Με μεγαλη επιτυχια επανηλθε το 16ο Πανελλαδικο Φεστιβαλ Ποντιακων Χορων της Παμποντιακης Ομοσπονδιας Ελλαδος

Δυναμικό παρών από τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Με τη συμμετοχή χιλιάδων χορευτών και θεατών από όλη την Ελλάδα, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος πραγματοποίησε φέτος με μεγάλη επιτυχία, το 16ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 στο κλειστό γήπεδο της Λευκόβρυσης Κοζάνης, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Σε ένα κατάμεστο γήπεδο και μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας 1700 χορευτές, χοροδιδάσκαλοι, μουσικοί, οργανοπαίκτες και όλοι οι συντελεστές από τις πέντε περιφέρειες των σωματείων μελών που ανήκουν στην ομοσπονδία παρουσίασαν ένα μοναδικό θέαμα. Μια παράσταση αντάξια της επετείου όπου ήταν αφιερωμένο το Φεστιβάλ.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου Αμαραντίδης Στάθης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Κασαπίδης Γιώργος, ο Δήμαρχος Κοζάνης Μαλούτας Λάζαρος, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Παπαδόπουλος Μιχάλης, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. Χατζημιχαηλίδης Κώστας και ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε. Βαρυθυμιάδης Γιώργος.

Βραβεύσεις

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στους πέντε προέδρους των Συνδέσμων Ποντιακών Σωματείων: Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου Αμαραντίδη Στάθη, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κεσαπίδη Γρηγόρη, Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας Κατσίδη Στάθη, Νότιας Ελλάδας και Νήσων Δημόπουλο Χρήστο και Νομού Θεσσαλονίκης Γαλεγαλίδη Παύλο για τη συμμετοχή και συμβολή τους στο 16ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Ακολούθησε η τιμητική βράβευση του Ομότιμου καθηγητή Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Καθηγητή Καρδιολογίας και Επίτιμου Προέδρου της Π.Ο.Ε. Παρχαρίδη Γιώργου, από τον Δήμο Κοζάνης, ο οποίος με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο της πόλης της Κοζάνης. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης Φλώρος Μάρκος, ανέγνωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και ο Δήμαρχος Κοζάνης Μαλούτας Λάζαρος έκανε την απονομή.

Την αυλαία του καλλιτεχνικού προγράμματος άνοιξε η είσοδος των λαβάρων και των χορευτών ενώ στη συνέχεια κάθε ομάδα των πέντε Συνδέσμων Ποντιακών Σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, παρουσίασε τους δικούς του χορούς. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ παρουσίασαν ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης και η Ελένη Μπουκουβάλα ενώ την σκηνοθετική επιμέλεια είχε η Εύη Σαρμή. Πριν από την παρουσίαση του Πυρρίχιου Χορού Σέρρα, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στο μνήμη του κορυφαίου Πόντιου Ολυμπιονίκη Νικολαΐδη Αλέξανδρου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο.

Διήμερο ποντιακής διατροφής

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον της φετινής διοργάνωσης αποτέλεσε η ένταξη του διημέρου ποντιακής διατροφής. Το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 στην Κεντρική Πλατεία της Κοζάνης πραγματοποιήθηκε ανοικτή εκδήλωση και παρουσιάστηκε στο κοινό η Ποντιακή Διατροφή, καθώς και η μεταποίηση γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και ζυμαρικών με τη μέθοδο και την τέχνη όπως αυτή κληρονομήθηκε από την πρώτη γενιά των προσφύγων στην Ελλάδα. Εκεί η Β΄ Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Ε. Κυριακίδου-Βασιλειάδου Ελένη, παραγωγός παραδοσιακών προϊόντων παρουσίασε ζωντανά στο κοινό την τέχνη της ποντιακής κουζίνας και τη διατροφική της αξία.  Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Καθηγητής Χημείας και Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σαββίδης Θωμάς, ο οποίος τεκμηρίωσε επιστημονικά την υγιεινή ιδιότητα των προϊόντων της ποντιακής διατροφής και αξίας.

Ευχαριστίες

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει στους χιλιάδες χορευτές, συντονιστές χοροδιδασκάλους, καλλιτέχνες, τεχνικούς, σκηνοθέτη και συνεργάτες, εργαζομένους του γηπέδου, στους εθελοντές οι οποίοι με απαράμιλλη διάθεση και όρεξη συνέβαλλαν στην άρτια διεξαγωγή του Φεστιβάλ, τα διοικητικά συμβούλια των Σ.ΠΟ.Σ. και των ποντιακών σωματείων και τους χιλιάδες θεατές που τίμησαν με την παρουσία τους το Φεστιβάλ έως το τέλος της εκδήλωσης.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος απευθύνει θερμές ευχαριστίες για τη συνδιοργάνωση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στον Δήμο Κοζάνης. Επίσης απευθύνει ευχαριστίες στην εταιρεία LIVEMEDIA η οποία μετέδωσε ζωντανά το Φεστιβάλ σε χιλιάδες θεατές σε όλη την υφήλιο, σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ιστοσελίδες και έντυπα που πρόβαλαν την εκδήλωση καθώς και σε όλους τους χορηγούς.

Θερμές ευχαριστίες στον μέγα χορηγό της εκδήλωσης HELLENiQ ENERGY, την εταιρεία ALFA για τη διάθεση γευμάτων για τους χορευτές μας, την εταιρεία Teostores και τον κ. Μιχαηλίδη, την εταιρεία Χιώτης καθώς και την εταιρεία Welcome Stores Iωαννίδης A.E. Volkswagen, ΑUDI, SKODA για τη στήριξη τους, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης, τα super market Ελληνική Διατροφή για τη διάθεση των νερών των χορευτών μας και τη Μεταφορική Πούχιας για τη μεταφορά τους καθώς και το Αρτοποιείο Αυστραλός για τη διάθεση γευμάτων.

Ακόμη η Π.Ο.Ε. επισημαίνει τη σημαντική βοήθεια και τους ευχαριστεί γι’ αυτό, τον Ιατρό Παναγιώτη Θεοδωρίδη, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Κοζάνης, το ΕΚΑΒ, την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης – Τμήμα Τροχαίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς και την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας.

Με το ελπιδοφόρο μήνυμα της επανέναρξης των σωματείων μελών της Π.Ο.Ε. και τη συμμετοχή τους στο 16ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών ανανεώνουμε το ραντεβού μας για νέες μελλοντικές και δημιουργικές δράσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.