Η ιστορια της Κομοτηνης αναδεικνυεται μεσα απο το Βυζαντινο Καστρο της
Τουλάχιστον δύο επισκέψιμοι πύργοι, αλλά και καλύτερη πρόσβαση στο μνημείο στο άμεσο μέλλον
Το όραμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης για να γίνει όλη η περιοχή του Βυζαντινού Κάστρου της Κομοτηνής ένας χώρος αναψυχής, πληροφόρησης και ανάδειξης του, αλλά και κατ’ επέκταση και της ιστορίας της Κομοτηνής, ξεδιπλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου, κατά την εκδήλωση που έλαβε χώρα εντός του Κάστρου.
Σε αυτή παρουσιάστηκαν οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες που έγιναν την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, αλλά και οι προοπτικές της περαιτέρω ανάδειξης του, με το masterplan που έχει ήδη εγκριθεί και περιλαμβάνει τοποθέτηση καθιστικών, δημιουργία διαδρομών και άλλων παρεμβάσεων στον χώρο του πάρκινγκ, που θα απομακρυνθεί, ενώ θα γίνει και ένα θεματικό πάρκο που θα αφορά το κάστρο για παιδιά. Μακροπρόθεσμα, η ΕΦΑ Ροδόπης ελπίζει πως θα βρεθεί τρόπος να αναδειχθούν τα κομμάτια του Κάστρου που τώρα βρίσκονται κάτω από την οδό Σοφούλη, με πεζοδρόμηση ή μονοδρομησή της.
Παράλληλα στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συναυλία με τίτλο «Από την Ισπανική κιθάρα στη Νέα Ορλεάνη» από το συγκρότημα Rhodope jazz trio, το οποίο αποτελείται από τους μουσικούς: Δημήτρη Σβυντρίδη στην κιθάρα, Κώστα Αθανασιάδη στο κοντραμπάσο και Σωκράτη Βότσκο στο σαξόφωνο και στο φλάουτο.
Μαζί τους εμφανίστηκαν οι μουσικοί Σοφία Ιερωνύμου στο πιάνο και στο τραγούδι και ο Νίκος Ιερώνυμος στην τρομπέτα.
Σημαντική πρόοδος σε ανασκαφές και αποκατάσταση των πύργων
Όπως τόνισε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα, με την ολοκλήρωση του έργου ΕΣΠΑ που αφορά το Βυζαντινό Κάστρο, θέλησαν να παρουσιάσουν τις εργασίες που έγιναν σε αυτό, ένα έργο που συνεχίστηκε από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, και είχε παρεμβάσεις στη νότια, τη δυτική αλλά και στην ανατολική περιοχή του τείχους.
Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των ανασκαφών, αλλά και τα αποτελέσματα των εργασιών αποκατάστασης, αναστήλωσης συντήρησης του μνημείου. Όπως τόνισε, έγιναν έρευνες στην περιοχή της ανατολικής πύλης, η οποία αποκαλύφθηκε, ενώ αποκαλύφθηκε και μια μικρή πυλίδα που αναφερόταν σε γραπτές μαρτυρίες αλλά δεν την είχαν εντοπίσει.
Παράλληλα έγινε έρευνα στην αυλή της Παναγίας, όπου θα διαμορφωθεί η διαδρομή επίσκεψης δύο πύργων, του κυκλικού Πύργου στην ΝΑ γωνία, και του πύργου Π4, που είναι ο καλύτερα διατηρημένος, και στον οποίο θα γίνει επέμβαση ώστε να μπορεί κανείς να ανέβει και να κατοπτεύσει το κάστρο, δίνοντας έτσι στον επισκέπτη την ευκαιρία να αντιληφθεί τη σημασία και το μέγεθος του μνημείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αυλή της Παναγίας εντοπίστηκε, ακόμη, ένα εκτεταμένο νεκροταφείο των νεότερων χρόνων, του 18ου-19ου αιώνα, με ενδιαφέροντα ευρήματα.
Παράλληλα έγινε έρευνα στο λουτρό που είχε ανασκαφεί πολύ λίγο το 2015, παρόλο που δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως γιατί μέρος του είναι κάτω από το οδόστρωμα, ενώ έγιναν στερεώσεις, συντηρήσεις σε όλους τους πύργους, όπως και αποστραγγιστικά έργα.
