Λ. Μενδωνη: Μηνυτηρια αναφορα για τις καταγγελιες για κακοποιηση στο θεατρο

«Επικίνδυνος άνθρωπος ο Λιγνάδης... Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε»

Στη διάθεση της δικαιοσύνης θέτει όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και των εποπτευόμενων φορέων του και αυτομάτως και τον εαυτό της, όταν και όπου αυτό κριθεί αναγκαίο, τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σήμερα, Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ίδια σήμερα το πρωί κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά – υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητά την πλήρη διερεύνηση των καταγγελλόμενων υποθέσεων στο θέατρο. Η αναφορά της υπουργού θα διαβιβαστεί εντός της ημέρας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

«Αναφέρομαι στην μαρτυρία του Βασίλη και στη θεσμική διάσταση που έδωσε η νομική του παραστάτης τοποθετώντας τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Έτσι θα μπορέσουμε να παρέμβουμε θεσμικά και έγινε αυτό το οποίο ζητούσαμε από την πρώτη στιγμή. Οι καταγγελίες να είναι συγκεκριμένες και απευθύνονται εκεί που πρέπει να απευθύνονται» ανέφερε η ίδια συμπληρώνοντας πως «όλες οι μαρτυρίες, η συγκεκριμένη μαρτυρία μας συγκλόνισε. Δεν είναι καθόλου εύκολο όταν κανείς ακούει την κακοποίηση, την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Όσοι είμαστε γονείς έχουμε αρκετές φορές στη ζωή μας βρεθεί αντιμέτωποι με ένα τέτοιο φόβο, είτε τα παιδιά μας είναι αγόρια είτε είναι κορίτσια. Επομένως τα όσα ελέχθησαν, τα όσα πρόκειται να λεχθούν είναι δεδομένο ότι μας συγκλονίζουν, μας αγγίζουν προσωπικά τον καθένα, αγγίζουν την οικογένειά μας».

«Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει, το είπε πολύ χαρακτηριστικά πριν από λίγο ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να τιμωρηθούν άμεσα, να τιμωρηθούν άμεσα οι θύτες από τη δικαιοσύνη. Οι δικαστικοί και οι δημόσιοι λειτουργοί οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους και μαζί νοσηρά φαινόμενα και αποστήματα ετών που δεν είναι δυνατόν να είναι ανεκτά σε ένα κράτος δικαίου» υπογράμμισε η κ. Μενδώνη, ενώ κάνοντας μια ιστορική αναφορά στην έναρξη των καταγγελιών, από την Σοφία Μπεκατώρου τόνισε πως «από την αρχή ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δηλώσαμε όχι απλώς τη συμπαράσταση στα θύματα αλλά την απόλυτη ενθάρρυνση, την απόλυτη ενίσχυση, την απόλυτη υπεράσπιση».

«Να πάμε τώρα και σε πιο συγκεκριμένα πράγματα, γιατί ακούγονται ψέματα, διαστρεβλώσεις, πράγματα τα οποία απέχουν από την αλήθεια, καθώς διάφοροι επιλέγουν να απομονώσουν φράσεις, ώστε να δημιουργήσουν τι; Fake news» τόνισε η Υπουργός εξηγώντας πως «διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες ότι ο πρώην Διευθυντής του Εθνικού, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ο Δημήτρης Λιγνάδης, είναι προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού, και του έκανε μάλιστα μαθήματα ορθοφωνίας. Ε, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τον κ. Λιγνάδη προσωπικά. Τον γνωρίζει μόνο ως ηθοποιό, πάνω στο σανίδι. Από πού προκύπτουν όλα αυτά; Προφανώς από κάποιους που αισθάνονται την ανάγκη με μυθεύματα να συκοφαντήσουν τους αντιπάλους τους, τους πολιτικούς τους αντιπάλους, που δεν τους βλέπουν σαν αντιπάλους, αλλά τους βλέπουν σαν εχθρούς, για αυτό και δεν έχουν κανένα φραγμό. Ακούω ότι ο κ. Λιγνάδης είναι δικός μου φίλος. Δικός μου προσωπικός φίλος ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ. Είχα μία συνομιλία μαζί του τηλεφωνική το 2014, και τον ξανάδα, όπως οι περισσότεροι άλλωστε που πηγαίνουμε στο θέατρο, όταν τον συνεχάρην για την παράσταση του Πέερ Γκυντ στο Εθνικό Θέατρο, νομίζω ήταν το 2018, και τίποτα περισσότερο».

Ως προς την επιλογή του κ.Λιγνάδη για τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θέατρου η κ.Μενδώνη τόνισε πως «να θυμίσω σε όλους ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν προέκυψε στο Εθνικό Θέατρο ξαφνικά το 2019. Ο Δημήτρης Λιγνάδης έχει μία σχέση με το Εθνικό Θέατρο συνεχή, σχεδόν αδιάλειπτη, από το 1986 και μετά. Να σας θυμίσω ότι ήταν Διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, Καθηγητής στη Δραματική Σχολή, Αναπληρωτής Διευθυντής της Δραματικής Σχολής, ενώ παίζει σταθερά, τουλάχιστον από το 2000, σταθερά, ετησίως, είτε ως πρωταγωνιστής, είτε ως σκηνοθέτης. Για παράδειγμα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε τη σεζόν 2015-2016 τον Ριχάρδο τον Γ’ στο Εθνικό. Έπαιξε με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο το 2016, στον ρόλο του Κρέοντα, στην Αντιγόνη, συμπρωταγωνιστής. Την περίοδο 2017-2018 πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε τον Πέερ Γκυντ στο Εθνικό Θέατρο. Αλλά και το 2020, η πρωταγωνίστριά του στους Πέρσες ήταν η Υπουργός Πολιτισμού, η πρώην Υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Λυδία Κονιόρδου».

