Χρηστος Χαρτοματσιδης και Ιγνατης Χουβαρδας στα λογοτεχνικα αφιερωματα της Δευτεροβαθμιας Εκπαιδευσης και του Γραφειου Σχολικων Δραστηριοτητων

Κατερίνα Σχοινά, Φιλόλογος, Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης

«Τόσο ο Χρήστος Χαρτοματσίδης όσο και ο Ιγνάτης Χουβαρδάς είναι 2 συγγραφείς εγνωσμένης αξίας»

Ο Χρήστος Χαρτοματσίδης και ο Ιγνάτης Χουβαρδάς είναι δυο από τους καταξιωμένους στο πανελλήνιο συγγραφείς που επέλεξαν ως τόπο διαμονής τους την Κομοτηνή. Επί πολλά έτη.

Από τα πλέον έτσι ευχάριστα του καιρού που μας ανοίγει πλέον στην απόλαυση της ελεύθερης επικοινωνίας και επαφής, με το θεριό του covid 19 να απομακρύνεται σιγά σιγά, η φιλόλογος, κ. Κατερίνα Σχοινά, Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, έπραξε τα οφειλόμενα εδώ και χρόνους, ιδιαιτέρως προς τον κ. Ιγνάτη Χουβαρδά που η πόλη μέχρι σήμερα ουδέποτε παρουσίασε και ανέδειξε το πεζογραφικό του έργο. 

Ιδιαίτερα ευτυχείς γι’ αυτήν την τόσο σπουδαία στιγμή, απευθυνθήκαμε, την παραμονή της εκδήλωσης, στην διοργανώτρια της εκδήλωσης, κ. Κατερίνα Σχοινά, για το τι και το πώς αυτής της οφειλόμενης εκδήλωσης, η οποία μεταξύ άλλων μας ανέφερε τα ακόλουθα.

Το τι και το πώς  της εκδήλωσης

«Η Δ/νση Β’θμιας Εκπ/σης Ροδόπης και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων σχεδιάσαμε μια σειρά δράσεων για τη φιλαναγνωσία, που συνδέονται με τον χώρο της ανακαινισμένης Τσανακλείου, όπου πλέον στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά αποτελεί συνέχεια μιας προσπάθειας 10 περίπου χρόνων που ξεκίνησε στον παλιό χώρο της Δημοτικής μας Βιβλιοθήκης με επιμορφώσεις, σχολικά προγράμματα φιλαναγνωσίας και λογοτεχνικά αφιερώματα στη Βιβλιοθήκη, στη δημοτική Καπναποθήκη και στη σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής.

 Ευτυχώς που πάντα βρίσκονται οι κατάλληλοι άνθρωποι, ευήκοα ώτα σε αιτήματα συνεργασίας που τους υποβάλλουμε. Στην προκειμένη περίπτωση, τέτοιος άνθρωπος ήταν ο  Γιάννης Κυριαζής, αντιδήμαρχος του τμήματος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Κομοτηνής, που με την ιδιαίτερη ευαισθησία που τον διακρίνει δέχθηκε με χαρά τη συνεργασία μας με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Κατ’ αρχάς πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις των μαθητών μας για γνωριμία τους αφενός με την ιστορική Τσανάκλειο και αφετέρου με το περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης (εκδόσεις παλιές και νέες, βιβλία και έντυπα, πολιτική δανεισμού, ενημέρωση για βιβλιοφιλικές δράσεις κλπ), με τη βοήθεια της υπεύθυνης και «ψυχής» της Βιβλιοθήκης Αθανασίας Καρανίκα. Επίσης, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στις 21 Μαρτίου έγινε σε αυτόν τον χώρο με την ευφάνταστη και πρωτότυπη συμμετοχή 5 σχολείων μας και τώρα, με αυτή την απογευματινή εκδήλωση, ξεκινάμε την πρώτη δράση της σειράς «Λογοτεχνικές συναντήσεις στη Βιβλιοθήκη». 

Η προβολή του πεζογραφικού έργου των δυο καταξιωμένων συμπολιτών

«Η επιλογή των 2 συμπολιτών συγγραφέων που παρουσιάζονται μόνον τυχαία δεν είναι. Τόσο ο Χρήστος Χαρτοματσίδης όσο και ο Ιγνάτης Χουβαρδάς είναι 2 συγγραφείς εγνωσμένης αξίας. Τα ονόματά τους έχουν ήδη ενταχθεί στις ιστορίες της ΝΕ Λογοτεχνίας, όπως συνέβη, για παράδειγμα, στην περίπτωση της γνωστής κριτικού Ελισάβετ Κοτζιά, η οποία στην πρόσφατη ιστορία της της μεταπολιτευτικής μας πεζογραφίας περιλαμβάνει ενότητες για αμφότερους τους συγγραφείς μας. Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι τόσο ο Χουβαρδάς όσο και ο Χαρτοματσίδης φέρουν διακριτό προσωπικό στίγμα στη λογοτεχνία τους, μοναδικό κι ανεπανάληπτο. Το έργο τους είναι πολυσχιδές και εκτείνεται σε ποικίλα λογοτεχνικά είδη, εμείς, όμως, περιοριοριστήκαμε για λόγους οικονομίας στο πεζογραφικό.  

Θέλω μέσω της εφημερίδας σας να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ με πολλαπλούς αποδέκτες: τους 2 συγγραφείς μας, τις συναδέλφους Λένα Χατζή και Μαρία Γκουμπίλη που τους παρουσιάζουν, τον Φιλοποίμενα Ανδρεάδη και την Καρολίνα-Γρηγορία Κωνσταντινίδου που διαβάζουν κείμενά τους, τους μουσικούς Μεχμέτ Μουσταφά και Ακήφ Κονάκ, τον Γιάννη Κυριαζή και την Αθανασία Καρανίκα, την Άρτεμη Αρχοντογεώργη και όλους τους σταθερούς φίλους που εδώ και πολλά χρόνια μάς ακολουθούν αλλά και μας εμπνέουν».

Και εις άλλα καλά και γόνιμα, κ. Σχοινά. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.