Εργασια και Πανεπιστημιο στο μικροσκοπιο της Αρ. Εν.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε 1 και 2 Μαΐου στην Κομοτηνή - Με τη συμμετοχή ομιλητών που συμμετέχουν σε συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ιταλίας

«Να αγωνιστούμε για την ανατροπή. Να κάνουμε τους αγώνες μας γιορτή» ήταν το σύνθημα που θέλησε να δώσει η Αριστερή Ενότητα Κομοτηνής μέσα από το διήμερο φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε 1 και 2 Μαΐου στην Παλιά Νομική με πλήθος εκδηλώσεων και ομιλιών. Το φεστιβάλ που είχε έντονο πολιτικό χαρακτήρα ξεκίνησε συμβολικά την ημέρα της  Πρωτομαγιάς με συμμετοχή στην πορεία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ενώ τη σκυτάλη πήρε η εκδήλωση με τίτλο «Από το Σικάγο στη λιτότητα. Εργασιακές διεκδικήσεις στο σήμερα», στην οποία μάλιστα συμμετείχαν ως ομιλητές ειδικοί σε εργασιακά ζητήματα από την Ιταλία. Αμέσως μετά την εκδήλωση ακολούθησε ένα μεγάλο ρεμπέτικο γλέντι.

Η ημέρα του Σαββάτου ξεκίνησε με συλλογική κουζίνα και στη συνέχεια με την εκδήλωση «Από δω και πέρα το πανεπιστήμιο το φτιάχνουμε εμείς» μια εκδήλωση επίκαιρη ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου που έρχεται να αλλάξει ριζικά το χώρο της εκπαίδευσης. Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με ένα πάρτι στην Παλιά Νομική που έτυχε μεγάλης συμμετοχής του κόσμου.
 
 

Marta Melelli

 
«Ένας άνθρωπος που δεν έχει σίγουρη εργασία είναι εύκολα διαχειρίσιμος»

 
Για τα εργασιακά ζητήματα που απασχολούν την Ιταλία, την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη μίλησε η κ. Marta Melelli, από το Εθνικό Συμβούλιο Νέων Κομμουνιστών της Ιταλίας και την Εθνική Διεύθυνση Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας CGIL, το μεγαλύτερο συνδικαλιστικό όργανο των ανθρώπων με επισφαλή και μαύρη εργασία. Η κ. Melelli αναφέρθηκε στα κοινά, αναφορικά με τα εργασιακά, θέματα που υπάρχουν στην Ιταλία και την Ελλάδα, κάτι που παρατήρησε και τις δύο ημέρες που βρέθηκε στη χώρα μας, όσον αφορά κυρίως στο ποσοστό ανεργίας που είχε η Ελλάδα αλλά και τους ανθρώπους που δεν έχουν σίγουρη εργασία. Συγκεκριμένα όπως είπε «είναι κοινή η κατάσταση στην Ιταλία και την Ελλάδα όσον αφορά στα εργασιακά. Με ευχαριστεί ιδιαίτερα ότι σήμερα μπορώ να μιλήσω με παιδιά νέα που αυτά πλήττονται από την ανεργία. Δεν είναι ένα πρόβλημα που αφορά μόνο στην Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, οπότε πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση γι’ αυτό. Η οικονομική κρίση και η λιτότητα δεν είναι κάτι σύντομο γιατί έχει ήδη κρατήσει επτά χρόνια».

Σχετικά με την κατάσταση στην οποία έφτασε η ανεργία η κ. Melelli υπογράμμισε ότι «ήταν πολύ συγκεκριμένο και επιστημονικό το σχέδιο του να καταλήξει σε αυτό το σημείο η εργασία, γιατί ένας άνθρωπος που δεν έχει σίγουρη εργασία είναι εύκολα διαχειρίσιμος. Οπότε η κρίση χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για όλα αυτά».
 
