Μελη του ΚΑΠΗ Ελευθερουπολης και εφηβοι συνεργαζονται για την παρασταση “CO-HOUSING”
Μια διαγενεακή θεατρική σύμπραξη, καρπός της συνεργασίας ανθρώπων διαφορετικών γενεών, αναμένεται να λάβει χώρα στην Ελευθερούπολη Καβάλας και συγκεκριμένα στο Αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης» το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο λόγος για την παράσταση “CO-HOUSING” σε κείμενο του 17χρονου Παύλου Τσακαλίδη, με την συμμετοχή επί σκηνής μελών του ΚΑΠΗ Ελευθερούπολης, μέρος των εσόδων της οποίας αναμένεται να δοθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.
Η πρεμιέρα είναι την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στις 20:00, ενώ η παράσταση θα επαναληφθεί την ίδια ώρα το Σάββατο 10 Οκτωβρίου. Την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και ώρα 11:15 θα λάβει χώρα και η τελευταία παράσταση, η οποία θα είναι μαθητική και θα αφορά αποκλειστικά σχολεία που θα έχουν πραγματοποιήσει ομαδικές κρατήσεις.
Η υπόθεση του έργου
Η υπόθεση του θεατρικού, όπως το οραματίστηκε και το υλοποίησε ο 17χρονος Παύλος Τσακαλίδης, αφορά τέσσερις ηλικιωμένες που μοιράζονται την καθημερινότητά τους σε έναν εναλλακτικό και σύγχρονο χώρο συγκατοίκησης (co-housing) και αποφασίζουν να διεκδικήσουν ξανά μια θέση στο προσκήνιο της ζωής, μέσα από έναν θεατρικό διαγωνισμό του Δήμου τους. Ενώ αναζητούν το πέμπτο άτομο που θα συμπληρώσει την ομάδα τους, ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους παράσταση, ανακαλούν στιγμές από το παρελθόν τους και έρχονται αντιμέτωπες με τη μοναξιά, τον αποκλεισμό και τον ηλικιακό ρατσισμό.
Μια παράσταση που όπως φαίνεται με όχημα το χιούμορ και την τρυφερότητα, μέσα από την ματιά ενός νεαρού καλλιτέχνη θα αναδείξει ζητήματα, όπως η μοναξιά, η μνήμη, η κοινωνική αορατότητα της τρίτης ηλικίας, αλλά και η ανάγκη όλων, ανεξαρτήτως ηλικίας, να ανήκουν κάπου και να ακούγονται.


Το Σημείωμα του Σκηνοθέτη
Τι συμβαίνει όταν η εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής συναντά τη νεανική ορμή για δημιουργία; Ως έφηβος δημιουργός, η ιδέα της συνύπαρξης ηλικιωμένων performers στο προσκήνιο με έναν κήπο εφήβων δημιουργών της περιοχής στα παρασκήνια με γοήτευσε από την πρώτη στιγμή. Δύο κόσμοι, φαινομενικά τελείως διαφορετικοί, συναντηθήκαμε στον ίδιο χώρο για να μοιραστούμε συναισθήματα, σκέψεις και ιστορίες με την ελπίδα ότι θα μετατοπίσουν την οπτική μας. Παράλληλα, αξιοποιώντας εργαλεία του θεάτρου-ντοκουμέντου, επιδιώξαμε να αγγίξουμε καθολικά τη διαδρομή μιας ολόκληρης γενιάς και να ανασύρουμε τις αναμνήσεις, τις φοβίες της, το χιούμορ και τα όνειρα που η ζωή ή η κοινωνία επέλεξε να κρατήσει για καιρό στην άκρη. Και τελικά, αυτή η συνάντηση συνέβη. Συμβαίνει. Και έχει ως στόχο να αποδείξει πως η ανάγκη μας να ακουστούμε, να νοιαστούμε και να ανήκουμε κάπου δε γνωρίζει ηλικιακά σύνορα.
Οι συντελεστές
Κείμενο & Σκηνοθεσία: Παύλος Τσακαλίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη & Κινησιολογία: Βενετία Χαλοφτίδου
Σκηνογραφία & Συνδιαμόρφωση φωτισμών: Δημήτρης Κεστρίτσαλης
Μουσική: Magnus Moone
Συνεργασία στον ηχητικό σχεδιασμό: Φρατζέσκο Λούβαρης, Κώστας Ρέμπας
Έρευνα/ Συλλογή υλικού: Φώτης Τεκτονίδης, με τη συνεισφορά της ομάδας
Graffiti art/ Εικαστική παρέμβαση: Μαρίνα Β. Κιλινκαρίδου, Μαρίνα Π. Κιλινκαρίδου
Κατασκευή Σκηνικού: Λάζαρος Κυριακίδης, Βασίλης Παπαευαγγέλου
Τεχνικός Φωτισμών: Σαράντης Μιντζιρίκης
Τεχνικός Ήχου: Βασίλης Μπάμπας
Οργάνωση Παραγωγής: Κατερίνα Φιλιππίδου (κοινωνική λειτουργός του «Βοήθεια στο Σπίτι»
Ελευθερούπολης)
Παίζουν: Ελισάβετ Ακριβού, Βίκυ Καζόλη, Δήμητρα Ρουσοπούλου, Πετρινή Σουπιάδου
Συμμετέχουν: Μαρία Δεληκωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Μενεξές, Βενετία Χαλοφτίδου
Info:
Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Γενική είσοδος: 5€
Μειωμένο εισιτήριο: (ΑμεΑ, μαθητικές παραστάσεις, μέλη ΚΑΠΗ, οργανωμένες ομάδες) 3€
Προπώληση φυσικών εισιτηρίων από 28/9 και καθημερινά στο ΚΑΠΗ Ελευθερούπολης (10:00-13:00) τηλ. 2592023315 και από 3-6/10 στο ζαχαροπλαστείο Ntinos Patisserie στην Καβάλα (18:00-20:00).
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