Οι εργασίες στον Π4 δεν θα ολοκληρωθούν αυτή την προγραμματική περίοδο, μιας και εκκρεμεί η κατασκευή του περιμετρικού διαδρόμου της Πολιτιστικής Διαδρομής του κάστρου που είχε σχεδιαστεί από το Δήμο, και θα δουν πώς θα επιλυθούν τα θέματα στην νέα προγραμματική περίοδο.
Ολοκληρωμένη παρέμβαση σε όλο το χώρο
Όσο για την επόμενη προγραμματική περίοδο, θα προχωρήσουν σε μια ολοκληρωμένη μελέτη ανάδειξης και της ανασκαμμένης πύλης και του λουτρού, θα γίνει παρέμβαση σύμφωνα με ένα masterplan που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αρχικά έχει εγκριθεί η τοποθέτηση καθιστικών, η δημιουργία διαδρομών, η απομάκρυνση του πάρκινγκ, ενώ θα γίνει και ένα θεματικό πάρκο που θα αφορά το κάστρο για παιδιά. «Πρόθεσή μας, ελπίζοντας σε συνεργασία του Δήμου και της Περιφέρειας, είναι να περιοριστεί η κίνηση οχημάτων μέσα στο κάστρο» ανέφερε η κ. Καραδήμα.
Ειδικά στην Σοφούλη, όπου αποκαλύφθηκε ένας πύργος και αναγκάστηκαν να τον επιχώσουν, θα ήθελαν, αν όχι να γίνει πεζόδρομος, που θα ήταν το ευκταίο για να αποκαλυφθεί πλήρως, τουλάχιστον να μονοδρομηθεί.
Ήδη έχουν κάνει κάποιες επαφές, και θα ήθελαν να προχωρήσουν αυτή την πρόταση, μιας και η κ. Καραδήμα θεωρεί πως είναι μια πολύ σημαντική πρόταση για την ίδια την πόλη καθ’ αυτή, ώστε ο ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος να γίνει ένα πάρκο αναψυχής αλλά κυρίως πληροφόρησης και ανάδειξης του κάστρου.
Τι έγινε τα προηγούμενα έξι χρόνια στο χώρο του Κάστρου
Την παρουσίαση των εργασιών στο Κάστρο πραγματοποίησε ο Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΙΔΟΧ κ.Γιώργος Ευφραιμίδης, που τόνισε πως εδώ και 6 χρόνια πραγματοποιούν εργασίες και ανάδειξη χώρων όπου μπόρεσαν μέχρι τώρα.
Ξεκίνησαν με καθαρισμούς του μνημείου εσωτερικά και εξωτερικά, ενώ στη συνέχεια έλαβαν χώρα εργασίες αποχωμάτωσης πύργων, που είχαν λειτουργήσει τα προηγούμενα χρόνια ως αποθέτες, είτε για μπάζα είτε για οτιδήποτε άλλο, για να αποκαλύψουν τις τοιχοποιίες εσωτερικά των πύργων.
Στη συνέχεια, επειδή πολλές από τις εσωτερικές πύλες των πύργων είχαν φραγεί με σύγχρονο υλικό, προχώρησαν στην απομάκρυνσή του για να τις αποκαταστήσουν. Στην πλευρά της Παναγίας, έγιναν καθαρισμοί και αποξήλωση των πλακών, στην περιοχή που βρέθηκε το νεκροταφείο, και στην περιοχή αντιμετωπίστηκε και μια ρωγμή που εντοπίστηκε στο τείχος. Αναφέρθηκε δε στις εργασίες που γίνονται σε αυτό το χώρο για τη δημιουργία διαδρόμου που θα καταστήσει επισκέψιμους δύο από τους πύργους του κάστρου. Στο εσωτερικό του Πύργου Π4, που θα είναι ένας από τους επισκέψιμους, υπήρχαν καμάρες, που θεωρείται ότι ανοίχτηκαν την εποχή του 1910 ή και αργότερα για να συνδέσουν τον πύργο με το κτίριο του παρακείμενου παλιού 1ου Δημοτικού, με τον Πύργο να χρησιμοποιείται ως χώρος υγιεινής για το σχολείο, οι οποίες αποκαταστάθηκαν.
