«Η μουσικη στην Ελληνικη Λαογραφια» απο τη Γαρυφαλλια Θεοδωριδου

Σήμερα στο Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Την κ. Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, υποψήφια διδάκτωρ Λαογραφίας του ΔΠΘ θα φιλοξενήσει σήμερα το εργαστήρι της ΦΕΞ «2-3 πράγματα που ξέρω για… την τέχνη και την ιστορία». Η κ. Θεοδωρίδου θα αναπτύξει το θέμα «Η μουσική στην ελληνική λαογραφία» στις 20.00 στο Λαογραφικό – Ιστορικό Μουσείο Θράκης.

Όπως επισημαίνει η ίδια, εξηγώντας το περιεχόμενο της ομιλίας «η σύγχρονη λαογραφία, πέρα από την ιστορική, φιλολογική και μουσικολογική μελέτη, ερευνά την μουσική ως ένα πολυσύνθετο πολιτισμικό φαινόμενο, μέσω του οποίου οι άνθρωποι στο χωριό και στην πόλη βιώνουν ατομικά και συλλογικά την ιστορία, την κοινωνία, την θρησκεία κλπ.

Η λαογραφία μελετά την μουσική ως μία γλώσσα (κώδικα έκφρασης και σύστημα επικοινωνίας) που μεταδίδει μηνύματα και σύμβολα ανάμεσα στο άτομο και την ομάδα ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την ταυτότητα, τον μύθο, τον σκοπό.

Έτσι καθώς ο άνθρωπος οργανώνει τον επαναληπτικό κύκλο του «καθημερινού» και του «ιερού» χρόνου (Δωδεκαήμερο, Απόκριες, Πάσχα κλπ) και τον κύκλο της ζωής του (γέννηση, ενήβωση, γάμος, θάνατος, ξενιτιά κλπ), σε κάθε «κρίσιμο πέρασμα» του ιδίου, της οικογένειας ή της κοινότητας από την μια εποχή, δραστηριότητα (θερισμός, τρύγος κλπ) ή κατάσταση στην άλλη μέχρι την τελική κάθε φορά «επανενσωμάτωση» στον ρυθμό της ζωής, η μουσική συνοδεύει απαραιτήτως τα έθιμα που τελετουργούνται και μας αποκαλύπτει σχέσεις, συστήματα συγγένειας, ρόλους, αξίες, αντιλήψεις για το «εμείς» και οι «άλλοι».

Εν τέλει η μουσική μεταφέρει συλλογική μνήμη, αποτελεί ένα πολιτικό γεγονός, μια «παράσταση» της οποίας η λαογραφική έρευνα μάς επιτρέπει να «αναγνώσουμε» πολύπλευρα τον πολιτισμό μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.