Επεστρεψαν στο Νεο Σιδηροχωρι οι Σειμενιδες και οι Πιτεραδες
Αναβίωσε με χορό, κεράσματα και ντουφεκιές το έθιμο των Σεϊμένιδων και Πιτεράδων στο Νέο Σιδηροχώρι, το μεσημέρι της Κυριακής 10 Μαρτίου.
Πρόκειται για ένα έθιμο που έφεραν οι πρόγονοί τους από το Σαμάκοβο της Αν. Θράκης, και το οποίο αναβιώνει στον οικισμό κρατώντας ζωντανές τις παραδόσεις.
Όπως κάθε χρόνο λοιπόν έτσι και φέτος οι Σεϊμένιδες, οι εύζωνοι, βγήκαν στους δρόμους του χωριού ακολουθούμενοι από τους Πιτεράδες, τους μασκαράδες, ξεκινώντας από την πλατεία, και γυρνώντας στα σπίτια του χωριού, με τις νοικοκυρές να τους προσφέρουν εδέσματα.
Στο τέλος η πομπή επέστρεψε στην πλατεία του Νέου Σιδηροχωρίου όπου στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι που κράτησε μέχρι αργά.
Η ιστορία του εθίμου
Οι ρίζες του εθίμου εντοπίζονται στα χρόνια της τουρκοκρατίας, όπου υπήρχε έντονη η ανάγκη των Σαμακοβιτών, των κατοίκων της Ανατολικής Θράκης να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα. Οι Σεϊμένιδες ήταν τα νέα παλικάρια του χωριού που ντύνονταν εύζωνες, καθότι Σεϊμένης στα τούρκικα σημαίνει εύζωνας, και χόρευαν τον Σεϊμένικο, έναν χορό, κάνοντας πορεία μέσα στο Σαμάκοβο και καταλήγοντας στο διοικητήριο, όπου χόρευαν μπροστά στους Τούρκους χωροφύλακες. Ακολούθως φεύγοντας, θέλοντας να διακωμωδήσουν την όλη κατάσταση χόρευαν το «Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά».
Οι Πιτεράδες, το δεύτερο μέρος του εθίμου, ήταν τα λεγόμενα καρναβάλια, άνθρωποι ντυμένοι με κουρέλια και πρόσωπα βαμμένα με πίτουρα, οι οποίοι έκαναν τη δική τους ξεχωριστή πορεία μέσα στο Σαμάκοβο λέγοντας αστεία και ταυτόχρονα σκωπτικά στιχάκια, ενώ στο τέλος συγκεντρώνονταν όλοι στην πλατεία του χωριού όπου γίνονταν γλέντι που κρατούσε μέχρι αργά τα ξημερώματα.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.