Η «Θρασσα» «μαγεψε» και το Βυζαντινο Καστρο της Κομοτηνης

Πραγματοποιήθηκε η «οφειλόμενη», λόγω πανδημίας, παρουσίαση του μυθιστορήματος της Νάγιας Δαλακούρα

Τη δυνατότητα που της στέρησε η έλευση της πανδημίας που συνέπεσε με την κυκλοφορία του μυθιστορήματός της «Θράσσα: Η Μάγισσα της Θράκης» είχε το απόγευμα της Τρίτης, 10 Μαΐου, η αρχαιολόγος – μουσειολόγος και συγγραφέας Νάγια Δαλακούρα.

Ο λόγος για την παρουσίαση του μυθιστορήματός που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Κλειδάριθμος» εν μέσω της πανδημίας, οι περιορισμοί της οποίας στέρησαν στη συγγραφέα τη δυνατότητα της παρουσίασης και της δια ζώσης συζήτησης με τους αναγνώστες της, που όμως έγινε πραγματικότητα και μάλιστα σε έναν χώρο άκρως ταιριαστό με την ατμόσφαιρα του βιβλίου το Βυζαντινό Κάστρο της Κομοτηνής.

Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο των φετινών Ελευθερίων της Κομοτηνής, σε συνεργασία της ΔΚΕΠΠΑΚ, με τις Εκδόσεις «Κλειδάριθμος» και το Βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο» παρουσία της συγγραφέα, πλήθος κόσμου αλλά και την συμμετοχή της δικηγόρου κ. Μαρίκας Πουρνάρα, η οποία παρουσίασε τη δική την ανάγνωση.

Η επιλογή της κ.Πουρνάρα για κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης δεν ήταν όπως έγινε γνωστό και κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τυχαία, καθώς η ίδια ήταν παρούσα και κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου.

Ένα βιβλίο ύμνος στη γυναίκα

Η ίδια άλλωστε είχε την ευκαιρία να διαβάσει και το χειρόγραφο πριν αυτό «μετουσιωθεί» σε τυπωμένο βιβλίο γεγονός που όπως εξήγησε αποτέλεσε για την ίδια αίσθημα μοναδικό, πολύ περισσότερο, όταν η ανάγνωση γίνεται στο μέρος που η ιστορία του βιβλίου διαδραματίζεται, στην προκειμένη περίπτωση στο νησί της Σαμοθράκης.

«Η Νάγια σ’ αυτό το δεύτερο χρονολογικά βιβλίο της, ένα ιστορικό μυθιστόρημα, έχει βάλει μαζί με το ταλέντο της και τις ατελείωτες γνώσεις της και όλη της την αγάπη για την αρχαιολογία, τη μυθολογία και την λαογραφία» ανέφερε η ίδια χαρακτηρίζοντας το βιβλίο ως έναν «ύμνο στην γυναίκα» που ταυτόχρονα περιγράφει την Θράκη του Ελληνικού Μεσαίωνα.

«Με τρόπο ενθουσιώδη η Νάγια καταφέρνει να αναβιώσει την πραγματική ιστορία του τόπου μας, να δώσει πλούσια ιστορικά στοιχεία για αυτή τη σκοτεινή και άγνωστη περίοδο» συνέχισε η ίδια τονίζοντας πως «για τους πιο ανήσυχους από μας το βιβλίο αυτό αποτελεί το διαβατήριο για να ταξιδέψουν σε έναν κόσμο πολύ δικό μας, αλλά συνάμα ξεχασμένο και παρεξηγημένο».

Το «Θράσσα: Η Μάγισσα της Θράκης» αποτέλεσε το δεύτερο μυθιστόρημα της συγγραφέα, το οποίο κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Βιβλίο «εργαλείο» για την ανάδειξη της ιστορίας της Θράκης

Γεγονός όπως τόνισε η ίδια διόλου τυχαίο καθότι η συγγραφέας καταφέρνει να μεταδώσει στον αναγνώστη την γοητεία που ασκεί και στην ίδια η μεσαιωνική περίοδος της Θράκης, για να συμπληρώσει κλείνοντας πως πρόκειται για ένα συγγραφικό δημιούργημα που θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και από τις τοπικές αρχές για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας, «της όμορφης και πολύχρωμης Θράκης μας» όπως υπογράμμισε.

 Τον λόγο έλαβε εμφανώς συγκινημένη και η συγγραφέας, τόσο για την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου όσο και για την παρουσία της κ.Πουρνάρα με την οποία, όπως υπογράμμισε και η ίδια, βίωσαν από κοινού τη διαδικασία της συγγραφής.

Η ίδια μίλησε για τους μήνες ερευνών που αφιέρωσε και με δια ζώσης επισκέψεις στα μέρη και τα τοπία τα οποία περιγράφονται στο μυθιστόρημα, γεγονός που και για την ίδια αποτέλεσε ευκαιρία γνωριμίας με την περιοχή, ενώ ανέγνωσε και αγαπημένα της αποσπάσματα από το βιβλίο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.