Χορευτικο υπερθεαμα απο 11 δημοτικα σχολεια και 230 μαθητες

Την προσεχή Τετάρτη, στην 3η Πολιτιστική Μαθητιάδα

Ένα δίωρο χορευτικό υπερθέαμα, με κέντρο αναφοράς τη θρακιώτικη και όχι μόνο παράδοση, υπόσχονται να προσφέρουν στους θεατές οι 230 μαθητές από τα 11 σχολεία του νομού Ροδόπης, που θα λάβουν μέρος στην 3η Πολιτιστική Μαθητιάδα Παραδοσιακών Χορών. Το φετινό ραντεβού έχει δοθεί στο θερινό Δημοτικό Θέατρο, την Τετάρτη 8 Ιουνίου και ώρα 8 το βράδυ. Κάποια από τα σχολεία που συμμετέχουν στην πολιτιστική αυτή γιορτή, πέρα από τις χορευτικές επιδείξεις, πρόκειται να παρουσιάσουν επί σκηνής και ενδιαφέροντα δρώμενα βασισμένα σε θρακιώτικα έθιμα.
 
Η 3η Πολιτιστική Μαθητιάδα διοργανώνεται από την οργανωτική επιτροπή σχολικών αγώνων και τον Σύλλογο Εβριτών νομού Ροδόπης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι συντελεστές της διοργάνωσης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κάλεσαν το κοινό της περιοχής μας να αγκαλιάσει κι αυτή τη χρονιά την προσπάθεια, που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια για την καθιέρωση ενός πολυσήμαντου θεσμού. Δεν έκρυψαν δε τις προσδοκίες τους η Πολιτιστική Μαθητιάδα να επεκταθεί τα επόμενα χρόνια, τόσο στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, όσο και σε γεωγραφική εμβέλεια, δηλαδή πέρα από τα όρια της Ροδόπης. 

Μαίρη Κοσμίδου «Στόχος μας είναι μια αντίστοιχη διοργάνωση και καθιέρωση από την επόμενη χρονιά και για τους μαθητές του γυμνασίου»

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής σχολικών αγώνων, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Μαίρη Κοσμίδου. «Μέσα από τον χορό, που είναι η έκφραση των συναισθημάτων», σημείωσε, αναφερόμενη στην επικείμενη διοργάνωση, «οι μαθητές μας θα συνδυάσουν την παράδοση με την ευεξία, παίρνοντας την ευκαιρία εκείνοι που είναι νέοι να μάθουν και οι παλιοί να θυμηθούν». «Στόχος μας είναι μια αντίστοιχη διοργάνωση και καθιέρωση από την επόμενη χρονιά και για τους μαθητές του γυμνασίου», προσέθεσε η κ. Κοσμίδου. Κλείνοντας ευχαρίστησε θερμά για τον Σύλλογο Εβριτών για τη συνεργασία και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ για την υποστήριξή της, ενώ απεύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε όσους φορείς ή δομές το επιθυμούν να συστοιχηθούν με τους διοργανωτές της Πολιτιστικής Μαθητιάδας και να συνδράμουν ενεργά στην περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού. 

Χρήστος Χατζηπέμου «Στη Ροδόπη έχουμε το προνόμιο να βρισκόμαστε κοντά στην παράδοση μέσα από πολλές και διάφορες πρωτοβουλίες, αυτή όμως έχει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα»


Πεπεισμένος ότι η Πολιτιστική Μαθητιάδα έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός στον τόπο μας εμφανίστηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών, κ. Χρήστος Χατζηπέμου. «Νομίζω ότι στη Ροδόπη έχουμε το προνόμιο να βρισκόμαστε κοντά στην παράδοση μέσα από πολλές και διάφορες πρωτοβουλίες» διέκρινε, για να επισημάνει πως «αυτή όμως έχει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα» και να εξηγήσει ότι «απευθύνεται σε παιδιά, τα οποία με μια σταθερή και επίπονη εργασία των εκπαιδευτικών γνωρίζουν την παράδοση, μέσα από τον χορό αλλά και συχνά μέσα από την ιστορία. Γιατί αυτή η Μαθητιάδα αποτελεί το κορύφωμα μιας προσπάθειας, που είχε γίνει από την αρχή της χρονιάς. Κατόπιν αδείας του Υπουργείου, ο Σύλλογος Εβριτών εισήλθε μέσα στα σχολεία, μίλησε με τα παιδιά για την παράδοση, την θρακιώτικη κυρίως, ενώ ταυτόχρονα έδωσε ένα ιστορικό στίγμα, γιατί η παράδοση και η ιστορία πάνε μαζί, χέρι-χέρι σε αυτόν τον τόπο. Και κορύφωμα λοιπόν ήταν ο σχηματισμός μέσα στα σχολεία των χορευτικών ομάδων, που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στην 3η Πολιτιστική Μαθητιάδα».

