Με το εθιμο «Καμηλες και Ντιβιτζηδες» κλεινει το 2022 ο Συλλογος Ανατολικορωμυλιωτων Κομοτηνης

Τον απολογισμό του 2022 αλλά και τις ευχές του για το 2023 στέλνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθανάσιος Καρακασίδης

Στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής θα βρίσκονται το πρωί του προσεχούς Σαββάτου τα μέλη του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής για την αναβίωση του εθίμου «Καμήλες και Ντιβιτζήδες», ενός εκ των πλέον γνωστών εθίμων της Ανατολικής Ρωμυλίας μαζί με το έθιμο των εννέα φαγητών και της γουρουνοχαράς.

Το έθιμο «Καμήλες και Ντιβιτζήδες» όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Αθανάσιος Καρακασίδης, έλκει τις ρίζες του από την αρχαιότητα και παραπέμπει στις γιορτές προς τιμήν του Διόνυσου.

Μετά την επικράτηση της χριστιανικής θρησκείας, το έθιμο αυτό διαμορφώθηκε διαφορετικά σε κάθε περιοχή ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί μέχρι και σήμερα, ωστόσο ουσιαστικά αφορά σε ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι που «μεταφέρεται» από σπίτι σε σπίτι και από γειτονιά σε γειτονιά. Τιμούσαν τον θεό Διόνυσο με διάφορους σάτυρους και χορούς που γινόταν στην περιοχή.

Κύριο στοιχείο των «πρωταγωνιστών» είναι το χιούμορ, με την Καμήλα να κάνει πως λιποθυμά ώστε να μπορέσει να δεχτεί περισσότερα κεράσματα από τους σπιτονοικοκύρηδες τους οποίους και επισκέπτονται για να πουν τα κάλαντα, την ώρα που ο Ντιβιτζής την κυνηγάει με το «τοπούζι» ένα ξύλινο δηλαδή ρόπαλο.

Το «κυνηγητό» αυτό καταλήγει παραδοσιακά στην κεντρική πλατεία των οικισμών και των πόλεων που πραγματοποιείται, εν προκειμένω στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, όπου στήνεται ένα μεγάλο παραδοσιακό γλέντι κατά την διάρκεια του οποίου συνεχίζεται η σάτιρα μεταξύ της Καμήλας και του Ντιβιτζή. Το γλέντι αυτό συμβολίζει και την αφύπνιση της φύσης όπως εξήγησε ο κ.Καρακασίδης, από την χειμερία νάρκη, μέσα από τα κουδούνια που υπάρχουν πάνω στην Καμήλα και τον Ντιβιτζή, αλλά και το ρόπαλο με το οποίο «χτυπά» τη γη αφυπνίζοντάς την.

Το έθιμο αυτό είναι και το πιο διαδραστικό Ανατολικορωμυλιώτικο έθιμο το οποίο «κερδίζει» τον κόσμο τα τελευταία χρόνια λόγω και του εγκλεισμού της πανδημίας. «Είναι το πιο χαρούμενο και ο κόσμος μπορεί πιο εύκολα να συμμετέχει» τόνισε ο ίδιος εξηγώντας ωστόσο πως ακολουθούν και άλλα εντός των ημερών του Δωδεκαημέρου.

Η έλευση του νέου έτους για τον Σύλλογο συνεπάγεται και με τον προγραμματισμό της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου όπως κάθε χρόνο,  ενώ εντός του Ιανουαρίου θα εορταστεί και η γιορτή του Αγίου Τρύφωνα, Προστάτη των Ανατολικορωμυλιωτών, που θα πραγματοποιηθεί σίγουρα αρτοκλασία όπως κάθε χρόνο.

Χρονιά επιστροφής στην πρότερη «κανονικότητα» το 2022

Κληθείς να κάνει έναν σύντομο απολογισμό του 2022 ο κ. Καρακασίδης έκανε λόγο για μια γεμάτη χρονιά κατά την οποία μετά τα δύο χρόνια της πανδημίας ο κόσμος άρχισε δειλά δειλά να επανέρχεται και στα τμήματα του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος βέβαια όπως εξήγησε δεν έμεινε αδρανής και τα χρόνια της πανδημίας, ωστόσο σταμάτησαν αναγκαστικά οι πρόβες κάποιων εκ των χορευτικών τους τμημάτων.

Τα τμήματα ωστόσο επαναλειτούργησαν και μάλιστα εμπλουτίστηκαν και με νέους χορευτές που ήρθαν να ενισχύσουν τον Σύλλογο ο οποίος δεν αφορά μόνο σε χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας αλλά και σε χορούς απ’ όλη την Ελλάδα.

Την φετινή χρονιά πέραν των τμημάτων των ενηλίκων ξεκίνησε και η λειτουργία παιδικών τμημάτων, γεγονός για το οποίο ο κ.Καρακασίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του Συλλόγου καθώς όπως εξήγησε «δίνουμε μια πνοή και στα παιδάκια που έχουν αρχίσει και έρχονται στον σύλλογό μας ξανά». Το Καλοκαίρι ο Σύλλογος ανταποκρίθηκε σε κάθε πρόσκληση που έλαβε εντός και εκτός των ορίων της Ροδόπης, μεταξύ των οποίων και οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κομοτηνής, τις οποίες και στήριξαν ενεργά.

«Όπως μας στηρίζει ο κόσμος έτσι τον στηρίζουμε και εμείς»

Ο Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών παρουσιάζει επίσης και μια έντονη εθελοντική δράση, τόσο με εθελοντικές αιμοδοσίες, συγκέντρωση τροφίμων και χρημάτων τα οποία προσφέρονται όπου υπάρχει ανάγκη, γεγονός πολύ σημαντικό καθώς ανταποκρίνεται ακριβώς στην λογική που διέπει τα μέλη του και η οποία λέει ότι «όπως μας στηρίζει ο κόσμος έτσι στηρίζουμε και εμείς αυτούς».

Κληθείς να στείλει τις δικές του ευχές για το νέο έτος ο κ.Καρακασίδης ευχήθηκε «πάνω απ’ όλα υγεία και από εκεί και πέρα να είμαστε όλοι δημιουργικοί, να κάνουμε καινούργιες δράσεις, να στηρίζουμε τον πολιτισμό και την παράδοση, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να δούμε το μέλλον. Βάζοντας γερές βάσεις στηριζόμενοι στο παρελθόν».

Επικεντρώνοντας στην λειτουργία του Συλλόγου ευχήθηκε «να συνεχίσουμε κι εμείς να έχουμε τη δύναμη και την όρεξη να κάνουμε δράσεις, και να καλέσουμε εκ νέου τους συμπολίτες μας να στηρίξουν τον σύλλογο στις δράσεις του, και να συμμετέχουν όποιοι θέλουν και όσο θέλουν στα διάφορα τμήματα του συλλόγου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.