Το Λουλουδι της Ισοτητας ανθισε στην Κομοτηνη

Να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για την ισότητα θέλει ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής, σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η αρχή μιας σημαντικής προσπάθειας για την ευαισθητοποίηση των μικρότερων ηλικιών για την ισότητα και τα δικαιώματα της γυναίκας, που θα βοηθήσει ώστε οι επόμενες γενιές να διαμορφώσουν μια πιο δίκαιη κοινωνία, έγινε το πρωί του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Εκεί η κ. Κυριακή Ανδρούτσου, Κοινωνική Λειτουργός στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής, πραγματοποίησε μια βιβλιοδράση για παιδιά 5-7 ετών μέσα από το παραμύθι με τίτλο «Το Λουλούδι της Ισότητας,» της Ευδοκίας Πρασίνου σε εικονογράφηση της Αγγελικής Οικονόμου.

«Είναι μια ευκαιρία να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά σχετικά με τη σημασία της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών» σημείωσε, χρησιμοποιώντας το βιβλίο για να ενισχύσουν την κατανόηση των εννοιών της ισότητας των φύλων, του σεβασμού και της ενσυναίσθησης.

Μετά την ανάγνωση, καθοδήγησε τα παιδιά στη δημιουργία μιας χειροτεχνίας που σχετίζεται με την ιστορία, επιτρέποντάς τους να εκφράσουν τις σκέψεις και τη δημιουργικότητά τους. «Πιστεύουμε ότι η καλλιέργεια των αξιών της ισότητας και της ενσυναίσθησης από μικρή ηλικία είναι καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας» τόνισε.

Ανοίγοντας διάλογο με τα παιδιά

Άλλωστε το βιβλίο, σημείωσε, αποτελεί ένα εργαλείο που προάγει αυτές τις αξίες, ενσωματώνοντας τις σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Το βιβλίο αυτό προσφέρει μια απλή και κατανοητή αφήγηση, με σκοπό να ενθαρρύνει τα παιδιά να σκεφτούν τις έμφυλες ανισότητες που μπορεί να αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή.

«Στόχος μας είναι να ανοίξουμε ένα διάλογο με τα παιδιά και να τους ενθαρρύνουμε να σκεφτούν και να μιλήσουν για αυτά τα θέματα. Μέσα από αυτή τη δράση, επιδιώκουμε να καλλιεργήσουμε το σεβασμό και να συμβάλουμε στην εξάλειψη των διακρίσεων» ανέφερε, με τις ηρωίδες του βιβλίου, να βοηθούν να προβάλουν αυτά τα μηνύματα και να ενθαρρύνουν τα παιδιά να σκέφτονται κριτικά.

Το βιβλίο βασίζεται στη «Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών», που υιοθετήθηκε το 1979 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για ένα εμβληματικό κείμενο για τα δικαιώματα των γυναικών το οποίο περιλαμβάνει συνολικά τριάντα άρθρα που καθορίζουν τι συνιστά διάκριση με βάση το φύλο και καλύπτουν όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Η έκδοση του παραμυθιού επιλέγει να συμβάλει στη διάχυση του περιεχομένου της Σύμβασης και στην ευαισθητοποίηση των παιδιών στην κατεύθυνση της ισότητας των φύλων, εστιάζοντας στα άρθρα που αφορούν στα δικαιώματα των γυναικών στην εκπαίδευση, την απασχόληση, την οικογένεια, την πολιτική ζωή, την υγεία και την περίθαλψη.

Πρόβλημα όλης της κοινωνίας η βία κατά των γυναικών

Με αυτήν την πρωτοβουλία, σημείωσε η κ. Ανδρούτσου, προσπαθούν να διαδώσουν το περιεχόμενο της Σύμβασης και να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά σχετικά με την ισότητα των φύλων. Και αυτό γιατί η βία κατά των γυναικών δεν είναι απλώς πρόβλημα μιας συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων, αλλά αφορά όλη την κοινωνία.

«Μέσα από την εκπαίδευση και την προώθηση της αγάπης και της ισότητας, μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στην εξάλειψη της βίας. Με την προώθηση αυτών των βασικών αξιών, πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε σε ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς, απαλλαγμένο από βία και διακρίσεις» ανέφερε.

Για αυτό και πιστεύουν ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος της βίας κατά των γυναικών και των πολλαπλών διακρίσεων απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση, και οι πρωτοβουλίες αυτές, οι οποίες, όπως τόνισε, θα συνεχιστούν και με τη βοήθεια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στοχεύουν να εμπνεύσουν και να εμπλέξουν την κοινότητα μας σε μια συλλογική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και χωρίς αποκλεισμούς κόσμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.