Horhor, η μεγαλυτερη αγορα αντικων στην Ευρωπη

Τι χαμπέρια από την Πόλη;

Αν η Πόλη φημίζεται στους αιώνες για κάτι πέρα από τα μνημειώδη οικοδομήματά της είναι οι αγορές και τα παζάρια της. Αγορές θεματικές, αγορές κλειστές, αγορές με προϊόντα συγκεκριμένων περιοχών, αγορές σύγχρονες κι αγορές ιστορικές, αγορές συντηρητικών αλλά και μοντέρνων γούστων, αγορές εποχιακές, αγορές μόνιμες. Και φυσικά παζάρια σε κάθε γειτονιά,  μεγάλα, απλωμένα σε σοκάκια για μία μέρα μέσα στην εβδομάδα.

Σε μια πόλη όμως με τέτοιο ιστορικό βάθος, με τόσο πλούσιο παρελθόν, με τέτοια ποικιλία πολιτισμικών καταβολών, με τόσες διακυμάνσεις ακμών και καταστροφών, τόσο στο απώτερο όσο και στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και με τέτοια συγκέντρωση πλούτου διαχρονικά δεν θα μπορούσε παρά να ανθούν εδώ και οι αγορές παλαιών αντικειμένων. Τα αντικατζήδικα αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς και δεν είναι λίγες οι περιοχές που φιλοξενούν καταστήματα με αντίκες μεγάλης ή μικρότερης αξίας.

Ένας από τους πιο γνωστούς τέτοιους χώρους είναι το Horhor Antikacılar Çarşısı.  Βρισκόμενο στην καρδιά της ιστορικής χερσονήσου, στην περιοχή του Fatih, πήρε το όνομά του από την περιοχή, που λέγεται Horhor. Κι όπως παντού στην Πόλη, έτσι κι εδώ, ο μύθος μπλέκεται με την πραγματικότητα και δίνουν τις πιο ωραίες ιστορίες. Έτσι λοιπόν λέγεται πως, όταν μια μέρα ο Σουλτάνος Μεχμέτ, ο Φατίχ, βγήκε για την καθιερωμένη βόλτα του στην περιοχή άκουσε τον ήχο από τα νερά που κελάριζαν. Νερά από τις μικρότερες τριγύρω πηγές που συγκεντρώνονταν σε μικρά φράγματα αλλά κι άφθονα νερά που έφταναν ίσαμε εδώ πάνω στις καμάρες του υδραγωγείου του Ουάλη από τις απομακρυσμένες δασωμένες περιοχές. Νερά που οδηγούνταν στα τζαμιά για τον καθαρμό πριν την προσευχή, στα χαμάμ για την τελετουργία του λουτρού αλλά και στα κονάκια και στο σαράι και στις κρήνες στα σοκάκια της περιοχής.  Αυτό το μαγικό κελάρισμα, σαν φτερούγισμα, σαν πνοή του νέι, έφτασε στ’ αυτιά του Σουλτάνου που το μετέφερε στους ακολούθους του σαν hor hor hor και ζήτησε να φτιάξουν άλλη μια βρύση για να ξεδιψούν και να δροσίζονται οι περαστικοί. Κι οι ηχοποίητη λέξη έμεινε κι έγινε το όνομα της περιοχής.

Εδώ λοιπόν βρίσκεται ο μεγαλύτερος χώρος εμπορίας παλαιών αντικειμένων. Μπορεί να μην είναι τόσο παλιός που να αξίζει ιδιαίτερη αναφορά για το κτίριο, χτίστηκε για να στεγάσει σχολείο, αλλά το επταόροφο οικοδόμημα από το 1981  φιλοξενεί 200 καταστήματα  με αντίκες κι αποτελεί τον μεγαλύτερο χώρο στην Ευρώπη διακίνησης αντικών. Εδώ μπορεί να βρει κανείς από μικροαντικείμενα καθημερινής χρήσης μέχρι μεγάλα έπιπλα, συσκευές, κοσμήματα κι ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί. Πελάτες του μπορεί να είναι συλλέκτες που αναζητούν κάτι συγκεκριμένο από όλων τον κόσμο κι από οποιαδήποτε εποχή. Επίσης άνθρωποι της τέχνης, του κινηματογράφου και του θεάτρου που θέλουν να δημιουργήσουν σκηνικά άλλων εποχών. Εδώ γίνεται εμπόριο, αγοραπωλησίες αλλά αναλαμβάνονται επισκευές, συντήρηση, αποκατάσταση παλαιών αντικειμένων από χέρια ειδικών που ξέρουν κι αγαπούν τα ιστορικά αυτά απομεινάρια.

Στους 7 ορόφους του Horhor με το μεγάλο εσωτερικό μπαλκόνι μπορεί κανείς να χαθεί για ώρες ανάμεσα σε πορσελάνινα σερβίτσια, βελούδινα σαλόνια, φιλτισένια μικροαγαλματίδια, κεντητά έπιπλα, εντυπωσιακά διακοσμητικά. Να αγγίξει οθωμανικά έγγραφα και να καθίσει σε οσμανλίδικους καναπέδες, να δει το είδωλό του σε αναγεννησιακούς καθρέπτες, να συγκινηθεί μπροστά σε ρωμαίικες οικογενειακές φωτογραφίες και να χαϊδέψει ασημένια μαχαιροπήρουνα με τον σουλτανικό τουγρά, να ξεφυλλίσει καραμανλήδικα βιβλία ή χειρόγραφα κοράνια.

Όλα πολύτιμα, ίσως όχι με την ίδια ονομαστική αξία αλλά φορτωμένα με άπειρες ιστορίες, άλλες πραγματικές κι άλλες φανταστικές, παιχνίδια του μυαλού που χάνεται και μπερδεύεται ανάμεσα σε τόσα απομεινάρια του παρελθόντος. Δεν είναι τυχαίο που καμιά εταιρεία δεν αναλαμβάνει να ασφαλίσει το χώρο. Πόσο μπορεί να κοστολογήσει κανείς τόσο πλούτο συγκεντρωμένο μέσα σε ένα χώρο!

Οι αγορές πάντα αποτελούσαν κι αποτελούν την καρδιά της πόλης. Στην Πόλη όμως η παράδοση συνεχίζεται αδιάκοπα και παίρνει κάθε φορά τη μορφή που της δίνει η κάθε εποχή. Έτσι τώρα πια οι παραδοσιακές κλειστές αγορές έχουν μετατραπεί σε τουριστικά αξιοθέατα και ο σύγχρονος παλμός δίνεται μέσα από τα πολυάριθμα και θηρειώδη εμπορικά κέντρα. Εδώ συγκεντρώνεται όλο το αγοραστικό κοινό, εδώ κάνει τις αγορές του, εδώ διασκεδάζει, εδώ περνά τον ελεύθερο χρόνο του. Λίγοι με πολύ εξειδικευμένο γούστο θα επισκεφτούν το Horhor και θα αφεθούν στα μαγικά ταξίδια που μπορεί να τους προσφέρει!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.