Ελπιδες πως θα μπορεσει συντομα να αναδειχθει το ανασκαμμενο τμημα της αρχαιας πολης της Μολυβωτης

Περιθώριο για πολύ περισσότερες έρευνες τόσο στα εκατοντάδες στρέμματα της πόλης που απομένει, όσο και στο κομμάτι της που έχει πέσει στη θάλασσα

Ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής από την αρχαιολόγο Μαρίνα Τασακλάκη

Ενημέρωση, και ένα απολογισμό των όσων έχουν γίνει μέχρι τώρα στις ανασκαφές που λαμβάνουν χώρα στην χερσόνησο της Μολυβωτής την τελευταία δεκαετία, πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου η αρχαιολόγος της ΕΦΑ Ροδόπης κ. Μαρίνα Τασακλάκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εταιρείας Θρακικών Ερευνών με τίτλο «Γνωριμία με τις αρχαιότητες και τα μνημεία της Θράκης»

Οι αρχαιολογικές εργασίες στη χερσόνησο της Μολυβωτής, πραγματοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα που εκπροσωπείται από το πανεπιστήμιο του Princeton.

Οι εργασίες του προγράμματος, με την ονομασία The Molyvoti, Thrace, Archaeological Project (MTAP) ξεκίνησαν το 2013, με την πρώτη ανασκαφική περίοδο να αποκαλύπτει την οικία της Γοργούς, ενώ τώρα βρισκόμαστε στη δεύτερη ανασκαφική περίοδο, με τις ανασκαφικές εργασίες να ξεκινούν ξανά το 2019, όταν αποκαλύφθηκε η γειτονική οικία του Ερμή, μετά διακόπηκαν για δύο χρόνια λόγω κορωνοϊού και συνεχίστηκαν λίγο πιο περιορισμένα το 2022, πάλι στην περιοχή της αρχαίας πόλης στην χερσόνησο, για να ολοκληρωθούν φέτος με την ανασκαφή Ιερού στην ευρύτερη περιοχή των Παγουριών.

Μια μεγάλη κλασική πόλη

Όπως τόνισε η κ. Τασακλάκη, τα αποτελέσματα των ερευνών είχαν πολλά χρόνια να παρουσιαστούν δια ζώσης στο κοινό της Κομοτηνής, και με αφορμή την πρόσκληση της εταιρείας Θρακικών Ερευνών, θέλησε να παρουσιάσει τόσο τα νεότερα δεδομένα, αλλά και να κάνει μια σύνθεση ώστε να παρουσιαστεί ολοκληρωμένη η πόλη. Δηλαδή ως ήταν οργανωμένη, που βρισκόταν τα σπίτια, που ήταν τα τείχη, τα νεκροταφεία τι έτρωγαν, ποια ήταν τα ονόματά τους, η οικονομία τους.

«Έχουμε μια πολύ καλή εικόνα πια για την πόλη και για το μέγεθος της, ήταν περίπου 650-700 στρεμμάτων, και μεγάλο μέρος της έχει καταπέσει στη θάλασσα, είχαμε μεγάλες οικοδομικές νησίδες, με οκτώ κτίσματα σε κάθε μία» ανέφερε, με την πόλη να έχει χτιστεί με το Ιπποδάμειο σύστημα.

Μέχρι τώρα στο πρόγραμμα δεν έχουν εντοπιστεί δημόσια κτίρια, παρόλο που γνωρίζουν πως υπήρχαν ναοί, και από επιγραφές γνωρίζουν πως υπήρχε λατρεία της Αθηνά, του Δία, και παιδιών του Ασκληπιού.

Βέβαια από τα εκατοντάδες στρέμματα της πόλης που έχει σωθεί, έχει ανασκαφεί μόνο ένα στρέμμα, οπότε υπάρχει περιθώριο για την ανεύρεση αυτών των κτιρίων κάτι που δείχνει πως υπάρχει ακόμα πολύ μέλλον για την περιοχή.

Φυσικά έξω από την πόλη βρέθηκε πρόσφατα το ιερό στην περιοχή των Παγουρίων, όπου εντόπισαν σημαντικά ευρήματα, που χρονολογούνται στην εποχή της ακμής της Μαρώνειας, την Ελληνιστική εποχή, με τα ευρήματα να δείχνουν μια σύνδεση με αυτή την πόλη της Θράκης.

Προοπτικές για συνέχιση της ανασκαφής, αλλά και ανάδειξη των υφιστάμενων ευρημάτων

«Φέτος ολοκληρώθηκε ανασκαφικά η τρέχουσα περίοδος και απομένει η μελέτη. Είμαστε σε πολύ καλό στάδιο για την δημοσίευση των ευρημάτων της πρώτης περιόδου, με ένα βιβλίο χιλίων σελίδων για την Μολυβωτή που θα εκδοθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024» αποκάλυψε η κ. Τασακλάκη.

Θα ακολουθήσει μάλιστα και δεύτερος τόμος στη συνέχεια, μιας και δεν χώρεσαν όλα σε ένα τόμο, και άλλοι δύο τόμοι για την δεύτερη περίοδο, ενώ ταυτόχρονα, για να είναι πιο άμεσα προσβάσιμα τα αποτελέσματά τους, δημιουργείται μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, την οποία θα μπορεί το κοινό, όταν ολοκληρωθεί, να επισκέπτεται και να βλέπει φωτογραφίες και στοιχεία για την ανασκαφή.

Όσο για την συνέχιση της ανασκαφής, τα επόμενα δύο χρόνια θα εστιάσουν στην έρευνα, για τα ευρήματα της τρέχουσας ανασκαφικής περιόδου. Και ενώ δεν έχουν συζητήσει ακόμα το θέμα με το Πανεπιστήμιο του Princeton, η κ. Τασακλάκη θεωρεί πως υπάρχει σημαντικό περιθώριο για τη συνέχιση της έρευνας, μιας και δεν έχει μελετηθεί καμία αγροικία στην ύπαιθρο, ενώ οι δύο οικίες εντός της πόλης δεν τους δίνουν συμπεράσματα για όλες τις υπόλοιπες οικίες της πόλης, μιας και έχουν διαφορετική διαρρύθμιση. Αυτό σημαίνει πως ίσως χρειαστεί να συνεχίσουν την ανασκαφή, σε διπλανή νησίδα.

Προς το παρόν όμως υπάρχει ένα υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί προς ανάδειξη, με τη βοήθεια της ΠΑΜΘ και του Δήμου Κομοτηνής, συνδυάζοντας την παραλιακή ζώνη, και το γεγονός ότι η περιοχή είναι μέρος προστατευόμενων περιοχών για να προχωρήσουν μια συνολική ανάδειξη. Ήδη έχουν συζητήσει με το Δήμο Κομοτηνής, και ελπίζουν πως θα μπορέσουν να βρεθούν οι πόροι και να προχωρήσει ο σχεδιασμός σύντομα.

Παράλληλα έχουν έρθει σε επαφή και με την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, η οποία έχει μόνο μια έδρα στην Αθήνα, για να γίνουν έρευνες και στο κομμάτι της πόλης που έχει πέσει στη θάλασσα, και εκεί όμως υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της απόστασης και της ανάγκης εξεύρεσης χρηματοδότησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.