Γιορταστηκε η γιορτη “Hıdırellez” (Χιντρελεζ) στην Αδριανουπολη

Άναψε η 1400χρονη φωτιά “Kakava” (Κακάβα)

Οι παραδοσιακές εορταστικές εκδηλώσεις “Hıdırellez – Kakava”,  που πραγματοποιούνται με αφορμή τη συνάντησης των προφητών “Hıdır και İlyas”, η οποία συμβολίζει την ημέρα που οι προφήτες συναντήθηκαν στη γη και αναγγέλλουν την άφιξη της άνοιξης και την αναβίωση της φύσης, γιορτάστηκαν  με ενθουσιασμό με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών από διάφορες επαρχίες της Τουρκίας και πολλές χώρες, όπως την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στην Αδριανούπολη στις 5 και 6 Μαΐου, μετά από ένα διάλειμμα 2 ετών λόγω της πανδημίας.

Οι εορτασμοί της “Kakava” (Κακάβα), γνωστής ως «Χιντιρελέζι των Ρομά», ξεκίνησαν με το άναμμα της 1400χρονης φωτιάς της “Kakava” (Κακάβα), συμβολίζοντας το τέλος των σκληρών χειμερινών ημερών και την μετάβαση στους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο Δήμος Αδριανούπολης, συνέχισε την παράδοση, η οποία συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και παρακολουθήθηκαν με ενδιαφέρον οι παραστάσεις των πολιτιστικών συλλόγων. 

Η άφιξη της άνοιξης γιορτάστηκε για άλλη μια φορά με ενθουσιασμό, ενώ πολύχρωμες εικόνες σχηματίστηκαν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Χιλιάδες συμμετέχοντες βρέθηκαν στον ποταμό “Tunca” (Τούντζα) πριν την αυγή της Παρασκευής, όπου έριξαν χαρτιά που ήταν γραμμένοι οι ευχές τους και διασκέδασαν μέχρι να ανατείλει ο ήλιος.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Ρετζέπ Γκιούρκαν δήλωσε ότι οι εορτασμοί δεν πραγματοποιήθηκαν για 2 χρόνια λόγω τις πανδημίας και η φωτιά της “Kakava” (Κακάβα), θα συνεχίσει να ανάβει για πάντα, «Ανάψαμε για άλλη μια φορά τη φωτιά, η οποία ανάβει εδώ και 1400 χρόνια με τους πολίτες Ρωμά που ζουν στην Αδριανούπολη». 

Με πληροφορίες από: https://www.evrensel.net/haber/460966/edirnede-hidirellez-coskusu-1400-yillik-kakava-atesi-yakildi

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.