Επετειακη συναυλια για την 25η Μαρτιου στην Κομοτηνη

Από την Χορωδία Αρμονία Θεσσαλονίκης, τις μαθητικές χορωδίες 8ου και 11ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και την Χορωδία Ιεραποστολής ΙΜΜΚ

Την γνώση της εμπειρίας με την ορμή της νεότητας συνδύασαν οι συντελεστές της Επετειακής Συναυλίας για την 25η Μαρτίου που έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής 24 Μαρτίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παπανικολάου.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρώνειας και Κομοτηνής διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, πλαισίωσε η χορωδία «Αρμονία Θεσσαλονίκης» του Ορχηστρικού Συνόλου «ΤΟ ΕΝΤΕΧΝΟ», υπό τη διεύθυνση του κ. Νικόλαου Κυριακού, η Χορωδία Ιεραποστολής της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής καθώς και η χορωδία του 8ου και 11ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής υπό τη διεύθυνση του κ. Γεώργιου Λατσάρα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεία παρέλαβαν οι διευθύνσεις του 8ου και του 11ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής για την διάκριση μαθητών της ΣΤ τάξης στο «8o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου European School Radio 2024», κατορθώνοντας να έρθουν στις 3 πρώτες θέσεις της κατηγορίας τους, με τους νικητές να ανακοινώνονται στα τέλη Απριλίου στην Λευκωσία.

Μια επιτυχημένη σύμπραξη

Όπως τόνισε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Κατερίνα Σαραφίδου, η εκδήλωση αποτελεί ουσιαστικά σύμπραξη της «Αρμονίας» με τις σχολικές χορωδίες των δύο σχολείων.

Η αρχική ιδέα για αυτή τη συνεργασία ανήκε στον κ. Κυριακού, με τον οποίο δέχτηκαν με χαρά να συνεργαστούν. Το σκεπτικό τους ήταν πως τέτοιες επετείους πρέπει να τις γιορτάζουμε με λαμπρότητα, γιατί είναι ορόσημα στην Ελληνική ιστορία. Οι παραμονές της επετείου ήταν μια μοναδική στιγμή για να γίνει αυτό, και από την ανταπόκριση του κόσμου φαίνεται πως είχε μεγάλη επιτυχία.

Ελπίζει δε πως αυτή η εκδήλωση θα είναι η αρχή μιας καλής συνεργασίας με τον κ. Κυριακού και την Χορωδία.

Σημαντική για την «Αρμονία» η παρουσία της στην Κομοτηνή

Από την πλευρά του ο κ. Κυριακού τόνισε πως η Χορωδία Αρμονία έχει μια παγκόσμια εμβέλεια όσο αφορά τις συναυλιακές εκφάνσεις τις έχοντας δώσει συναυλίες όπου υπάρχει Ελληνισμός. Μερικές μάλιστα από αυτές έγιναν σε σημαδιακές στιγμές, στο Αργυρόκαστρο την εποχή που έγινε το επεισόδιο με τον Κατσίφα, στην Ίμβρο, στην Σμύρνη στα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Βουκόλου Σμύρνης χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, στην πράσινη γραμμή στην Κύπρο, στην Κωνσταντινούπολη, στο Ναϊρόμπι και αλλού.

«Ευχαρίστως δεχτήκαμε την πρόσκληση της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, γιατί θέλαμε να βρεθούμε σε ένα ακριτικό μέρος και θεωρούμε ότι εδώ χτυπά πιο δυνατά η καρδιά της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Κυριακού.

Το Συγκρότημα ιδρύθηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη σαν Χορωδία Μακεδονίας, με πολλά στελέχη της να παραμένουν ενεργά, και χαίρονται με τέτοιες εκδηλώσεις, γιατί οι μικρότερες πόλεις της Βορείου Ελλάδος αποτελούν μεγάλο θέλγητρο. Μάλιστα κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την εκδήλωση παρά τις πολλές αντιξοότητες που αντιμετώπισαν, και τόνισε πως θα περίμεναν καλύτερα από το γενικότερο κοινωνικό σύνολο. Παρόλα αυτά πιστεύει πως κατάφεραν να ταράξουν τα «λιμνάζοντα» πνευματικά ύδατα όσο αφορά την διοργάνωση, και είναι πάντα διαθέσιμοι να επαναλάβουν αυτή τη διοργάνωση και καλύτερα.

Άλλωστε θεωρεί αυτή την ώσμωση με τις παιδικές χορωδίες μια μοναδική εμπειρία, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον και χαρίζουν από τη ζωντάνια τους, την αυθεντικότητά τους και από τον αυθορμητισμό τους. «Η εμπειρία ήταν πολύ σημαντική, και όλοι νιώσαμε πολύ μεγάλη χαρά» σημείωσε ο κ. Κυριακού, μιλώντας τόσο για την συναυλία όσο και την παρουσία τους στην Κομοτηνή.

Και αυτό γιατί έδωσαν το Σάββατο μια καταπληκτική συναυλία στο Γηροκομείο Κομοτηνής, από την οποία έφυγαν συγκινημένοι τόσο οι χορωδοί όσο και οι τρόφιμοι του ιδρύματος, ενώ το πρωί της Δευτέρας 25 Μαρτίου συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία που έλαβε χώρα στο ναό Κοίμησης της Θεοτόκου στην Κομοτηνή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.