Καινουρια αρχη για την Εταιρεια Θρακικων Ερευνων

«Κωδικοποιεί» την ταυτότητα της Κομοτηνής και της Ροδόπης - Ώθηση στην αποτύπωση της ιστορικής μνήμης θέλει να δώσει η Εταιρεία, με τις δράσεις της

Να ανακτήσει το σημαντικό ρόλο που κατείχε στην αποτύπωση της ιστορικής μνήμης της Κομοτηνής θέλει η Εταιρεία Θρακικών Ερευνών, που έχει ξεκινήσει μια σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων και ημερίδων, που αφορούν την ταυτότητα της Κομοτηνής αλλά και της Ροδόπης γενικότερα. 

Ο πρόεδρος της Εταιρείας, πατήρ Δημήτριος Βασιλειάδης, μίλησε στο ραδιόφωνο του «ΠτΘ» για τις εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιήσει, για τα σχέδιά τους αλλά και το κεφάλαιο που αποτελεί η Εταιρεία για την Κομοτηνή. 

«Να αγνοούμε τους ανθρώπους μας, είναι σαν να αγνοούμε τον ίδιο τον εαυτό μας» 

«Η Εταιρεία Θρακικών Ερευνών κάνει μια καινούργια αρχή με αυτές τις εκδηλώσεις» σημείωσε ο π. Δημήτριος, υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα η Εταιρεία πέρα από τις δύο εκδηλώσειες, μία για τον Νέστορα Τσανακλή, και μία για την ιστορική φυσιογνωμία της Κομοτηνής τον 19ο αιώνα, πραγματοποίησε και μια εκδήλωση προς τιμήν του κ. Ζαφείρη Μέκου.
 
Αυτή είχε κατά τον ίδιο ιδιαίτερη σημασία, μιας και ο κ. Μέκος είναι μια φυσιογνωμία της Κομοτηνής, μιας πόλης που θεωρεί πως «έχει ένα φοβερό έλλειμμα να τιμά τους ανθρώπους της». Για αυτό και η Εταιρεία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει παρόμοιες τιμητικές εκδηλώσεις μιας και θεωρεί πως «να αγνοούμε τους ανθρώπους μας, είναι σαν να αγνοούμε τον ίδιο τον εαυτό μας».
 
Όσο για τη σειρά των εκδηλώσεων που υλοποιεί αυτή την περίοδο η Εταιρεία, αυτή αποτελεί μια προσπάθεια ανάδειξης στοιχείων της ταυτότητας της Κομοτηνής, κατά τον 19ο αιώνα, και στις αρχές του 20ου, την τελευταία δηλαδή περίοδο της Τουρκοκρατίας. Γι' αυτό το λόγο προβάλλονται οι μεγάλες προσωπικότητες που ανέδειξε η πόλη εκείνη την περίοδο, καθώς επίσης και η φυσιογνωμία της όπως προσδιορίζεται από μνημεία της, τις πληροφορίες για την οικονομική της κατάσταση, για την εξέλιξή της κ.α. 

Απαραίτητη η θρακική παραγωγή επιστημονικής έρευνας 

Βέβαια όπως συνέβαινε πάντα με τις δράσεις της Εταιρείας, κάθε μία εκδήλωση ανοίγει νέους ορίζοντες, πολλές φορές προς απροσδόκητες κατευθύνσεις. Όπως συνέβη στη δεύτερη εκδήλωση της Εταιρίας με ομιλητή τον κ. Κατσιμίγα κατά την οποία, πέρα από το περιεχόμενο προέκυψε και ένα άλλο γεγονός, σύμφωνα με τον π. Δημήτριο, ότι η έρευνα για την περιοχή μας από επιστήμονες του χώρου μας, τόσο γεωγραφικού όσο και πνευματικού όπως το ΔΠΘ, είναι πάρα πολύ υποβαθμισμένη και καθυστερημένη.
 
Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο κ. Κατσιμίγας άντλησε τη συντριπτική πλειονότητα των πληροφοριών του από εργασίες επιστημόνων εκτός Θράκης, κάτι ιδιαίτερα δυσάρεστο για τον πρόεδρο της Εταιρείας  μιας και ένας βασικός λόγος της ιδρύσεως του πανεπιστημίου ήταν η ώθηση στις μελέτες για τη Θράκη.
 
