Παρουσιαση του βιβλιου «Διοικηση κρισεων και καταστροφων στο παραδειγμα της Πολιτικης Προστασιας»

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή εν Δράσει», τα Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης και οι Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ προσκαλούν τους ενδιαφερόμενους στην παρουσίαση του βιβλίου «Διοίκηση κρίσεων και καταστροφών στο παράδειγμα της Πολιτικής Προστασίας» του συγγραφέα Παναγιώτη Καρκατσούλη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη7 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 18:00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Ιλχάν Αχμέτ, Βουλευτής Ν. Ροδόπης
  • Ιωάννης Γκαράνης, Δήμαρχος Κομοτηνής
  • Μιχάλης Αλτιπαρμάκης, Διοικητής 4ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών
  • Λάμπρος Τσιόλος, Υποδιοικητής 4ηςΕιδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών
  • Κωνσταντίνος Ιμανιμίδης, Επικεφαλής Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Το συντονισμό της συζήτησης θα κάνει η Επιστημονική Συνεργάτης Δημάρχου ΚομοτηνήςΣοφία Μενεσελίδου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Οι κρίσεις και οι καταστροφές αποτελούν αντικείμενο μελέτης όχι μόνον των φυσικών αλλά και των κοινωνικών επιστημών, ειδικότερα δε της κοινωνιολογίας των καταστροφών και της διοίκησης των κρίσεων.
Μάλιστα, η συχνότητα και η ένταση των απειλών, με προεξέχουσα την κλιματική αλλαγή, οδηγεί όχι μόνο στον πολλαπλασιασμό των μελετών και ερευνών αλλά και στο αίτημα μιας νέας, οριζόντιας δικτυακής και αποτελεσματικής δημόσιας πολιτικής για την αντιμετώπισή τους. Στο πλαίσιο αυτό, αναθεωρούνται και επανεξετάζονται οι επιτελικές και επιχειρησιακές δυνατότητες των οργανώσεων της Πολιτικής Προστασίας.
Η δυσκολία της ελληνικής Πολιτικής Προστασίας να ανταποκρίνεται στις ανακύπτουσες κρίσεις είναι εκθετική, λόγω της κρατούσας πελατειακής κουλτούρας, των γραφειοκρατικοποιημένων διαδικασιών και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, των υπανάπτυκτων μηχανισμών πρόληψης και αποζημίωσης καθώς και της εγγενούς αδυναμίας αξιοποίησης των εθελοντών.
Το αίτημα αλλαγής Στρατηγικής και προτεραιοτήτων για την Πολιτική Προστασία είναι περισσότερο επείγον από ποτέ και αποκτά, υπό τις παρούσες συνθήκες, υπαρξιακό χαρακτήρα για το περιβάλλον και την κοινωνία μας.

…και τον συγγραφέα

Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης γεννήθηκε στην Αθήνα (1958) και σπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο του Bielefeld, από το οποίο έλαβε διδακτορικό δίπλωμα (Dr. Jur.). 


Δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (1989-2015) Δημόσια Διοίκηση, Νομοθετική Θεωρία και Πρακτική, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2019-2021) Εισαγωγή στη Δημόσια Διοίκηση και στο Δημόσιο Μάνατζμεντ και στο ΕuropeanLawandGovernanceSchool (2020-σήμερα) PublicAdministration/PublicΜanagement.


Ως Ειδικός Επιστήμονας του Υπουρ­γείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (1991-2014), χειρίστηκε θέματα καλής νομοθέτησης, στρατηγικού σχεδιασμού δημό­σιων πολιτικών και απλούστευσης διοικητικών διαδικασιών.


Εκπροσώπησε την Ελλάδα στον ΟΟΣΑ και την ΕΕ σε θέματα της ειδικότητάς του. Ως επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα διοικητικών μεταρρυθμίσεων και χρηστής διακυβέρνησης παρείχε υπηρεσίες σε κυβερνήσεις άλλων χωρών (Ρωσία, Γεωργία, Κόσοβο, Β. Μακεδονία, Ουζμπεκιστάν, Συρία, Ινδονησία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη).


Έχει δημοσιεύσει σε διάφορες γλώσσες οκτώ αυτοτελείς μελέτες και 82 κεφάλαια, άρθρα και ανακοινώσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Αρθρογραφεί συχνά στον ημερήσιο Τύπο.


Ήταν Βουλευτής Επικρατείας με «Το Ποτάμι» (2015), Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ίδιου κόμματος (2015-2018) και, ακολούθως, Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στο Κίνημα Αλλαγής.
Βραβεύτηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Διοικητικής Επιστήμης για τη συμβολή του στην πρόοδο των διοικητικών μεταρρυθμίσεων στον κόσμο δύο φορές: Το 2003 με το «Βραβείο Διοικητικής Αριστείας “PeterBoorsma” και το 2012 με το «Διεθνές Βραβείο για τη Δημόσια Διοίκηση / InternationalPublicAdministrationAward».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.