Η «Ζακετα» της ΕΡΤ και η «μοδα» της οικογενειακης κωμωδιας

tv’s... inspector

Η ΕΡΤ φέτος έχει φροντίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της μέσα από έναν μεγάλο αγώνα να αποδείξει στον μέσο τηλεθεατή πως υπάρχουν και άλλα κουμπιά στο τηλεκοντρόλ. Περισσότερες ψυχαγωγικές εκπομπές και τρία ολοκαίνουργια σίριαλ ήταν το κλειδί για να το επιτύχει. Τα «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», «Τα Καλύτερά μας Χρόνια», «Η Τούρτα της Μαμάς» πήγανε πολύ καλά για ένα κανάλι που είχε να προσφέρει μαζική μυθοπλασία στο κοινό του από την εποχή της Αλώσεως. Αρκετά καλά για να πάρει το πράσινο φως και άλλη μία σειρά, το «Ζακέτα να πάρεις». Τι είναι η «Ζακέτα»; Μία οικογενειακή κωμωδία με θέμα τρεις μανάδες που ανακατεύονται στις ζωές των γιων τους. Περισσότερα για την πλοκή στη συνέχεια.

Η «Ζακέτα» κινείται στο ίδιο περίπου στυλ με τις υπόλοιπες σειρές του καναλιού. Είναι όλες διαφορετικές, έχουν όλες όμως ένα κοινό στοιχείο. Είναι κωμωδίες απευθυνόμενες σε όλη την οικογένεια. Εδώ και πολλά πολλά χρόνια όλες οι ελληνικές κωμικές σειρές που σημειώνουν επιτυχία –βασικά περίπου όλες οι ελληνικές κωμικές σειρές που βγαίνουν στον αέρα τελεία– έχουν αυτό το στοιχείο. Το «Σόι» και η «Μουρμούρα» π.χ. είναι οι μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της ελληνικής τηλεόρασης στον χώρο της κωμωδίας την τελευταία πενταετία+ και πληρούν όλες τις προδιαγραφές του είδους. Πέρα από το δυνατό σενάριο και το καλό καστ απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, συνεπώς και σε όλη την οικογένεια. Φυσικά αυτό δεν είναι κακό, κακό είναι πως έχει χρόνια να παιχτεί μία κωμική σειρά που δεν απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και που θα μπορεί να θίξει πιο τολμηρά ζητήματα. Αυτόν τον ρόλο πια έχουν πάρει οι δραματικές σειρές, και η κωμωδία έχει πάρει αποκλειστικά τη μορφή του οικογενειακού, είτε του απερίγραπτου, ό,τι είναι τέλος πάντων αυτό που προσπαθεί να κάνει ο ΑΝΤ1 με σειρές όπως το φετινό «Παρουσιάστε» και το περσινό «Πέτα τη Φριτέζα».

Από την πρεμιέρα και μόνο μπορεί κανείς να δει τη χημεία των τριών πρωταγωνιστριών, αλλά και το ταλέντο των νέων ηθοποιών που υποδύονται πολύ πειστικά τους γιους τους, χωρίς βέβαια να έχουν ιδιαίτερη χημεία μεταξύ τους. Είναι βέβαια μόνο το πρώτο επεισόδιο, σίγουρα όμως διακρίνονται πολλές πολλές δυνατότητες εξέλιξης, και ποιος ξέρει; Μπορεί η “Ζακέτα” να γίνει το νέο “Σόι”, η νέα οικογενειακή κωμωδία που θα βλέπουν όλες οι οικογένειες στα σπίτια τους. Σίγουρα η “Ζακέτα” είναι μία σειρά με καλό σενάριο και καστ που μπορεί να πάει πολύ ψηλά

Ποτέ δεν λείπουν βέβαια από το πρόγραμμα οι καθημερινές «κωμωδίες», συνήθως ξενόφερτα και ανέμπνευστα φορμάτ που ένας θεός ξέρει ποιος διασκευάζει και από ανέμπνευστα γίνονται αβυσσαλέα –ναι, «Έλα στη Θέση μου», για σένα μιλάω. Η τελευταία φορά που είδαμε μία πιο τολμηρή ή έστω λιγότερο συμβατική κωμωδία που σημείωσε και επιτυχία ήταν το «Κάτω Παρτάλι» που έκανε 50αρια και στη συνέχεια με τις «Ηρωίδες» της Αλεξάνδρας Κ*, λίγο καιρό πριν κλείσει το Mega. Fun fact και τα δύο έμειναν ανολοκλήρωτα και αυτοί που τα έκαναν απλήρωτοι. Ευχάριστες εκπλήξεις στο μεταξύ υπήρξαν, όπως το «Κρατάς Μυστικό», που δυστυχώς λίγα μάτια είδαν, και η επιστροφή της Μυρτώς Κοντοβά με τους «Σχεδόν Ενήλικες», οι οποίοι μπορεί να μην αγγίζουν προηγούμενες επιτυχίες της, όπως τα «Υπέροχα Πλάσματα», όμως κάτι κάνουν. Ίσως κάποια στιγμή οι υπεύθυνοι καταλάβουν πως δεν μπορείς με μία σειρά να πιάσεις όλους τους τηλεθεατές. Μέχρι τότε πάμε να δούμε τι έκανε η «Ζακέτα» της ΕΡΤ.

