Η Βαντα Παπαιωαννου-Βουτσα «καλλωπισε» το Λαυριο «Με πουδρα Tokalon»

Παρουσίασε στην πατρίδα της τη νέα συλλογή διηγημάτων, με συντροφιά τούς κ. Αθ. Μαρκουλή, Γ. Ρούσκα, Όλ. Κακαβογιάννη και Χ. Λιάσκου

Μπορεί η μακρόχρονη παρουσία και δράση της κ. Βάντας Παπαϊωάννου-Βουτσά στην Κομοτηνή να υπήρξε η αιτία για να χαρακτηριστεί «Ροδοπίτισσα», όμως η ίδια κατάγεται από το Λαύριο Αττικής, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει να κατέχει σημαντική θέση στην καρδιά και τη γραφή της. Τα βιώματά της, οι αναμνήσεις της από την πατρίδα και οι μεταμορφώσεις τους στον γραπτό λόγο παραμένουν όλα αυτά τα χρόνια «γέφυρες» που εκμηδενίζουν τις αποστάσεις και κρατούν άρρηκτους τους δεσμούς με την πατρογονική της γη. Σε αυτήν λοιπόν επέστρεψε η κ. Παπαϊωάννου-Βουτσά το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου, για να παρουσιάσει τη νέα της συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Με πούδρα Tokalon» (εκδ. Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2022), σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Φίλων Βιβλιοθήκης Λαυρίου και Ιστορικών Αρχείων Λαυρεωτικής «Λαύρα» και τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, στον ιστορικό χώρο του Παλιού Μηχανουργείου της Ελληνικής Εταιρείας (αίθουσα Δημ. Συμβουλίου) στο Λαύριο Αττικής.

Η συγγραφέας επέστρεψε στην πατρίδα της για την παρουσίαση του νέου της βιβλίου, έστω και διαδικτυακά, μιας και, ελέω κορωνοϊού, η κατ’ ιδίαν συνάντηση ήταν ανέφικτη, και με τη συνοδεία των κ. Όλγα Κακαβογιάννη, αρχαιολόγου και Αντιπροέδρου του Συλλόγου «Λαύρα», Αθανασίας Μαρκουλή, δρ. Ιστορίας ΕΜΠ και στελέχους της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργου Ρούσκα, πολιτικού μηχανικού, ποιητή και κριτικού λογοτεχνίας –και σε ρόλο συντονιστή– και της κ. Χλόης Λιάσκου, ηθοποιού –που ανέγνωσε αποσπάσματα από το βιβλίο– ανέδειξαν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της συλλογής.

Σημειωτέον πως η εκδήλωση αυτή αφιερώθηκε, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης, στην αείμνηστη Στέλλα Γκρανιά, την «ψυχή της Λαύρας και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Λαυρίου, χάρη στην οποία στήθηκε, εμπλουτίστηκε κι έγινε γνωστή η βιβλιοθήκη», όπως ανέφερε σε ανάρτησή της η κ. Παπαϊωάννου-Βουτσά στο Facebook, γεγονός που διαπιστώσαμε κι εμείς οι ίδιοι από τη συχνή επικοινωνία που είχαμε μαζί της κατά τη διάρκεια της συνδιοργάνωσης της εκδήλωσης.

Στα της παρουσίασης όμως.

Η κ. Κακαβογιάννη αρχικά, εκ μέρους του Συλλόγου, αφού καλωσόρισε τους Λαυριώτες, αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή της Στέλλας Γκρανιά στον πολιτισμό του τόπου. Μετά την απότιση φόρου τιμής, η ίδια αναφέρθηκε στα εργοβιογραφικά στοιχεία της κ. Παπαϊωάννου και στη συγγραφική της διαδρομή. Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο κ. Γιώργος Ρούσκας, ο οποίος, εκτός των άλλων, είχε αναλάβει και τον ρόλο του συντονιστή. Ο κ. Ρούσκας στην ομιλία του επικεντρώθηκε στο περιεχόμενο των διηγημάτων και σχολίασε το ανεπιτήδευτο ύφος της γραφής, ενώ στη συνέχεια σύστησε στο κοινό και τις κ. Αθανασία Μαρκουλή και Χλόη Λιάσκου, που με τις αναγνώσεις της και την αριστοτεχνική απόδοση διηγημάτων σαγήνευσε τους θεατές.

Από την άλλη, η κ. Μαρκουλή (σ.σ.: Ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ) αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ιδιαίτερη εντύπωση που της προκάλεσε ο τίτλος, τα θέματα που πραγματεύεται η συγγραφέας και οι προβληματισμοί με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπη, ενώ μετέφερε και τις εικόνες του Λαυρίου που είναι εμφανείς στις σελίδες του βιβλίου.

Το βιβλιοπωλείο «Μολυβιές» και η ιδιοκτήτριά του κ. Κλειώ Χατζηπαρασκευά προσέφεραν το βιβλίο στο κοινό της εκδήλωσης

Τέλος, η ίδια η συγγραφέας, παρά την ασθένειά της, κατάφερε μέσω “ΖΟΟΜ” να μιλήσει για τη νέα της συγγραφική απόπειρα, για τη διαδικασία επιλογής του τίτλου, την αξία των βιωμάτων στη γραφή, την αγάπη της για το διήγημα μικρής φόρμας και την εμβόλιμη ποίηση.

Ακολούθησε διάλογος μεταξύ των παρευρισκόμενων και της συγγραφέα παρά τα διαδικτυακά εμπόδια. Σε αυτό το σημείο, οφείλονται θερμές ευχαριστίες στην κ. Σοφία Νταλαμπέκη, συνεργάτιδα της κ. Παπαϊωάννου-Βουτσά στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο Κρήτης, που χωρίς αυτή δεν θα είχε ευοδωθεί η έστω και διαδικτυακή παρουσία της συγγραφέα καθώς και του τεχνικού κ. Θεόδωρου Αδαμόπουλου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.