Επίσης αποκάλυψαν τμήμα της οχύρωσης του κάστρου κάτω από το πεζοδρόμιο της Σοφούλη εντοπίζοντας και μια πυλίδα πεζών, η οποία θα αποκατασταθεί μερικώς. Εντός της αυλής του 1ου Δημοτικού Σχολείου, βρέθηκε η κεντρική πύλη του κάστρου, με ένα λιθόστρωτο καλντερίμι που θεωρείται μεταγενέστερο οθωμανικό. Με το έργο έφτασαν στο επίπεδο του Βυζαντινού κατωφλιού και του όποιου λιθόστρωτου, που δεν σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ έγιναν και στερεωτικές εργασίες στο χώρο. Στην νοτιοανατολική εξωτερική πλευρά έγιναν εργασίες ανάκτησης, αρμολόγησης, αποκατάστασης πλίνθινης ζώνης, και στη δυτική εξωτερική πλευρά προχώρησαν σε καθαρισμό, εργασίες ανάκτησης και στερέωσής του, αλλά και την αποκατάσταση των πυλίδων τους.
Στο πλαίσιο του έργου έγινε μελέτη νυχτερινού φωτισμού του Κάστρου, που θα υποβληθεί για έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να γίνει με επόμενο πρόγραμμα. Επίσης μια μελέτη που υποβλήθηκε στο Υπουργείο είναι η μελέτη ανάδειξης της Κεντρικής πύλης που έχει βρεθεί εντός της αυλής του 1ου Δημοτικού, και την διαμόρφωση γύρω από αυτή. Σύμφωνα με τον κ. Ευφραιμίδη θα μπορούν οι πολίτες και οι επισκέπτες να περνούν μέσα από το χώρο και να φτάνουν στην αυλή της Παναγίας. Τέλος έχει εγκριθεί η μελέτη ανάπλασης όλης της περιοχής εντός του Κάστρου, με ένα παιδικό θεματικό πάρκο, φύτευση, μια πλατεία σε σχήμα Γ με νερό, καθιστικά και πέργολες, έναν υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων, για παρουσιάσεις ή ομιλίες.
Οι συντελεστές του έργου
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν ευχαριστίες στους συντελεστές ένταξης του έργου:
- Μαρίνα Τασακλάκη, αρχαιολόγο ΕΦ.Α. Ροδόπης
- Γιώργο Ευφραιμίδη, αρχιτέκτονα μηχανικό
- Ιωάννα Παπαϊωάννου, συντηρήτρια ΤΕ ΥΠΠΟ, ΔΣΑΝΜ
- Μαρία Δάρρα, συντηρήτρια ΔΕ, ΕΦ.Α. Ροδόπης
- Σουλτάνα Αγγορούδη, διοικητικός, ΕΦ.Α. Ροδόπης
- Μαρία Παπαχαραλάμπου, ΔΕ ΙΔΟΧ, διοικητική υποστήριξη
- Χρυσούλα Μπαλάσκα, λογίστρια ΕΦ.Α. Ροδόπης
- Κλεοπάτρα Καραμπίνα, λογίστρια ΙΔΟΧ
- Αλλά και στους Επιβλέποντες:
- Ματθαίο Κουτσουμανή, ΕΦ.Α. Ροδόπης, Προϊστάμενο ΤΠΚΑΜ
- Αννα Μουσιώνη, αρχαιολόγο ΕΦ.Α. Ροδόπης
- Σοφία Ακριβοπούλου, ΕΦ.Α. Ροδόπης, Προϊστάμενη ΤΒΜΑΜ
- Ευαγγελία Λαϊνίδου, ΕΦ.Α. Ροδόπης, Προϊστάμενη ΤΑ
- Άννα Αδαμαντίδου, αρχαιολόγο, ΕΦ.Α. Ροδόπης,
- Γιώργο Ευφραιμίδη, αρχιτέκτονας μηχανικός ΙΔΟΧ
Αλλά και στους 6 αρχαιολόγους του έργου, Σοφία Γεωργιάδου, Σταύρο Μπάζα, Περικλή Σλαμπέα, Χριστόφορο Αραμπατζή, Γιώργο Μελενίκο, Στέλλα Καλτσογιάννη. Τους 2 λογιστές του έργου, Άννα Ελευθεριάδου, Νίκο Γιάτσο, τους 3 συντηρητές του έργου, Ευαγγελία Γκουντάκου, Βασίλη Ιωάννου, Μαρία Λαγαμτζή και το εργατικό προσωπικό:
Μιχάλη Ευαγγέλου, Αμέτ Ισμαήλ, Γιώργο Μπουργαζλή, Γιάννη Ουζουνίδη, Ηλία Χαλκιόπουλου, Πάρη Ιμάνουμ, Χρήστο Κούζμινα, Μετίν Αχμέτ, Μιχάλη Μπαλαλίδη, Γιάννη Δρούγγα, Άρη Κοντέα, Ρουσλάν Φαχιρίδη, Ντίνο Μαγγίδη, Βασιλική Λούλο.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.