Η «Τεχνολογικη αστυνομευση και αντεγκληματικη πολιτικη» στην Κομοτηνη
Με φίλους και συναδέρφους να γεμίζουν την αίθουσα του πρώτου ορόφου της Λέσχης Κομοτηναίων, παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή το νέο βιβλίο της Δρ. Βασιλικής Κ. Θεολόγη με τίτλο «Τεχνολογική αστυνόμευση και αντεγκληματική πολιτική» την Δευτέρα 1 Απριλίου.
Το βιβλίο καταπιάνεται με τις αλλαγές που έχει φέρει η τεχνολογία και ειδικά η τεχνητή νοημοσύνη στο αστυνομικό έργο και ειδικά τεχνικές πρόβλεψης της εγκληματικότητας, με νέα μέσα, εξοπλισμό και μεθόδους, και αναπτύσσοντας τις στρατηγικές που εκτείνονται στην αυξανόμενη κυβερνητική επιτήρηση των πολιτών.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Δημήτρης Ερελιάδης, που αναφέρθηκε στην συγγραφέα και την επαγγελματική της πορεία, αλλά και τη σημασία αυτού του βιβλίου για ένα τομέα που τώρα αρχίσει να αναπτύσσεται.
Για το βιβλίο μίλησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας, και πρώην συμφοιτήτρια στη Νομική της συγγραφέως κ. Ειρήνη Κεχαγιά που την συνεχάρη για το αξιόλογο και επίκαιρο αυτό βιβλίο, μιλώντας για τα ζητήματα που θίγει και απασχολούν την εισαγγελία και θα τους απασχολήσουν όλο και περισσότερο στο μέλλον, όσο αφορά την ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Επίσης μίλησε και ο βουλευτής Ροδόπης ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, που σημείωσε πως η δουλειά που έχει γίνει στο βιβλίο είναι πρωτοποριακή, μιας και συμπυκνώνει και αναλύσει συστηματικά την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αντεγκληματική πολιτική, ένα θέμα δύσκολο, επίκαιρο και πολύπλοκο.Δίνει όμως εύκολα στον αναγνώστη να καταλάβει τους τρόπους με τους οποίους επιδιώκεται η δίωξη του εγκλήματος, με παράλληλο σεβασμό στον πυρήνα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ένας τομέας που συνεχώς αναπτύσσεται
Η κ. Θεολόγη ευχαρίστησε όλους όσους βρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο γράφτηκε την περίοδο της καραντίνας, το οποίο αφορά την επικυριαρχία της τεχνολογίας στο έγκλημα, την εγκληματολογία αλλά και τα εργαλεία πρόγνωσης του εγκλήματος, τόσο στο χώρο της δικαιοσύνης όσο και στην πρόληψή του, για αυτό μιλά για τεχνολογική αστυνόμευση.
Αυτό που πραγματεύεται στο βιβλίο της είναι πώς η τεχνολογία έρχεται να αλλάξει τον ρου της ιστορίας, μέσα από συγκεκριμένα εργαλεία, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, προσδίδοντας ουσιαστικά στοιχεία στην πρόληψη αλλά και στη δικαιοσύνη.
Όλα αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελληνική βιβλιογραφία, για αυτό και το βιβλίο βασίζεται μόνο σε ξενόγλωσση αγγλόφωνη βιβλιογραφία.
Το βιβλίο άλλωστε απευθύνεται σε όλους όσους εμπλέκονται στον τομέα, από δικηγόρους και αστυνομικούς μέχρι φοιτητές, ερευνητές, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, μιας και το smartpolicingείναι κάτι που θεωρεί πως θα κληθεί να εφαρμόσει σύντομα και η Ελληνική Αστυνομία.
Είναι όμως και ιδιαίτερα επίκαιρο, μιας και μόλις πριν από μερικές ημέρες η ΕΕ έδωσε τις τελικές απόψεις της σε κείμενο που θα πρέπει να υιοθετήσουν και οι εθνικές νομοθεσίες, για τη μη χρήση βιομετρικών δεδομένων μαζικής επιτήρησης θεωρώντας πως τα εργαλεία κατάρτισης προφίλ μέσω της τεχνητής νοημοσύνης παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.