Δημητρα Νικητεα: «Η γυναικα, ως κοινωνικη επιταγη, χρηζει να ειναι ομορφη και νοικοκυρα, αλλα οχι αστεια»

Η Eλληνίδα Stand Up Comedian από την σκηνή της Λέσχης Κομοτηναίων στο μικρόφωνο του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm»

Στη σκηνή της «Λέσχης Κομοτηναίων» ανέβηκαν χθες οι Ήρα Κατσούδα και Δήμητρα Νικητέα, «χαρίζοντας» στο κοινό της Κομοτηνής αστείρευτες στιγμές γέλιου.

Οι δύο κυρίες που εκπροσωπούν επαξίως τον χώρο του Stand Up Comedy και της κωμωδίας ευρύτερα στην Ελλάδα μοιράστηκαν την σκηνή και με τον Αλεξανδρουπολίτη κωμικό Κωνσταντή Μπίτση ο οποίος «προθέρμανε» τους παρευρισκομένους για το κύριο μέρος της παράστασης.

Η παράσταση με τίτλο «Φέραμε και Λάδι» που παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια των προηγούμενων μηνών και σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, σε μέλη της ελληνικής ομογένειας όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ.Νικητέα χρωστά το όνομά της στο πλέον δημοφιλές ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν, το ελληνικό λάδι. Στο πλαίσιο της περιοδείας κρίθηκε λοιπόν ως χαρακτηριστικό στοιχείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο όνομα της παράστασης και μάλιστα στάθηκε και «γούρικο» καθώς η αποδοχή του κόσμου ήταν, όπως εξήγησε η ίδια, θερμή.

Ερωτηθείσα ως προς το περιεχόμενο της παράστασης η κ.Νικήτεα εξήγησε πως βασικός σκοπός της είναι ο κόσμος να γελάσει και να περάσει καλά. Αμφότερες αποφεύγουν να σχολιάζουν θέματα της επικαιρότητας, όχι λόγω απουσίας ενδιαφέροντος αλλά γιατί δεν έχουν χαρακτήρα διαχρονικό. «Το γέλιο είναι βάλσαμο στη ψυχή, γεγονός το οποίο ασπαζόμαστε και προσπαθούμε με τον δικό μας τρόπο να μην “ρίχνουμε” το κλίμα, υπενθυμίζοντας τα πάντα, αλλά ούτε και να κρύβουμε τις πτυχές που υπάρχουν καθημερινώς και μας προβληματίζουν και μας ταλανίζουν» ανέφερε.

«Κάθε κωμικός ξεκινά με την δυσκολία ότι το χιούμορ είναι μια υπόθεση πολύ προσωπική»

Το χιούμορ ωστόσο είναι θέμα υποκειμενικό και άρα ο κωμικός επί σκηνής θα χρειαστεί να «πείσει» πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες ανθρώπων. Ερωτηθείσα σχετικά η κ.Νικητέα εξήγησε πως κάθε κωμικός ξεκινά με την δυσκολία που λέει ότι «το χιούμορ είναι μια υπόθεση πολύ προσωπική».

Από εκεί και ύστερα ωστόσο όπως εξήγησε στον χώρο της κωμωδίας υπάρχουν και άλλα εμπόδια που ενδεχομένως ανακόπτουν την ανέλιξη μιας γυναίκας στον χώρο, ζητήματα σεξισμού. «Η γυναίκα, κοινωνικά μιλώντας, δεν χρήζει να είναι αστεία, δεν χρήζει να είναι έξυπνη, χρήζει να είναι όμορφη ενδεχομένως, και νοικοκυρά και αυτή είναι η κοινωνική επιταγή. Από τη στιγμή που τα έχουμε καλύψει αυτά, τα άλλα δεν μας ενδιαφέρουν. Όταν μια γυναίκα πιάνει το μικρόφωνο και λέει αστεία, ενδεχομένως να έχει από  κάτω κάποιο άτομο που να την περιφρονεί ή να έχει διαφορετική άποψη» ανέφερε η ίδια εξηγώντας ωστόσο πως στο διάβα του χρόνου σε εγχώριο επίπεδο έχουν γίνει βήματα μπροστά.

Κωμικοί όπως η Χρύσα Κατσαρή, η Ήρα Κατσούδα, η Κατερίνα Βρανά, έχουν «αποδείξει», όπως εξήγησε, την αξία τους στον χώρο, σπεύδοντας να επισημάνει πως ακόμα και η λέξη «αποδείξει» είναι στην προκειμένη περίπτωση προβληματική, διότι «οι άντρες δεν χρειάζεται να αποδείξουν τίποτα». «Εμείς πρέπει να αποδείξουμε, με την αξία μας, όχι απλά ότι είμαστε αξίες, όχι απλά ότι είμαστε έξυπνες, αλλά ότι είμαστε και πολύ εργατικές» πρόσθεσε.

Το ρεύμα της «αντίστροφης διάκρισης»

Η ίδια αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις σεξιστικών συμπεριφορών συναδέλφων της, εξηγώντας ωστόσο πως υπάρχει και ένα νέο ρεύμα διάκρισης, αυτό της «αντίστροφης διάκρισης».  Όπως εξήγησε «υπάρχουν πλέον εργοδότες ή σχήματα, που επιθυμούν πάρα πολύ να παίξουν οι γυναίκες κωμωδία, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες και κατ’ επέκταση είναι εντός του κινήματος. Έχει τύχει άνθρωποι να μου πουν “σε επιλέξαμε επειδή θέλαμε μια γυναίκα”, όχι επειδή θέλαμε μια γυναίκα αστεία, όχι μια γυναίκα που έχουμε δει τη δουλειά σου και μας αρέσει πολύ. Και αυτό φτάνει σε ένα άλλο άκρο». Ερωτηθείσα σχετικά με τα επόμενα επαγγελματικά της βήματα η κ.Νικητέα προανήγγειλε τον τρίτο κύκλο του podcast “ΜΠΡΑΗΤ ΣΑΗΝΤ” που δημοσιεύεται από το Provocateur και το οποίο όπως τόνισε ασχολείται με τις ευπαθείς ομάδες, με τους χρόνια ασθενείς, οι οποίοι από το βήμα του podcast μιλούν και θέτουν τους προβληματισμούς τους για τα καθημερινά τους προβλήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.