 

Δήμητρα Θωμά
 
«Ο νέος έχει μηδενική κοινωνική ταυτότητα, γιατί βρίσκεται στη γκρίζα ζώνη της επισφάλειας, της ανεργίας, της πολυαπασχόλησης, της φυγής στο εξωτερικό»

 
Για το ζήτημα της εργασίας μίλησε και η κ. Δήμητρα Θωμά μέλος του δικτύου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων και των V for Voucherades, η οποία τόνισε ότι η φετινή Πρωτομαγιά είναι εντελώς διαφορετική από τις άλλες γιατί στο όνομα της κρίσης η νέα γενιά βιώνει μια πρωτοφανή επίθεση. «Πλέον ο νέος έχει μηδενική κοινωνική ταυτότητα, γιατί βρίσκεται στη γκρίζα ζώνη της επισφάλειας, της ανεργίας, της πολυαπασχόλησης, της φυγής στο εξωτερικό.  Σε αυτή τη συγκυρία ερχόμαστε να πούμε ότι τώρα είναι η ευκαιρία μας να ανακτήσουμε ότι μας πήραν πίσω οι μνημονιακές πολιτικές δυναμικά και με όλους τους δυνατούς συμμάχους. Οφείλουμε να δώσουμε νόημα στη δημοκρατία και τη διεκδίκηση ξανά», τόνισε επισημαίνοντας ότι δομές όπως οι V for Voucherades και το δίκτυο επισφαλώς εργαζομένων υπάρχουν για να θέσουν τα δικά τους αιτήματα και να δώσουν μια ώθηση στην κυβέρνηση της αριστεράς για τα εργασιακά. Αναφορικά με τις εργασιακές δομές από τα κάτω η κ. Θωμά παρατήρησε ότι αυτές «είναι μια διαδικασία που χρειάζεται πολλά μυαλά και πολλά χέρια να δουλέψουν μαζί. Το πιο αναγκαίο που επείγει αυτή τη στιγμή είναι όλοι οι άνεργοι πτυχιούχοι να μπορούν να εγγράφονται στα σωματεία που έχουν οι ειδικότητές τους, ώστε από κοινού να δώσουν μια νέα πνοή σε αυτά. Οφείλουμε, βέβαια να κοιτάξουμε και όλες τις πιθανές συμμαχίες σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και δομών. Ακόμη, είναι αναγκαίες και οι συνελεύσεις των σωματείων με πραγματικό νόημα και πραγματική δημοκρατία και συμμετοχή, για να ελέγχουν και να βάζουν όρους στα δευτεροβάθμια».
 
 

«Το νέο  νομοσχέδιο είναι μια αρχή. Από δω και πέρα το φοιτητικό κίνημα είναι η ώρα να θέσει τα δικά του επίδικα για το πανεπιστήμιο των αναγκών του»

 
Αναφορικά με την εκδήλωση «Από δω και πέρα το πανεπιστήμιο το φτιάχνουμε εμείς» στην οποίο ομιλητές ήταν ο κ. Δημήτρης Ψύλλος, καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΠΘ και ο κ.  Αλέξανδρος Τζίμας, μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη της Αρ.Εν. Κομοτηνής τόνισαν ότι μια τέτοια εκδήλωση είναι επίκαιρη λόγω του νέου νομοσχεδίου για την παιδεία που θα εισαγάγει στη Βουλή η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, «με το νομοσχέδιο αυτό μπαίνει τέλος στην εντατικοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και έρχεται να φέρει μια κατάσταση πολύ καλύτερη από αυτή που έχει διαμορφωθεί στο σήμερα. Παρόλα αυτά το νομοσχέδιο είναι μια αρχή. Από δω και πέρα το φοιτητικό κίνημα είναι η ώρα να θέσει τα δικά του επίδικα, να βάλει τις δικές του διεκδικήσεις για να πετύχει το πανεπιστήμιο των αναγκών του, ένα πανεπιστήμιο δημοκρατικό, χωρίς ταξικούς φραγμούς, το οποίο αποτελούν όλοι ανεξαιρέτως». Ενώ, σχετικά με τις επικείμενες φοιτητικές εκλογές της 13ης Μαΐου τα μέλη της Αρ.Εν. υπογράμμισαν ότι αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να ερμηνεύσουν την πορεία της συλλογικότητας το προηγούμενο διάστημα, αλλά και πώς αυτή θα προχωρήσει εν συνεχεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.