα και η «γέννηση» μύθων ευνοείται σήμερα, αλλά και να καταδείξει την ατομική ευθύνη και δύναμη του καθενός για την «ανατροπή» τους.

Της τοποθέτησης του ίδιου του συγγραφέα ακολούθησε εκτενής συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.