Δυο «φρεσκιες» κυκλοφοριες απο τις εκδοσεις Παρατηρητης της Θρακης

Άλκη Δερβιτσιώτη, «Πολιτικά και Νομικά Ανάλεκτα» και Δημήτρη Μακροδημόπουλου, «Ποιο είναι το μέλλον της Αλεξανδρούπολης (και της Θράκης) στις συνθήκες που διαμορφώνονται;»

Δύο νέες κυκλοφορίες συστήνουν στο αναγνωστικό κοινό οι εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης».

Η πρώτη έχει τίτλο «Πολιτικά και Νομικά Ανάλεκτα» και υπογράφεται από τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Άλκη Δερβιτσιώτη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

«Ο Φλωρεντίνος στοχαστής Νικολό Μακιαβέλι φρονεί ότι η πολιτεία πρέπει να κυβερνάται με ρεαλισμό και στη βάση των πραγματικών δεδομένων και όχι με βάση αφηρημένες θεωρητικές κατασκευές». Με εναρκτήριο λάκτισμα τις θέσεις του Μακιαβέλι για τις ηγεμονίες και τον άξιο ηγεμόνα, ο Άλκης Δερβιτσιώτης επιχειρεί να ανοίξει τη συζήτηση για την πολιτική πράξη, βασισμένος στην πολιτική και νομική θεωρία.

29 κείμενα, εκ των οποίων 8 για τη διατύπωση και την εξέλιξη των Πολιτικών Ιδεών στον χρόνο της ιστορίας, 14 για Συνταγματικούς Όρους που διερευνούν και διαλευκαίνουν το νόημα και το περιεχόμενο των όρων Πολιτική, Δίκαιο, Νομοθεσία, Κράτος στη σημερινή τους λειτουργία, και  άλλα 7 ακόμη που προέκυψαν, όπως και τα περισσότερα κείμενα του τόμου, ως συμμετοχή του συγγραφέα, μέσω του τύπου, στον δημόσιο διάλογο που διεξάγεται με αφορμή  ζητήματα  που προκύπτουν συνήθως από την εκτελεστική εξουσία, άπτονται του νομικού μας πολιτισμού και αναφέρονται στο Σύνταγμα.

…και τον Άλκη Δερβιτσιώτη

Ο Άλκης Δερβιτσιώτης γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας, όπου παρακολούθησε και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρι­τείου Πανεπιστημίου Θράκης, της οποίας αναγορεύτηκε Διδάκτωρ. Σήμερα υπηρετεί ως Καθηγητής Α΄ βαθμίδας στην ίδια σχολή.

Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών μελετών και των εξής βιβλίων:

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΝΤ. ΣΑΚΚΟΥΛΑ

• Κείμενα για τις εξεταστικές επιτροπές, 1990

• Οι εξεταστικές επιτροπές του άρθρου 68 παρ. 2 του Συντάγματος, 1994

• Η κοινοβουλευτική αναφορά του άρθρου 69 του Συ­ντάγματος, 1994

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

• Σύνταγμα και Διεθνείς Συμβάσεις, 2002

• Σημειώσεις Συνταγματικού Δικαίου τεύχος Ι, Οργά­νωση του κράτους, 1998, 22002,52005, 42017, 52020

• Η παρουσία των Υπουργών στη Βουλή, 2007

• Η ίδρυση ναού ως συνιστώσα της θρησκευτικής ελευθερίας, 2010

• Η έννοια της Κυβέρνησης, 2019

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ

• Οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης και το δικαίω­μα του συνεταιρίζεσθαι, 2007

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

• Επικαιρικά Ι, 2012

Δημήτρη Μακροδημόπουλου, «Ποιο είναι το μέλλον της Αλεξανδρούπολης (και της Θράκης) στις συνθήκες που διαμορφώνονται;»

Η δεύτερη πρόσφατη κυκλοφορία των εκδόσεων έχει τίτλο «Ποιο είναι το μέλλον της Αλεξανδρούπολης (και της Θράκης) στις συνθήκες που διαμορφώνονται;» και υπογράφεται από τον κ. Δημήτρη Μακροδημόπουλο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Είναι γεγονός ότι ποτέ καμία πόλη της χώρας μας δεν γνώρισε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, σε μια μέρα θα έλεγα, την ημέρα υπογραφής της διάλυσης του Συμφώνου της Βαρσοβίας, τη γεωπολιτική και γεωοικονομική εκτίναξη της Αλεξανδρούπολης, άσχετα αν αυτή δεν αξιοποιήθηκε επί τριάντα ολόκληρα χρόνια. Συνέβη μάλιστα το εντελώς αντίθετο.

Βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Δημήτρης Μακροδημόπουλος γεννήθηκε το 1949 στις Σέρρες. Το 1961 μετακόμισε η οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη, όπου τέλειωσε το Γυμνάσιο για να εισαχθεί στη συνέχεια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολή του ΑΠΘ, από την οποία αποφοίτησε το 1973.

Το 1977 προσλήφθηκε στον ΟΣΕ στο Τμήμα Μεταλλικών Κατασκευών Θεσσαλονίκης και τον Νοέμβρη του 1979 μετατέθηκε στο Δ’ Τμήμα Γραμμής του ΟΣΕ με έδρα την Αλεξανδρούπολη και δικαιοδοσία από τον Πολύσιτο Ξάνθης έως τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου και εργάστηκε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2010, επί 31 συναπτά έτη. Από το 1987 έως το 1989 και από το 1995 έως το 2010 είχε την ευθύνη του Δ’ Τμήματος, το οποίο ήταν αρμόδιο για τη συντήρηση της γραμμής, των γεφυρών και των κτιρίων, τις εργασίες ανακαίνισης της γραμμής και την ασφάλεια της κυκλοφορίας. Συνέπεια της μακρόχρονης εργασίας του στην περιοχή ήταν να γνωρίζει σε βάθος τις παθογένειες αλλά και τις δυνατότητες του σιδηροδρόμου στη Θράκη στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες  που σηματοδότησε η διάλυση της ΕΣΣΔ και του Συμφώνου τις Βαρσοβίας, τις οποίες κατέγραψε από το 1991 σε ιεραρχικές υπηρεσιακές αναφορές και σωρεία άρθρων στον Τύπο.

Το 1999 παρακολούθησε τη μεταπτυχιακή σειρά MSc in Rail Systems Engineering του Advanced Railway Research Center υπό την εποπτεία των Πανεπιστημίων του Sheffield, του Birmingham, του Loughborough και του Imperial College που απευθύνονταν σε μηχανικούς των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων.

Από το 1989 δημοσιεύει άρθρα στη Γνώμη Αλεξανδρούπολης, από το 2008 στον Παρατηρητή της Θράκης. Από το 1993 έως το 1996 αρθρογραφούσε στα «Διεθνή» του Ριζοσπάστη, από το 2013 έως το 2014 στην Ελευθεροτυπία και από το 2015 έως σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών ενώ άρθρα του σχετικά με τον σιδηρόδρομο έχουν δημοσιευτεί στο οικονομικό φύλλο της Καθημερινής, στο Logistics & Management και αλλού. Έχουν δημοσιευτεί πάνω από χίλια άρθρα του, πολιτικού και κοινωνικού αντικειμένου. 

Info

-Άλκης Ν. Δερβιτσιώτης, Πολιτικά και Νομικά Ανάλεκτα

Έτος Έκδοσης: 2023

Αριθμός Σελίδων: 120

ISBN: 978-618-5709-13-6

Σχήμα Βιβλίου: 16×23

Τιμή: 12,00 ευρώ

-Δημήτρης Μακροδημόπουλος, Ποιο είναι το μέλλον της Αλεξανδρούπολης (και της Θράκης) στις συνθήκες που διαμορφώνονται; 

Έτος Έκδοσης: 2023

Αριθμός Σελίδων: 42

ISBN: 978-618-5709-11-2

Σχήμα Βιβλίου: 21×29,7

Τιμή: 10,00 ευρώ

Περισσότερες εκδόσεις καθώς και ηλεκτρονικές αγορές στο paratiritisbooks.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.