Γιορτη της Υπαπαντης με ενημερωση για τα μελη του Πολιτιστικου Συλλογου Περιοχης Βυζαντινου Φρουριου Κομοτηνης

Τη σημασία του μητρικού θηλασμού, αλλά και των τακτικών ελέγχων του μαστού γνώρισαν μέσα από την ομιλία της Μαρίας Γεωργιάδου

Την Υπαπαντή του Χριστού γιόρτασαν, όπως κάνουν εδώ και 21 έτη, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου.

Έτσι πραγματοποίησαν αρτοκλασία στην Εκκλησία του Αγίου Τρύφωνος, ενώ στη συνέχεια προσφέρθηκε καφές στον πρώτο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων, όπου η κ. Μαρία Γεωργιάδου, Νοσηλεύτρια, υπεύθυνη Νοσηλευτικής στο Κέντρο Υγείας Κομοτηνής  μίλησε με θέμα το θηλασμό, τη μητρότητα αλλά και τη σημασία της πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

Η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ευγενία Πουρνάρα Μυλαράκη τόνισε πως η γιορτή, που τιμά τις μητέρες και τα παιδιά, αποτελεί σημαντικό κομμάτι για τον Σύλλογο, για αυτό και τα τελευταία χρόνια μετά την αρτοκλασία, κατά τον καφέ τους, προσκαλούν ένα αξιόλογο μέλος της κοινωνίας της Κομοτηνής για να δώσει μια ομιλία.

Η σημασία του μητρικού θηλασμού

Από την πλευρά της η κ. Γεωργιάδου αναφέρθηκε στην ημέρα της Υπαπαντής, και άδραξε την ευκαιρία που προσέφερε το γεγονός ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, για να τους μιλήσει για την μητρότητα γενικότερα, που είναι πολλά πράγματα συγχρόνως -υπέροχη, τρομακτική, στρεσογόνος, καθηλωτική, αλλά και την μεγάλη σημασία που έχει ο μητρικός θηλασμός, που  προάγει την ατομική, σωματική και ψυχική υγεία της μητέρας και του νεογέννητου, ενισχύει τον ψυχικό δεσμό της μητέρας και του βρέφους, βοηθά στην γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά επίσης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και των μαστών. 

«Εκμεταλλεύτηκε» δε την ημέρα αυτή, αφιερωμένη στην Παναγία και το Θείο βρέφος και κατ’ επέκτασιν  στη μητρότητα και τα μικρά παιδιά, να αναφερθεί ως νοσηλεύτρια,  στην προάσπιση και προαγωγή της υγείας του κατ’ εξοχήν οργάνου της αγάπης, της αγκαλιάς, της ζεστασιάς και της θρέψης του βρέφους, το μαστό.

Απαραίτητος ο έλεγχος και η πρόληψη

Στην εποχή της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης η ιατρική επιστήμη διαθέτει τα περισσότερα όπλα από ποτέ απέναντι στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ασθενειών, σημείωσε, για αυτό και πρέπει να προβαίνουν σε προληπτικές εξετάσεις και τακτικούς ελέγχους, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα και τη συμβουλή του ιατρού.

Ειδικά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, υπάρχει το Εθνικό Πρόγραμμα «Φώφη  Γεννηματά», από το οποίο έρχονται μηνύματα στο κινητό των γυναικών 45 -75 ετών, που δεν έχουν κάνει μαστογραφία το τελευταίο έτος και που μπορούν σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας που διαθέτουν μαστογράφο και σε ιδιωτικά διαγνωστικά.

Σημείωσε δε πως εξετάσεις γίνονται στο Κέντρο Υγείας, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ένα υπερσύγχρονο μαστογράφο, όμως τα ραντεβού έχουν κλείσει μέχρι και τον Ιούλιο, καθώς και στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, ενώ μπορούν πάντα να επισκεφτούν ιδιώτες μέσω ΕΟΠΠΥ με συμμετοχή.

«Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλες οφείλουμε ένα δώρο στο εαυτό μας» σημείωσε, τονίζοντας πως είναι προτιμότερη η πρόληψη παρά η θεραπεία, ενώ το κέρδος από την συμμετοχή των γυναικών σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού είναι τεράστιο, γιατί είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν μαστεκτομή και χημειοθεραπεία, εξαιτίας ακριβώς του εντοπισμού σε πρώιμο στάδιο, που επιτρέπει πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση και θεραπεία.

Στάθηκε επίσης στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», που αφορά Προ-συμπτωματικό έλεγχο στον γενικό πληθυσμό, για την πρώιμη ανίχνευση σοβαρών χρόνιων νοσημάτων υψηλού επιπολασμού, μέσα από το οποίο το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν προληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις Δημόσιες Δομές Υγείας και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, για το οποίο περιμένουν την καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας και της 4ης Υγειονομικής Διοικητικής Περιφέρειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.