Διεθνες Συμποσιο «Μπεκτασηδες και Αλεβιτες στα Βαλκανια και την Ανατολια: κοσμοθεωριες και πρακτικες μεσα απο εποχες και χωρους»

Στο Ιμαρέτ Καβάλας, 3 με 5 Νοεμβρίου

Το Ερευνητικό Κέντρο MOHAδιοργανώνει το Διεθνές Συμπόσιο «Μπεκτασήδες και Αλεβίτες στα Βαλκάνια και την Ανατολία: κοσμοθεωρίες και πρακτικές μέσα από εποχές και χώρους» που θα πραγματοποιηθεί στο Ιμαρέττης Καβάλας, από τις 3 ως τις 5 Νοεμβρίου.

Διεισδύοντας στους συναρπαστικούς κόσμους του Αλεβισμού και του Μπεκτασισμού, το συνέδριο θα διερευνήσει τις πνευματικές, ιστορικές και ανθρωπολογικές διαστάσεις δύο αλληλένδετων μυστικιστικών παραδόσεων με ρίζες στο περσικό Χορασάν, που διαμορφώθηκαν και αργότερα άκμασαν στην Ανατολία και στα Βαλκάνια από τους μεσαιωνικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

Διεθνούς φήμης ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι των Αλεβιτών και Μπεκτασήδων από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Αλβανία, θα εστιάσουν στο φιλοσοφικό, θρησκευτικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο των Αλεβιτών και Μπεκτασήδων, τις αλληλεπιδράσεις τους με τις περιβάλλουσες κοινότητες, αλλά και τους μετασχηματισμούς που υπέστησαν μέσα σε συγκεκριμένα πολυεθνικά, πολυθρησκευτικά και πολυγλωσσικά περιβάλλοντα. Οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις θα επεκταθούν σε ζητήματα όπως η πνευματικότητα και οι τελετουργίες, η καταγωγή και οι ιεραρχίες, ο ρόλος των Μπεκτασήδων στο σώμα των Γενιτσάρων.

Info

Το πλήρες πρόγραμμα του Συμποσίου είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα moha.center. Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές, επικοινωνείτε στο [email protected].

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.