Γνωριμια με τη γειτονια της Βασιλευουσας

Με την ιστορία της Θράκης στους αιώνες του Βυζαντίου έκανε «πρεμιέρα» ο επιμορφωτικός κύκλος ομιλιών για τη Βυζαντινή Θράκη

Με μια γνωριμία με την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ιστορία της Θράκης κατά τους βυζαντινούς αιώνες, από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα ξεκίνησε την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου ο νέος επιμορφωτικός κύκλος oμιλιών για τη βυζαντινή Θράκη, που πραγματοποιούν το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, η Εφορία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ.
 
Ο κ. Γιώργος Χαριζάνης, Λέκτορας Βυζαντινής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ., σε ένα κατάμεστο ΔΗΠΕΘΕ, έδωσε μια συνοπτική εικόνα της βυζαντινής Θράκης από τον 4° έως τον 15° αιώνα, σε όλους τους τομείς, παρουσιάζοντας τη διοικητική διάρθρωση της Θράκης, τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή κατά τους βυζαντινούς αιώνες, την εκκλησιαστική της οργάνωση, τους λαούς που επέδραμαν, τις προσπάθειες πληθυσμιακής ενίσχυσης της περιοχής με εποικισμούς και μετεγκαταστάσεις πληθυσμών, τα μοναστικά κέντρα, την οικονομία της περιοχής, που ήταν κατά βάση αγροτική, αλλά και το δίκτυο των πόλεων και κάστρων.
 
 

Η γειτονιά της πρωτεύουσας 

Όπως ανέφερε, η Θράκη κατά τη βυζαντινή εποχή, δεν ήταν μία μακρινή επαρχία της βυζαντινής αυτοκρατορίας, δεν ήταν μια οποιαδήποτε επαρχία, αλλά αποτελούσε τα προπύλαια της Κωνσταντινούπολης, ήταν η γειτονιά της πρωτεύουσας.
 
Ακριβώς για αυτό το ενδιαφέρον του βυζαντινού κράτους για την περιοχή ήταν έντονο, ενώ παράλληλα υπήρξε στόχος τόσο των ποικίλων εχθρών, που κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα απείλησαν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, όσο και των περισσότερων από τους πολλούς διεκδικητές του θρόνου, που φιλοδόξησαν να ανακηρυχτούν αυτοκράτορες κατά την ίδια περίοδο.
 
Κατά την πρωτοβυζαντινή εποχή (4ος-6ος αι.) η Θράκη είχε δύο διαφορετικές έννοιες και σημασίες: μία ευρύτερη, αυτήν της διοικήσεως και μία στενότερη, αυτήν της επαρχίας. Αργότερα, κατά τη μέση περίοδο, ιδρύθηκε στην περιοχή το Θέμα Θράκης, καθώς και άλλα Θέματα.
 
 

Εισβολείς, μετακινήσεις πληθυσμών και αγροτική παραγωγή

 
Ο κ. Χαριζάνης αναφέρθηκε στους διάφορους εισβολείς που πέρασαν από την περιοχή, τους Γότθους, τους Ούνους, τους Σλάβους καθώς και τους Βούλγαρους, οι οποίοι δημιούργησαν το κράτος τους μιμούμενοι σε πολλά πράγματα το Βυζαντινό.
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια της αυτοκρατορίας, υπήρξαν μεταφορές πληθυσμών τόσο από τη Θράκη προς τη Μικρά Ασία, όσο και προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενώ σημαντικά ήταν και τα αποτελέσματα από το πέρασμα των Σταυροφόρων, κυρίως αυτών της 3ης και της 4ης Σταυροφορίας, και την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης.
 

Κατά τους τελευταίους αιώνες της αυτοκρατορίας επέρχεται μια κατάπτωση της περιοχής, μέσα από τις εμφύλιες συγκρούσεις αρχικά, και στη συνέχεια με την κατάληψή της από τους Τούρκους, πριν από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, το 1453.
 
Ο καθηγητής έκανε επίσης αναφορά στην εκκλησιαστική ιστορία της περιοχής, τις μοναστικές της κοινότητες, που περιλάμβαναν αυτή του Παπικίου, αλλά και την οικονομική της σημασία, μιας και η Θράκη είχε τη μέριμνα του επισιτισμού της Κωνσταντινούπολης, μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου τον 7ο Αιώνα από τους Άραβες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.