«Απο την προσωπικη μαρτυρια στη μεγαλη Ιστορια»

Ένα κινηματογραφικό εργαστήριο δια χειρός Βασίλη Λουλέ - 28 και 29 Νοεμβρίου στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

«Από την προσωπική μαρτυρία στη μεγάλη Ιστορία» είναι ο τίτλος του ενδιαφέροντος κινηματογραφικού εργαστηρίου του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης της Αλεξανδρούπολης το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Νοεμβρίου 10:00-18:00. Ένα Σαββατοκύριακο προβολών, θεωρίας και βιωματικών ασκήσεων , μέσα από 16-20 διδακτικές ώρες πρόκειται να συναρπάσει όσους θα έχουν την τύχη να συμμετάσχουν σε αυτό. Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί κι ένα δίωρο μάθημα βασικών στοιχείων εικονοληψίας και μοντάζ από τον φωτογράφο και συνεργάτη του μουσείου κ. Βασίλη Καραφυλλίδη.
 
Το συγκεκριμένο Εργαστήριο πρόκειται να αξιοποιήσει την εμπειρία του Βασίλη Λουλέ από τη διδασκαλία του στα προηγούμενα Κινηματογραφικά Εργαστήρια (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, καλοκαιρινά σχολεία σε Μονοδένδρι Ιωαννίνων και Πήλιο) αλλά και αυτή που απέκτησε με τις περιοδείες του σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά προβάλλοντας ταινίες του και συζητώντας με τους θεατές. 

Σε ποιους απευθύνεται το εργαστήριο

Απευθύνεται σε ανήσυχους εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας που θέλουν να εφοδιαστούν με γνώσεις και μεθόδους χρήσιμες για τη δουλειά τους, σε ιστορικούς ερευνητές, σε μελετητές της τοπικής ιστορίας και της προφορικής αφήγησης, σε παραμυθάδες και αφηγητές, σε ανθρώπους με γενικότερα ενδιαφέροντα που θέλουν να γνωρίσουν το σύγχρονο ντοκιμαντέρ και τις αναζητήσεις του, καθώς και σε ανθρώπους του κινηματογράφου (δημιουργούς, τεχνικούς και ηθοποιούς) που θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Σημαντικό δε είναι ότι δεν απαιτείται προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στο χώρο του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών. 

Το ντοκιμαντέρ ως ανερχόμενο είδος κινηματογράφου στην Ελλάδα

Το εργαστήριο ασχολείται με το ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι ίσως το πιο ανερχόμενο είδος κινηματογράφου παγκοσμίως και γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνθιση και στην Ελλάδα. Με πολύ μεγαλύτερο εύρος θεμάτων και ποικιλία μορφής σε σχέση με παλιότερα, με περισσότερο συναίσθημα και χιούμορ, το σύγχρονο ντοκιμαντέρ ανιχνεύει αχαρτογράφητες περιοχές της ανθρώπινης συνείδησης, της κοινωνίας και της Ιστορίας. Τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν το Εργαστήριο μπορούν να αποτελέσουν 3 ενότητες, ήτοι «Προφορική μαρτυρία και αφήγηση», «Από την μικρή, προσωπική ιστορία στη “μεγάλη”, καθολική Ιστορία» και «Χρήση του Ντοκιμαντέρ στην Εκπαίδευση»
 
«Το ντοκιμαντέρ έχει μπει και στο χώρο της Εκπαίδευσης καθώς όλο και περισσότερα σχολεία και Ιδρύματα το εντάσσουν στη δουλειά τους ως ένα πολυσύνθετο εκπαιδευτικό εργαλείο. Αρέσει στα παιδιά, προσφέρεται για αναλύσεις και ασκήσεις, και μπορεί να αποτελέσει αφορμή ακόμα και για νέες κινηματογραφικές απόπειρες, των ίδιων των μαθητών αυτή τη φορά. Τα παραδείγματα δυο ταινιών μου («Φιλιά εις τα παιδιά» και «Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη») που χρησιμοποιούνται σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης είναι αποκαλυπτικά ως προς όλα τα παραπάνω ερωτήματα», ανέφερε ο σηκηνοθέτης. 

Η μέθοδος, οι ασκήσεις και οι στόχοι του εργαστηρίου

Αναφορικά με τη μέθοδο, τις ασκήσεις και τους στόχους του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν ή θα ξαναδούν κάποια ελληνικά ντοκιμαντέρ μέσα από το παραπάνω ιδιαίτερο πρίσμα. Θα προβληθούν αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη, ενώ οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν το περιεχόμενο των ταινιών σε βάθος, κάτι που δίνει αφορμές για προσωπική έρευνα, μελέτη και άσκηση. Προσέγγιση πολύ χρήσιμη ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς, που μπορούν έτσι να προετοιμαστούν για δημιουργική δουλειά στην τάξη.
 
Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή με την κινηματογραφική γλώσσα, ειδικά με τα μη λεκτικά στοιχεία της, δηλαδή με τη γλώσσα του σώματος, τη χρήση της σιωπής, τη χρήση του ήχου και της μουσικής, τη σημασία των διαφορετικών μεγεθών πλάνου κλπ. Θα θυμηθούν ή θα γνωρίσουν τους κώδικες της «αφήγησης μιας ιστορίας μέσω εικόνων», παίρνοντας μέρος σε ομαδικές βιωματικές ασκήσεις οπτικοακουστικής εκπαίδευσης, όπως
 
α) Επανα-φωτογράφηση μιας παλιάς ιστορικής φωτογραφίας στον ίδιο ακριβώς χώρο σήμερα. Μια άσκηση που, όταν πλαισιώνεται σωστά, μάς «διδάσκει» τοπική Ιστορία και γίνεται ένα απλό, ευχάριστο και πολύτιμο εργαλείο για πολλές χρήσεις.
β) Άσκηση στην οποία κάποιοι από τους συμμετέχοντες βιντεοσκοπούν κάποιους άλλους που εθελοντικά αφηγούνται προσωπικές τους ιστορίες. Σκοπός είναι να δούμε πώς από μια αδιάφορη αφήγηση κάποιου ανθρώπου μπορούμε να φτάσουμε σε μια συναρπαστική και ουσιαστική κατάθεση-μαρτυρία. Θα γίνει χρήση βιντεοκάμερας.
γ) Άσκηση που έχει σκοπό να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τους διαφορετικούς κώδικες αντίληψης και φωτογράφησης του ίδιου αντικειμένου. Θα γίνει χρήση φωτογραφικής μηχανής.
 
Info
• Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα. Θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης
• Δίδακτρα για τον πλήρη κύκλο των 2 ημερών: 40 ευρώ
• Τελευταία ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής: Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015
• Πληροφορίες για το περιεχόμενο του Εργαστηρίου: Βασίλης Λουλές. [email protected]
• Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες για τη διοργάνωση: Γραμματεία ΕΜΘ: 2551036663 / [email protected]

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.