«Να μπορέσουμε κάποια στιγμή να καταστήσουμε τον θεσμό και περιφερειακό»

Ο κ. Χατζηπέμου κάλεσε με την ευκαιρία όλους τους φορείς να ενδυναμώσουν τον θεσμό της Μαθητιάδας, ώστε όπως επισήμανε «να μπορέσουμε κάποια στιγμή να τον καταστήσουμε και περιφερειακό-γιατί όχι;- ούτως ώστε να δώσουμε ένα στίγμα διαφορετικό, ένα στίγμα το οποίο θα ανατρέχει στις ρίζες των παππούδων μας, αλλά και θα δημιουργεί τις βάσεις για ένα πιο υγιές μέλλον». «Πολλές φορές έχουμε τονίσει», τόνισε κλείνοντας, «ότι η παράδοση δεν είναι μόνο αυτό το οποίο εισπράττουμε, αυτό το οποίο λαμβάνουμε μέσα από μία ιστορική διαδρομή από τους γονείς και από τους παππούδες μας, αλλά είναι και αυτό που αφήνουμε πίσω στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας σε βάθος χρόνου». 

Χρήστος Γαντζίδης «Η πλειονότητα των μαθητών έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά με τον παραδοσιακό χορό και σκοπός μας είναι να εμπλέξουμε όσο περισσότερους στην παράδοση»

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος φυσικής αγωγής στο νομό Ροδόπης, κ. Χρήστος Γαντζίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαφαινόμενη επίτευξη του αρχικού στόχου των εμπνευστών του θεσμού, ενώ περιέγραψε την εντατική και επίπονη προετοιμασία, που έγινε στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς για να διοργανωθεί η 3η Πολιτιστική Μαθητιάδα. «Όταν πριν από δύο χρόνια, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εβριτών, αποφασίσαμε τη διοργάνωση των Πολιτιστικών Μαθητιάδων, είχαμε την προσδοκία οι μαθητιάδες αυτές να αντέξουν στον χρόνο και οι προσπάθειές μας επικεντρώθηκαν εκεί», σημείωσε. «Να μην ήταν απλώς η 1η Μαθητιάδα ένα “πυροτέχνημα”», συμπλήρωσε, «και μετά να σταματούσε». «Οι δυσκολίες ήταν πράγματι πολλές», συνέχισε, «αλλά σε συνεργασία με τους συλλόγους και με τις εθελοντικές ομάδες, οι οποίες λειτουργούν πίσω από εμάς, φτάσαμε και φέτος στην 3η Πολιτιστική Μαθητιάδα, με τη συμμετοχή 11 δημοτικών σχολείων από όλον τον νομό της Ροδόπης. Φέτος για πρώτη φορά κάποια σχολεία όχι μόνο θα χορέψουν, αλλά και να παρουσιάσουν θρακιώτικά έθιμα επί σκηνής. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας δουλειάς που έγινε όλο το χρόνο μέσα στα δημοτικά σχολεία, όταν πηγαίναμε και παρουσιάζαμε τα ιστορικά στοιχεία της Θράκης, τα έθιμα, τη διατροφή, ό,τι αφορά στην παράδοση της Θράκης. Οι μαθητές που θα συμμετέχουν στο δίωρο πρόγραμμα θα είναι ντυμένοι με παιδικές παραδοσιακές φορεσιές, που προέρχονται από πολλού συλλόγους που συνδράμουν αυτήν την προσπάθειά μας. Είναι μαθητές της πέμπτης και της έκτης τάξης δημοτικού, από τους οποίους ορισμένοι είχαν κάποια επαφή με τους παραδοσιακούς χορούς, δεδομένου ότι δραστηριοποιούνται σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας. Αλλά η πλειονότητα των μαθητών έρχεται σε επαφή για πρώτη φορά με τον παραδοσιακό χορό. Ένας σκοπός μας άλλωστε είναι κι αυτός , να μπορέσουμε να εμπλέξουμε όσο περισσότερους μαθητές μπορούμε από μικρή ηλικία στην παράδοση». Κλείνοντας ο κ. Γαντζίδης ευχαρίστησε όλους τους καθηγητές φυσικής αγωγής, που στήριξαν τη συγκεκριμένη προσπάθεια μέσα στα σχολεία τους, καθώς επίσης του διευθυντές των μονάδων για τη συνεργασία τους και τους εθελοντές του Συλλόγου Εβριτών για την καταλυτική συμβολή τους. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.