«Δεν βλέπω η Αξιωματική Αντιπολίτευση σήμερα, όταν ήταν κυβέρνηση, να έκανε κάτι για να πει αυτό που λέει σήμερα, ότι ο Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, είναι, αυτό προκύπτει, όμως, τώρα, γιατί εάν ήταν, και το γνώριζαν, και αν η Υπουργός Πολιτισμού το 2018 δεν εμπόδισε το Εθνικό Θέατρο να χρησιμοποιήσει τον Δημήτρη Λιγνάδη και αν η πρώην Υπουργός Πολιτισμού γνώριζε και ήταν πρωταγωνίστριά του το 2020, τότε οι ευθύνες και η συγκάλυψη είναι αλλού, δεν είναι εδώ» συνέχισε.

«Το γεγονός ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε μία διθυραμβική αποδοχή από όλα τα Μέσα, συμβατικά και ψηφιακά, όταν τοποθετήθηκε στο Εθνικό Θέατρο, είναι κατά κάποιον τρόπο η απόδειξη ότι η επιλογή του ήταν ορθή. Ο κ. Γεωργουσόπουλος, στον άρθρο του στα Νέα, στις 24 Αυγούστου 2019 μιλά ότι ο πρώην μαθητής του, το παιδί το οποίο γνωρίζει κυριολεκτικά από την κούνια του, γιατί ήταν στενός φίλος και συνάδελφος του πατέρα του, του Τάσου Λιγνάδη, άμεσα συνδεδεμένου προσώπου με το Εθνικό Θέατρο, γράφει ότι “τώρα, ως Διευθυντής ο Λιγνάδης πιστεύω ότι θα είναι ο ανανεωτής του θεσμού”, ο ανανεωτής του θεσμού» ανέφερε η ίδια.

«Ο Λιγννάδης μας και με εξαπάτησε»

«Ακούω ότι ήταν προαποφασισμένη η επιλογή του Λιγνάδη πριν τις εκλογές, για αυτό, γιατί ήταν δήθεν φίλος του Πρωθυπουργού. Ε λοιπόν, επαναλαμβάνω, ο Πρωθυπουργός γνώριζε τον κ. Λιγνάδη, όπως όλος ο ελληνικός λαός, από το σανίδι. Δεν ήταν προσωπικός του φίλος, παρά τα όσα προσπαθούν κάποιοι να προσάψουν. Ας βρουν ένα μάρτυρα, μία φωτογραφία, που να δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός ή εγώ κάναμε παρέα ιδιωτική με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Δεν θα βρεθεί, γιατί δεν υπάρχει» ανέφερε για να συμπληρώσει σε άλλο σημείο της συνέντευξης «από τη στιγμή που ξεκινούν οι φήμες, επαναλαμβάνω, οι φήμες για τον Λιγνάδη, τον πιέσαμε πολύ να μας πει αν είχε ο ίδιος κάποια σχέση με αυτές και αν ο ίδιος ήταν πίσω από αυτές τις φήμες. Εδώ αισθάνομαι ότι ο Λιγνάδης, πέραν όλων των άλλων, μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε. Με βαθιά υποκριτική τέχνη προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά. Υποκριτική τέχνη, ηθοποιός. Υπήρχε μια σταθερή άρνηση προς όλους μας όσοι τον ρωτήσαμε ότι δεν έχει σχέση, ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτά. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη, όπως φαίνεται στη συνέχεια, δράση του, αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Αυτό ας το δούμε ως μια προσωπική μαρτυρία».

«Δεν συγκαλύψαμε τίποτα. Δεν καθυστέρησα καθόλου. Η επώνυμη καταγγελία για θύτη και θύμα προέκυψε χθες τα ξημερώματα» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε ερωτήσεις γιατί δεν υπήρξε πιο γρήγορη αντίδραση.

Όσον αφορά την απαίτηση μεγάλης μερίδας του κοινού μέσω των social media να παραιτηθεί από τη θέση της υπουργού Πολιτισμού η κ. Μενδώνη απάντησε πως «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Ο καθένας μπορεί να εκφράζεται με οποίον τρόπο θέλει. Αυτή είναι δημοκρατία».

«Ουδείς είχε έρθει να μου πει κάτι για τον Δημήτρη Λιγνάδη ή ανάλογα κουτσομπολιό για άλλους. Τα αντανακλαστικά του υπουργείου ήταν σωστά από την στιγμή που υπήρξε η πρώτη καταγγελία και καταφύγαμε στη δικαιοσύνη. Έχουμε κράτος δικαίου, όσο είναι τα πράγματα σε επίπεδο φήμης υπάρχουν κανόνες. Ο Λιγνάδης παραιτήθηκε υπό το βάρος των φημών για δικούς του λόγους. Δεν διοικείς όμως και δεν αποφασίζεις με βάση τα social media και τις φήμες» συμπλήρωσε η ίδια.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη τύπου της κ. Μενδώνη εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.