Μπαμπω ετων 102

«Μακάρι να φτάσετε όλοι στα δικά μου τα χρόνια» ευχήθηκε η κυρία Μαρία, που τιμήθηκε από το Σύλλογο Γυναικών Προσκυνητών ανήμερα της εορτής της Μπάμπως

Την κυρία Μαρία Μοσχίδου, κάτοικο Προσκυνητών, που πριν από λίγες μέρες συμπλήρωσε τα 102 της χρόνια, τίμησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Προσκυνητών, το απόγευμα της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου, στην γιορτή που έκαναν τιμώντας το έθιμο της Μπάμπως.

Η κ. Μαρία, η οποία ζει στο χωρίο και συμμετείχε με ενθουσιασμό στη γιορτή, τόνισε προς όλους τους συγκεντρωμένους, πως «είμαι μια χαρά», ενώ ευχήθηκε, σε όλους τους παρευρισκόμενους, «τα καλύτερα, και μακάρι να φτάσετε όλοι στα δικά μου τα χρόνια».

Η γιαγιά Μαρία είναι η ζωντανή ιστορία του χωριού. Γεννημένη στο Μικρό Μπογιαλίκι της ανατολικής Ρωμυλίας πριν 102 χρόνια, με τους συγχωριανούς της να τη θαυμάζουν γιατί κάθε Κυριακή με γοργό βήμα πηγαίνει στην εκκλησία, και να την αγαπούν για το σπινθηροβόλο πνεύμα και την καλοσύνη της.

Στην γιορτή, τιμώντας την κ. Μαρία, βρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς, ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Απόστολος Ιωάννου και μέλη της Δημοτικής Αρχής, καθώς και ο πρόεδρος της Κοινότητας Προσκυνητών κ. Πάνος Παρασκελίδης.

Το έθιμο της Μπάμπως, προέρχεται από την Ανατολική Ρωμυλία, και γιορτάζεται σε όλους τους οικισμούς που κατοικήθηκαν από πρόσφυγες από τις περιοχές εκείνες, και τιμά την γυναίκα και την μάνα.

Στο πρόσωπο λοιπόν της κυρίας Μαρίας, τιμήθηκαν όλες οι γυναίκες του οικισμού, που κρατούν ζωντανή τόσο την μνήμη των εθίμων, όσο και τον ίδιο τον οικισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.