Μουσικη, κινηματογραφικα ντοκουμεντα και φωτογραφικο υλικο

Για την βιβλιοπαρουσίαση του Ύπατου της Σμύρνης της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη επιστρατεύει το Σάββατο η ομάδα φιλαναγνωσίας του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής

Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις των Ελευθερίων της πόλης μας, η Ομάδα Βιβλίου του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής παρουσιάζει το βιβλίο της συντοπίτισσας Σωτηρίας Μαραγκοζάκη, «Ο Ύπατος της Σμύρνης», το Σάββατο 9 Μαΐου και ώρα 7.30 μμ στο Αμφιθέατρο Παπανικολάου.
 
Η παρουσίαση γίνεται στο πλαίσιο Πολιτιστικού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων που εκπονείται στο 2ο Γυμνάσιο με ευθύνη της καθηγήτριας του σχολείου, Έφης Καραπούλη, φιλολόγου-ιστορικού. Στόχος του Προγράμματος είναι η προώθηση της φιλαναγνωσίας σε συνδυασμό με την πρόσληψη της ιστορικής γνώσης μέσω της Λογοτεχνίας. Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθήτριες της διδάσκουσας: Μαρία Ατσκακανίδου, Κατερίνα Αντωνίου, Ίλια Ψαθά, Αλεξάνδρα Τηγανούρια, Κωνσταντίνα Κούτρα, Σοφία Αναστασιάδου, Άννα-Μαρία Κολοκοτρώ νη, Μαρία Μαυρομάτη, Γεωργία Στρόφαλη, Χριστίνα Ζαφειριάδου, Νίκη Αραμπατζή, Φένια Κουλαξίδου, Βικτωρία Μαρτσά, Ντουιγού Μπεκήρ και Τσιντέμ Μεμέτ.
 
Η παρουσίαση των γεγονότων και των πρωταγωνιστικών μορφών της Μικρασιατικής Καταστροφής που αναφέρονται στο βιβλίο τεκμηριώνεται φωτογραφικά με φωτογραφίες και κινηματογραφικά ντοκουμέντα της εποχής και αποσπάσματα γραπτών και προφορικών πηγών.
 
Στην εκδήλωση συμμετέχει και την επενδύει μουσικά με μικρασιατικά τραγούδια ο μουσικός Χρήστος Χατζόπουλος, καθηγητής του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, με τα μέλη του Εργαστηρίου του Παραδοσιακής Μουσικής «Η Νότα».
 
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης μιλά η ίδια η συγγραφέας, που προσκλήθηκε για το σκοπό αυτό στην Κομοτηνή. Η Σωτηρία Μαραγκοζάκη, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, ασχολήθηκε επί μακρόν με το θέμα των Μικρασιατικών και διερεύνησε ειδικότερα την αινιγματική προσωπικότητα του Αριστείδη Στεργιάδη, που διετέλεσε Ύπατος Αρμοστής στη Σμύρνη την περίοδο 1919-1922, κατ’ εντολή του Ελευθερίου Βενιζέλου και με έγκριση των Μ.Δ. Αυτόν καθιστά πρωταγωνιστή της ιστορίας της. Εξίσου σημαντική θέση δίνει, τόσο ως πρωταγωνίστριας όσο και ως αφηγήτριας, στην Έλδα Λαμπίση, νεαρή τότε δημοσιογράφο στη Σμύρνη, που ακολούθησε τον Ελληνικό Στρατό στη μικρασιατική εκστρατεία. Η Έλδα Λαμπίση είναι υπαρκτό πρόσωπο, για το οποίο γίνεται λόγος στη βιβλιοπαρουσίαση. Εκτός αυτών παρουσιάζονται και οι προσωπικότητες του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, που συμπλέκονται μεταξύ τους με δεσμούς αληθινούς αλλά και μυθοπλαστικούς. Ωστόσο, γίνεται αναφορά και στους ανώνυμους της Ιστορίας, ρωμιούς και τούρκους, μέσα από τις προσωπικές τους σχέσεις και αλληλεπιδράσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.