Έχοντας στο πρωταγωνιστικό τρίο την Ελένη Ράντου να φιγουράρει μετά την πολύχρονη απουσία της από την τηλεόραση και σεναριογράφο τον Νίκο Μήτσα, που συνυπέγραφε το «Σόι» με τη Δήμητρα Τσόλκα, μπορεί να πει κανείς πως ανεβάζεις αρκετά τις προσδοκίες του κοινού. Η υπόθεση έχει ως εξής: Η Αριστέα (Φωτεινή Μπαξεβάνη) μπερδεμένη με τον χωρισμό του γιου της μόλις λίγο πριν τον γάμο του, αποφασίζει να έρθει σύσσωμη από το χωριό στην Αθήνα να αναλάβει δράση. Μαζί της έρχεται και η φίλη της, Φούλη (Ελένη Ράντου), για να δει τον δικό της γιο και αναγκάζουν και την αδελφή της Αριστέας, Δέσποινα (Δάφνη Λαμπρόγιαννη), να έρθει μαζί τους, φέρνοντας μπελάδες και στον δικό της γιο. Η Αριστέα της Μπαξεβάνη είναι η πιο ταιριαστή με το στερεότυπο της Ελληνίδας μητέρας και την υποδύεται πολύ καλά, ενώ με έκπληξη μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως είναι ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος της ηθοποιού στην τηλεόραση, αφού συνήθως έπαιζε τη φίλη της πρωταγωνίστριας. Η Φούλη της Ράντου από την άλλη είναι μία πιο λαϊκή γυναίκα, έχει καριέρα μπουζουξούς και, σε αντίθετη με την Αριστέα που κινείται πλαγίως, είναι πιο ξεκάθαρη και αρκετά ντόμπρα, αλλά και πολύ πιο πονηρεμένη από τη φίλη της. Συγκρούεται συνεχώς με τη νύφη της, λόγω της διαφοράς στην κοινωνική τάξη και την κουλτούρα. Τελευταία, αλλά καλύτερη, η Δέσποινα της Λαμπρόγιαννη είναι η πιο εσωστρεφής από τις τρεις, η πιο  μορφωμένη, η πιο διακριτική και η μόνη που σκέφτεται να πάρει ένα τηλέφωνο τον γιο της πριν καταφτάσει έξω από την πόρτα του. Καθωσπρέπει και ολίγον φαντασμένη προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από την «κατινιά» των άλλων δύο.

Από την πρεμιέρα και μόνο μπορεί κανείς να δει τη χημεία των τριών πρωταγωνιστριών, αλλά και το ταλέντο των νέων ηθοποιών που υποδύονται πολύ πειστικά τους γιους τους, χωρίς βέβαια να έχουν ιδιαίτερη χημεία μεταξύ τους. Είναι βέβαια μόνο το πρώτο επεισόδιο, σίγουρα όμως διακρίνονται πολλές πολλές δυνατότητες εξέλιξης, και ποιος ξέρει; Μπορεί η «Ζακέτα» να γίνει το νέο «Σόι», η νέα οικογενειακή κωμωδία που θα βλέπουν όλες οι οικογένειες στα σπίτια τους. Σίγουρα πολύ καλύτερη από τον αποτυχημένο κλώνο του «Σογιού», «Σπίτι Είναι», η «Ζακέτα» είναι μία σειρά με καλύτερο σενάριο και καστ που μπορεί να πάει πολύ ψηλά. Όσο για την ελληνική κωμωδία πέραν του οικογενειακού; Η ηλιθιότητα με την οποία έστησε ο Alpha το πρόγραμμά του φέτος, η χρόνια αδυναμία του ANT1 στο σπορ και η αποτυχία του φιλόδοξου πλάνου του Mega να γίνει εν μία νυκτί το «Μεγάλο Κανάλι» που ήταν κάποτε δεν είναι και οι καλύτεροι οιωνοί.

—Fun fact: Το «Ζακέτα να Πάρεις» είχε αρχικά απορριφθεί από τον Alpha που προτίμησε να κάνει το “Battle of the Couples”… γελάστε ελεύθερα.

*Ο Κaza G. είναι μαθητής Γυμνασίου και τηλεοπτικός «περιπατητής»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.