«Eight Winds» απο το «Σωκρατης Σινοπουλος Quartet»

Την Κυριακή στην Ξάνθη

Η συναυλία «Eight Winds» του «Σωκράτης Σινόπουλος Quartet» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 21:00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι». 

Ο συνθέτης 

Ο Σωκράτης Σινόπουλος γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και σπούδασε κλασική κιθάρα, βυζαντινή μουσική και δημοτικό τραγούδι στη σχολή του Σίμωνα Καρά, ενώ το 1997 ολοκλήρωσε τις μουσικολογικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Παράλληλα, είχε ενεργό μουσική δράση σε συγκροτήματα με επίκεντρο τη ελληνική δημοτική, τη βυζαντινή, την κλασική οθωμανική μουσική, την jazz και το ρεμπέτικο. Αποτελεί έναν από τους δεξιοτέχνες της πολίτικης λύρας και του πολίτικου λαούτου, για αυτό και το 2000 τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με το Κρατικό Βραβείο Νέων Καλλιτεχνών «Μελίνα Μερκούρη». Επιπλέον, είναι λέκτορας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

Το Quartet 

Το κουαρτέτο ξεκίνησε το 2011 δουλεύοντας αρχικά με διασκευές κομματιών από τις μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου και σύντομα επικέντρωσε την εργασία του πάνω σε πρωτότυπες συνθέσεις του Σωκράτη Σινόπουλου. Το υλικό αυτό εκδόθηκε με παραγωγό τον Manfred Eicher από την ECM records με τον τίτλο Eight Winds και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς. Αποτελείται από το Σωκράτη Σινόπουλο στη λύρα, το Γιάννη Κυριμκυρίδη στο πιάνο, το Δημήτρη Τσεκούρα στο μπάσο και το Δημήτρη Εμμανουήλ στα κρουστά.
 
«Πρόκειται για μερικά ασπρόμαυρα μουσικά σκίτσα», όπως λέει ο Σωκράτης Σινόπουλος, «τα οποία χρωματίζουμε κάθε φορά και με έναν διαφορετικό τρόπο. Οι οκτώ άνεμοι συμβολίζουν τα διάφορα διεθνή ή τοπικά μουσικά στυλ και τάσεις. Το ζητούμενο όμως εδώ δεν είναι να αφεθείς να σε παρασύρουν μακριά, όσο γοητευτικό ή περιπετειώδες κι αν είναι αυτό, αλλά να αισθανθείς τους ανέμους ακίνητος, στον δικό σου τόπο, σε νηνεμία».
 
Info
Είσοδος 10 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του λαογραφικού και ιστορικού μουσείου Ξάνθης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.