«Εξω οι ψυλλοι μεσα ο Μαρτης» στην Παραδημη

Το έθιμο που έφεραν οι προγονοί τους από τον Χρυσόλιθο της Ανατολικής Θράκης αναβίωσε ξανά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής και Φίλων

Προορισμός όλων των Παραδημιωτών έγινε η κεντρική πλατεία του οικισμού, το απόγευμα της Πέμπτης 29 Φεβρουαρίου, τελευταίας μέρας του χειμώνα, για να αναβιώσουν για ακόμα μια φορά το έθιμο «Έξω οι ψύλλοι μέσα ο Μάρτης» που έφεραν οι πρόγονοί τους στην περιοχή μας.

Για ακόμα μια χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής και Φίλων πραγματοποίησε το έθιμο, υποδεχόμενος με την φωτιά, κουδούνες και γκάιντες την άνοιξη, αφήνοντας πίσω το χειμώνα.

Οι φωτιές, είναι ένα από τα έθιμα που έφεραν οι Αρβανίτες πρόγονοι τους από το Αλτίν Τάς (Χρυσόλιθο) της Ανατολικής Θράκης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος, ως θεματοφύλακας των ηθών και των εθίμων του οικισμού, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια την αναβίωσή του, με μια διακοπή την περίοδο της πανδημίας, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Οι φωτιές αποτελούν και την αφορμή να συναντηθούν τόσο οι κάτοικοι, όσο και όσοι κατάγονται από τον οικισμό και να γιορτάσουν με παραδοσιακή μουσική και κεράσματα.

Σύμφωνα με την παράδοση, πριν την πρώτη ανατολή του ηλίου του Μαρτίου οι νοικοκυρές της Παραδημής ανάβανε φωτιές σε κάθε γειτονιά και καίγανε τα αχυρένια στρώματα που χρησιμοποιούσαν το χειμώνα. Λέγανε πως μαζί με τους ψύλλους καίγανε και το κακό. Κρατώντας κουδούνια στα χέρια πηδούσαν τη φωτιά, τρεις φορές, φωνάζοντας «έξω οι ψύλλοι, μέσα ο Μάρτης».

Οι ευχές που έβγαιναν από τη ψυχή τους εκείνη τη στιγμή ήταν να έχουν όλα τα καλά του κόσμου και φυσικά την ευφορία της γης. Παράλληλα, ανάμεσα στις γειτονιές, δημιουργούνταν ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός για τη μεγαλύτερη και πιο δυνατή φωτιά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.