«Αντικριστα» στην Κομοτηνη

Η δεύτερη ποιητική συλλογή του Αγγελή Μαριανού παρουσιάστηκε στην πόλη μας

Η δεύτερη ποιητική συλλογή του Αγγελή Μαριανού, «Αντικριστά», που δίνει τη δική του ματιά στον σύγχρονο άνθρωπο, τις πληγές του και τις αναφορές με τις οποίες αντιμετωπίζει τα πράγματα και τα φαινόμενά των ημερών, παρουσιάστηκε το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου στη Λέσχη Κομοτηναίων.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι: Πασχάλης Κατσίκας Βιβλιοθηκονόμος – Ποιητής, Στέφανος Γραβάνης, Μέλος ΕΕΠ Γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού της Νομικής Σχολής ΔΠΘ και  Μαρία Πανουσιάδου, Εκπαιδευτικός, Φοιτήτρια του ΔΜΠΣ Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, παρουσία του συγγραφέα.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος

Η ποίησή του, σημείωσε ο συγγραφέας, αντλεί κυρίως από βιωματικά στοιχεία, και στέκεται απέναντι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, στην αποξένωσή και απομάκρυνσή του από την ίδια την φύση, στο χάσμα και την αλλοτρίωση που υπάρχει τόσο στις αξίες, όσο και στην ίδια την ταξικότητα, με ανθρώπους να αλλάζουν πολύ γρήγορα θέση με βάση τα εισοδήματά τους, και να ξεχνούν εύκολα το σημείο αναφοράς τους.

Είναι πολλά τα θέματα που «τρέχουν» και αποτελούν αφορμές για να γραφτεί ποίηση. Ο κ. Μαριανός γράφει σε ελεύθερο στίχο, πιο κοντά στον ρεαλισμό, τον άνθρωπο και τα σημερινά του θέματα.

Στην ποιητική του συλλογή βέβαια υπάρχουν αναφορές και σε Έλληνες ποιητές που έχουν προσφέρει αρκετά, όπως ο Άρης Αλεξάνδρου, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, αλλά και εν ζωή ποιητές που δίνουν μια δύναμη και μια αξιοπιστία στη Ελληνική Λογοτεχνία.

Η κρίση αφορμή για προσγείωση

Θεωρεί άλλωστε πως στην ποίηση υπάρχει μια μαζικότητα τα τελευταία χρόνια. Πολλοί, σημείωσε ο κ. Μαριανός, κάνουν αναφορές στην ποίηση της αγανάκτησης, ένα κύμα που θέλει να εκφραστεί, μετά από μια δύσκολη δεκαετία, αν όχι δεκαπενταετία.

Ο ίδιος θεωρεί πως οι επόμενες γενιές θα εκφράσουν πιο καλά από τη σημερινή αυτή την τάση, και τόνισε πως βλέπει ότι οι νέοι ποιητές που βρίσκονται σήμερα στα 30 τους έχουν μια πολύ καλή παρουσία, με μια πολύ καλή καινούρια γενιά ποιητών.

Όσο για το πώς επηρέασε η κρίση τον ίδιο; Όπως σημείωσε, η γενικότερη υποχώρηση όλων, έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση στο κοινωνικό είδωλο, κάτι πάρα πολύ χρήσιμο για τον συγγραφέα και τον ποιητή που βλέπει απέναντι του μια κοινωνία που πρέπει να έχει αναφορές και στην αλληλεγγύη, και ο τρόπος που εκφράζεται είναι λίγο διαφορετικός.

«Έχει παρηγοριές η περίοδος, έχει υπέρτιτλους, αλλά δεν έχει εκφραστεί με ένα κίνημα στην κοινωνία, μια δυναμική καταγραφή» κατέληξε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.