Καταιγισμος εκδηλωσεων στο Μεγαρο Μουσικης Κομοτηνης

Ξεκινώντας από «Το Νήμα» του Βαγγέλη Παπαθανασίου το Σάββατο και συνεχίζοντας όλο τον Οκτώβριο

Πολιτιστικό και τουριστικό σημείο αναφοράς θέλει το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής η Περιφέρεια

Μια σειρά από εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής ανοίγει το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου η παράσταση «The Thread–Το Νήμα» του Βαγγέλη Παπαθανασίου στην Κομοτηνή.

Για αυτές, αλλά και τα σχέδια της Περιφέρειας ΑΜΘ για το Μέγαρο Μουσικής μίλησε η ειδική σύμβουλος του Περιφερειάρχη, υπεύθυνη του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής και αρμόδια για δράσεις πολιτισμού κ. Ζωή Κοσμίδου, στο Ράδιο Παρατηρητής.

Όπως τόνισε, έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια όλη τη χρονιά, με πάνω από 15 εκδηλώσεις το πρώτο εξάμηνο του 2022, για μικρούς και μεγάλους, μπαίνοντας σε μια νέα φάση μετά το καλοκαίρι.

Αυτή η φάση ανοίγει με μια παγκόσμια παραγωγή, «The Thread–Το Νήμα», που επιθυμούσαν πολύ να φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής. Η κ. Κοσμίδου θεωρεί πως αυτή αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για το χώρο, σε ένα μουσικοχορευτικό θέαμα ως η τελευταία δουλειά του Βαγγέλη Παπαθανασίου, που συνδυάζει το παραδοσιακό με το νέο, έτσι όπως μόνο αυτός μπορούσε μοναδικά, που είναι αφιερωμένη στη μνήμη.

«Είναι μια προσφορά της Περιφέρειας στους συμπολίτες μας, αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα, που θα μπορέσει να παρακολουθήσει την τελική πρόβα» ανέφερε.

Την επόμενη ημέρα θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής ο Μάνος Πυροβολάκης, σε ένα φόρο τιμής στους Κρήτες και την μοναδική σχέση που έχουν με την Θράκη αλλά και σε ένα άνοιγμα στους τοπικούς φορείς, όπως στην προκειμένη περίπτωση ο Σύλλογος Κρητών Ροδόπης, το οποίο θα επεκταθεί ώστε το Μέγαρο να πάρει την αύρα από όσο το δυνατόν περισσοτέρους ήχους και νότες είναι δυνατόν.

Στόχος η εξωστρέφεια του Μεγάρου

Άποψη της κ. Κοσμίδου είναι πως θα πρέπει να στοχεύουν να φέρουν στην περιοχή μας τέτοιας ποιότητας παραστάσεις, ωστόσο δεν παραβλέπουν και το ντόπιο δυναμικό, το οποίο είναι πολύ δυναμικό και πρέπει να χτίσει την παράδοση και την παιδεία στους συμπολίτες μας. «Ναι  στην εξωστρέφεια και την προβολή μεγάλων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, αλλά στοχεύουμε να ανοίξουμε τις πόρτες μας στους καλλιτέχνες της Περιφέρειας» υπογράμμισε η κ. Κοσμίδου. Δεσμεύτηκε δε πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να καταστήσουν το Μέγαρο ένα σημείο αναφοράς και εξωστρέφειας για όλη την Περιφέρεια. Άλλωστε, τόνισε, το Μέγαρο αποτελεί ένα τουριστικό προϊόν, που πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί όπως πρέπει.

Το επόμενο διάστημα εντός Οκτωβρίου λοιπόν αναμένεται να είναι πολύ πυκνό, με μια μεγάλη δράση σε συνεργασία με την Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, χρόνια προσφυγιάς αλλά και ταυτόχρονα αναγέννησης του τόπου.

Επίσης θα λάβει χώρα μια εκδήλωση σε συνεργασία με το ΔΠΘ πάλι με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ θα πραγματοποιηθεί και χορευτική παράσταση με Τοπικούς Συλλόγους που έλκουν την καταγωγή τους από τις χαμένες πατρίδες.

Αναμονή για τον Οργανισμό

Σημαντικός παράγοντας βέβαια στην πολιτιστική και τουριστική ανάδειξη του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, είναι η δημιουργία του Οργανισμού Διαχείρισης, που θα δώσει και την δυνατότητα και να ανοιχτεί περαιτέρω πολιτιστικά, αλλά και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα βοηθήσει στην συνεχή συντήρηση και λειτουργία του Μεγάρου.

Η κ. Κοσμίδου τόνισε πως όλο το προηγούμενο διάστημα, το Μέγαρο λειτουργεί με την στήριξη των υπηρεσιών της Περιφέρειας, και ενώ συνεργάζονται με το Υπουργείο Πολιτισμού για να βρεθεί λύση, επιφυλάχθηκε να επεκταθεί μέχρι να είναι το θέμα πιο ξεκάθαρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.