Ευκαιρια για να γνωρισουμε το αγνωστο Βυζαντινο Παπικιο

Το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τη μονή του Ληνού θα παρουσιαστεί στο κοινό της Κομοτηνής μαζί με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το Παπίκιο

Μία από τις ονομασίες του Παπικίου είναι και Αετόβουνο, ή Καρτάλ Νταγκί, και από αυτή εμπνέεται η ονομασία του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, «Το Αϊτόβουνο», μέσω του οποίου οι μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσής θα γνωρίσουν τον αρχαιολογικό χώρο του Παπικίου όρους και ειδικά το μοναστηριακό συγκρότημα του Ληνού.

Αυτό τόνισε η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Νάγια Δαλακούρα, Αρχαιολόγος Μουσειολόγος, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, επισημαίνοντας πως με αυτό τον τρόπο θα έρθουν σε επαφή με τον βυζαντινό μοναχισμό στο Παπίκιο όρος.

«Στόχος ήταν να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια του πολιτισμού, και να μειώσουμε τον αποκλεισμό των πιο απομονωμένων σχολείων» σημείωσε, για αυτό και μέσω του προγράμματος τα σχολεία θα λάβουν μουσειοσκευές για μαθήματα εντός του σχολείου, και το δεύτερο θα περιλαμβάνει επίσκεψη στο μοναστήρι του Ληνού.

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται θα έχουν την δυνατότητα να ασχοληθούν μόνο με την μουσιεοσκευή, ή και να επισκεφτούν το χώρο.

Για αυτό και θα πραγματοποιήσουν την ενημέρωση περίπου 30 εκπαιδευτικών στο αρχαιολογικό Μουσείο την ερχόμενη Τετάρτη, που θα εκπαιδευτούν από την κ. Δαλακούρα στην χρήση της μουσιεοσκευής, αλλά και για τις πτυχές της ιστορίας του Παπικίου.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης θα προβληθεί δημόσια το ντοκιμαντέρ που γύρισαν το καλοκαίρι για το Παπίκιο, που έχει ιδιαίτερη αξία γιατί είναι το πρώτο που γυρίστηκε για την μοναστική πολιτεία, και περιλαμβάνει την αφήγηση του ανασκαφέα του, κ. Νίκου Ζήκου, στα 12 χρόνια που ασχολήθηκε με αυτή, και θα αποτελέσει μια παρακαταθήκη για τους επόμενους.

Όσο για το υπόλοιπο υλικό, θα έχει ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, επιδαπέδιο παιχνίδι, χρονολόγιο, ακόμα και εκμαγεία αντικειμένων που έχουν βρεθεί στο Παπίκιο, όπως το δαχτυλίδι της Μαρίας Βοτανιάτη και ένα σμαλτωμένο μενταγιόν που βρέθηκαν στο Ληνό.

Εξέφρασε δε την ελπίδα πως το πρόγραμμα θα μπορέσει να επεκταθεί και σε άλλες ηλικίες, γιατί παρατήρησε πως «Στον κόσμο αρέσει πολύ το Παπίκιο, θέλουν πολύ να το γνωρίσουν και αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά και κίνητρο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.