Για αυτό, αφού σημείωσε πως υπάρχουν πηγές που είναι εξ ίσου σημαντικές και ίσως περισσότερο αξιόπιστες, απεύθυνε έκκληση στο δυναμικό του πανεπιστημίου να ασχοληθεί με αυτό τον τόπο και με τις πηγές πληροφοριών που υπάρχουν, «είτε είναι καταχωνιασμένες είτε δεν πάει κανένας». Φυσικά σε αυτό υπάρχουν εξαιρέσεις, με καθηγητές που έχουν εκδώσει βιβλία και έχουν εργαστεί για να αναδείξουν την ιστορία του τόπου, όμως είναι σχετικά λίγες, όταν, όπως σημειώνει, υπάρχουν πραγματικά χρυσορυχεία για τη Θράκη και σε αρχεία και σε ήδη εκδιδόμενα περιοδικά,  με τα οποία δεν ασχολείται κανείς.
 
«Πρέπει να μελετήσουμε τα αρχεία τα τουρκικά και τα αρχεία τα βουλγαρικά, αλλά και τα δικά μας αρχεία, διότι ούτε τα δικά μας αρχεία τα έχουμε αξιοποιήσει όσο χρειάζεται» σημείωσε, τονίζοντας πως «μέχρι τώρα υπήρχε το πρόβλημα οι Έλληνες επιστήμονες να εργάζονται για την Αρχαία και τη Βυζαντινή Θράκη πολύ λιγότερο σε σχέση με τους Βούλγαρους, και τώρα ανακαλύπτουμε ότι για τη νεότερη Θράκη οι Έλληνες επιστήμονες ασχολούνται πάρα πολύ λιγότερο απ' ό,τι ασχολούνται οι Τούρκοι επιστήμονες». «Αυτό όχι μόνο δεν μας τιμά, αλλά και μας ζημιώνει. Όσο και να αίρεται κανείς από τις φυσικές “εξαρτήσεις” του,  δεν είναι δυνατόν να είναι απόλυτα αντικειμενικός, άρα χρειάζεται να μπαίνει λίγο και η δική μας ελλιπής αντικειμενικότητα» ανέφερε. 

Αδιαφορία για τα βυζαντινά μνημεία της Ροδόπης 

Ο π. Βασιλειάδης όμως αναφέρθηκε και στην έλλειψη ανάδειξης των βυζαντινών μνημείων της Ροδόπης, πέρα του Βυζαντινού Κάστρου της Κομοτηνής όπου και σε αυτό μόλις τελευταία υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον. Αυτό θεωρεί πως είναι απότοκο του γεγονότος ότι η ελληνική πολιτεία ποτέ δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την περιοχή, αναφερόμενος στις περιοχές του Παπικίου, του Περιθεωρίου και της Μαρώνειας.
 
Στο Παπίκιο, σημείωσε, η ανασκαφή ήταν του κ. Νικόλαου Ζήκου, όμως παρόλο που ξεκίνησε για ένα διάστημα, στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε και παραμένει στο έλεος των στοιχείων της φύσης. Στο δε Περιθεώριο, για πολλά χρόνια δεν έγινε τίποτα, διότι υπήρχε η εντύπωση σύμφωνα με τον π. Βασιλειάδη, ότι τα ερείπια είναι ειδυλλιακά μέσα στην άγρια φύση, κάτι που θεωρεί  εγκληματικό γιατί η κατάσταση αυτή της πλήρους κυριαρχίας της φύσεως είναι μεγάλος κίνδυνος για τα μνημεία και τα σημαντικά κατάλοιπα της  πολιτείας, και διότι δεν έγινε καμία σοβαρή ανασκαφή, στερώντας τη δυνατότητα αποκατάστασης και ανάδειξης μιας ολόκληρης βυζαντινής πόλης. Θεωρεί μάλιστα πως το Περιθεώριο θα μπορούσε να είναι και πηγή σπουδαίων πληροφοριών για την επιστήμη γενικότερα, αλλά και ένας πόλος έλξης επισκεπτών, εκφράζοντας την ελπίδα πως η νέα προσπάθεια που τώρα κυοφορείται θα έχει αποτέλεσμα.
 
