Κυκλοφορει σε λιγες μερες το βιβλιο – καταλογος του Λαογραφικου και Ιστορικου Μουσειου Ξανθης

Βιβλίο-κατάλογος του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης εντός των ημερών από τη ΦΕΞ

Εντός των ημερών αναμένεται να κυκλοφορήσει το βιβλίο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης για το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν πλήρη κατάλογο των εκθεμάτων του Μουσείου που διηγούνται τη διαδρομή της Ξάνθης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. 
 
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΦΕΞ κ. Νικόλαος Χατζημηλιούδης, στον πρόλογο του βιβλίου παραθέτοντας παράλληλα και τις θεματικές του ενότητες: 

«Η Ξάνθη και η νεότερή της ιστορία όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Ο κατάλογος του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ξάνθης αποτελείται από επτά θεματικές ενότητες. Γιατί επτά ενότητες; θα αναρωτηθείτε. Επειδή θελήσαμε να καταγράψουμε πολλές μικρές ιστορίες, που αν τις προσθέσουμε, μας φτιάχνουν μια μεγαλύτερη.
 
1. Χώρος – Μνήμη – Θράκη
Μέσα από ένα χρονολόγιο γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην ευρύτερη θρακική περιοχή της αρχαιότητας, φτάνουμε από την προϊστορία στην Ξάνθη του σήμερα.
 
2. Μια πόλη – μια ιστορία – ένα ταξίδι
Ο τόπος, σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, πάνω στις κύριες οδούς μετακίνησης από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, μοιάζει να ευνοεί ο ίδιος αυτές τις πανσπερμίες. Ο επισκέπτης δε θα δυσκολευτεί, ακόμη και σήμερα που οι αντιθέσεις αμβλύνονται παντού, να εντοπίσει σκόρπιες, πολύχρωμες ψηφίδες από το εντυπωσιακό εθνολογικό και πολιτισμικό μωσαϊκό που ήταν κάποτε η Ξάνθη.
 
3. Η πόλη του Καπνού
Προϊόν στο οποίο ο επαγγελματικός κόσμος της Ξάνθης οφείλει την πρώτη σημαντική οικονομική του άνοδο και στο οποίο οφείλει την κτηριακή του υποδομή το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο, αφού στεγάζεται στην οικία της μεγάλης οικογένειας καπνεμπόρων, των Κουγιουμτζόγλου.
4. Η Αστική Τάξη της Ξάνθης στις αρχές του 20ου αι.
Στην Ξάνθη, τη χρονική αυτή περίοδο, συντελείται η εδραίωση και η ενδυνάμωση της αστικής τάξης που έκτοτε θέτει και τις βάσεις της οργάνωσης της σημερινής κοινωνίας της πόλης, όπως τη γνωρίζουμε μέσα από τα αντικείμενα και τις καταγραφές του μουσείου.
 
5. Από την οικία Κουγιουμτζόγλου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της ΦΕΞ
Πώς μια κατοικία δύο αδελφών μετατρέπεται στο μουσείο του παλαιότερου συλλόγου της πόλης και διασώζει τις υλικές μαρτυρίες της ιστορίας όλης της Ξάνθης.
 
6. Λαογραφικά Στοιχεία της Ξάνθης
Η καθημερινότητα των κατοίκων μιας πόλης, τα ήθη, τα έθιμα, τα τραγούδια, οι χοροί, οι συνήθειες αλλά και οι δεισιδαιμονίες, αποτελούν συχνά μέρος του άυλου πολιτισμού. Παρατίθενται όπως καταγράφηκαν από την Κατίνα Βέικου – Σεραμέτη, ιδρυτικό μέλος της ΦΕΞ και πρωτοστάτη στη διάσωση του λαϊκού πολιτισμού της Ξάνθης.
 
7. Συλλογές του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου ΦΕΞ
Σε τρεις υποενότητες παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά τμήματα του συνόλου της συλλογής του μουσείου.
7.1. Αναμνήσεις επί Χάρτου
Το χαρτί, υλικό ευαίσθητο και ιδιαίτερο στη διατήρηση και τη συντήρησή του, που όμως αποτελεί ένα μεγάλο τμήμα των συλλογών του Λαογραφικού Μουσείου και το κύριο μέσο καταγραφής και διάδοσης της ανθρώπινης ιστορίας από την εφεύρεσή του.
7.2. Γραμματόσημο
Αν και από χαρτί, η συλλογή γραμματοσήμων του Μουσείου παρουσιάζεται χωριστά λόγω της σημασίας και του όγκου της.
7.3. Επίλεκτα εκθέματα
Δέκα αντικείμενα επιλεγμένα για να δείξουμε τον πλούτο, την ποικιλία και την ιστορία του μουσείου και του τόπου.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.