Τέλος στη Μαρώνεια, οι ανασκαφές για τα Βυζαντινά μνημεία ήταν αποσπασματικές, όμως πλέον και αυτές έχουν μείνει στάσιμες, κάτι που οφείλεται και στην έλλειψη αρχαιολόγων στην υπηρεσία της Ροδόπης, όπου αυτή τη στιγμή δεν υπηρετεί κανένας Βυζαντινολόγος. 

Αδιαφορία από τοπική κοινωνία και πολιτικό προσωπικό 

Το πρόβλημα, σημείωσε ο πρόεδρος της Εταιρείας, εντείνεται και από το γεγονός ότι τόσο η τοπική κοινωνία όσο και οι ηγέτες της δεν έχει εκφράσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα των μνημείων, ιδιαιτέρως των βυζαντινών. «Έχουμε μια αντίληψη πολύ γενική και νεφελώδη για τα πάντα, το οποίο βέβαια μας απαλλάσσει και από υποχρεώσεις και από δύσκολες καταστάσεις, διότι όταν κανείς έχει  ενδιαφέρον για τον τόπο του βάζει και λίγο το χέρι στην τσέπη, κουράζεται και λιγάκι παραπάνω, προσφέρει κάτι και οικονομικά και προσωπικά» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
«Έπρεπε να υπάρχει πίεση, να υπάρχει αξίωση στα θέματα που συζητούνται, αλλά τα σημαντικά θέματα πάντα συζητούνται ενόψει εκλογών. Έπρεπε ένα από τα πρώτα να είναι αυτό, η αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας» σημείωσε, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε στο παρελθόν. Για αυτό θωρεί πως τώρα, παρά την κρίση, θα πρέπει να βγει μπροστά ιδιαίτερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και να ασχοληθεί με τα μνημεία, απαιτώντας ταυτόχρονα από την πολιτεία να ενισχύσει την περιοχή, όπως, για παράδειγμα, ζητώντας την τοποθέτηση Βυζαντινολόγου στη Ροδόπη. 

Ανάδειξη της φυσιογνωμίας της Κομοτηνής 

Παρόλα αυτά υπάρχουν σημεία φωτός και ένα από αυτά είναι η συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Εταιρείας Θρακικών Ερευνών, με το κοινό να βαίνει αυξανόμενο, κάτι που ο π. Βασιλειάδης θεωρεί ενθαρρυντικό και ίσως μια αφετηρία στροφής της κοινωνίας μας προς την εκδήλωση μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για αυτά τα θέματα.
 
Όσο για τα επόμενα βήματα της Εταιρείας, αυτά περιλαμβάνουν τρείς εκδηλώσεις για την φυσιογνωμία της Κομοτηνής, την τελευταία περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μία για την εκκλησιαστική αρχιτεκτονική της περιοχής, ως συμπλήρωμα της αστικής για την οποία ήδη μίλησε ο κ. Κατσιμίγας, μία για τον Στίλπονα Κυριακίδη, μια μεγάλη μορφή που ανέδειξε η Κομοτηνή, και μία για τον Αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο, και την ιδιαίτερη σχέση που είχε με τον τόπο.
 
Πέρα αυτών είναι πιθανό πως θα υπάρξουν και άλλες εκδηλώσεις που θα εξειδικεύουν τα θέματα, μιας και στόχος τους είναι  να καλύψουν σφαιρικά αυτή την περίοδο από όλες τις πλευρές, με ειδικότερα και λεπτομερειακότερα θέματα που είναι χρήσιμο να ακουστούν και να προβληθούν.
 
Παράλληλα στοχεύουν σε μια έμπρακτη εκδήλωση της εκτίμησης στο πρόσωπο του Ν. Τσανακλή, μιας και δεν αφορά μόνο το πρόσωπο, αλλά και τον ίδιο τον τόπο. «Όταν ένας τόπος, μικρός όπως είναι η Κομοτηνή αναδεικνύει φυσιογνωμίες σαν τον Τσανακλή κι αυτές οι φυσιογνωμίες έχουν τέτοια στενή σχέση με τη γενέτειρά τους, άσχετα αν δεν φαίνεται να ήρθε ο Τσανακλής ποτέ στην Κομοτηνή από τότε που έφυγε νεαρός, δείχνουν ότι κάτι υπάρχει εδώ, στον τόπο, στην κοινωνία, που δεν πρέπει να το ξεχάσουμε» κατέληξε ο π. Δημήτριος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.