Αναπτυξη μεσα απο τον πολιτισμο θελει το Φεστιβαλ Θρακικου Πελαγους

Με έμφαση στην ιστορία και τις δυνατότητες της Μαρώνειας και όλης της παραλιακής Ροδόπης η εναρκτήρια εκδήλωση

Πολιτισμικός πυλώνας της Ροδόπης και όλης της περιφέρειας φιλοδοξεί να γίνει το Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους, το οποίο ξεκίνησε χθες Παρασκευή, και θα ολοκληρωθεί αύριο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θαλάσσιες αθλητικές δραστηριότητες και ψυχαγωγικές δράσεις, όπως εκδηλώσεις με μικρά ιστιοπλοϊκά σκάφη, επίδειξη τεχνικών έκτακτης ανάγκης από εξειδικευμένο προσωπικό, επίδειξη και εκμάθηση καγιάκ, SUP, wind surf και ποδηλάτων θαλάσσης, ενώ θα κλείσει με την παράσταση «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός» στην Κομοτηνή.

Η εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 27 Αυγούστου, στο Ξενοδοχείο King Maron στην παραλία της Μαρώνειας, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν αφενός οι αρχαιολογικές εργασίες που γίνονται και σχεδιάζεται να γίνουν στην Ροδόπη, από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ Χρύσα Καραδήμα, αλλά και παρουσίαση του νέου παραλιακού δρόμου που συνδέει τη Μαρώνεια με τον Έβρο, περνώντας από πολλά σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από το μελετητή του έργου κ. Αργύρη Πλέσια.

Παράλληλα μίλησαν για το φεστιβάλ αλλά και τις προοπτικές της Ροδόπης στους επιμέρους τομείς τους ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής Ανδρέας Καραγιώργης, και ο Αντιπεριφερειαρχης Τουρισμού κ Αθανάσιος Τσώνης.

Αξιοποίηση των δυνατοτήτων για την περιοχή

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης σημείωσε πως η διοίκηση της περιφέρειας δουλεύει εδώ και χρόνια για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που συνθέτουν την τοπική ταυτότητα της περιοχής, επιδιώκοντας ταυτόχρονα οφέλη για τους πολίτες και τον τόπο.

Το Φεστιβάλ, σημείωσε, εξελίσσεται ως θεσμός, ενώ αναφέρθηκε σε έργα που ξεκίνησαν ή θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, για την ανάπτυξη της παραθαλάσσιας περιοχής της Ροδόπης.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που διοργάνωσαν, επεσήμανε, αποτελεί μία σπουδαία ευκαιρία να τονωθεί η ενδοπεριφερειακή συνείδηση, στηρίζοντας πρωταρχικά την επαναλειτουργία των τοπικών επιχειρήσεων, προσπαθώντας να προβάλλουν ταυτόχρονα τις ομορφιές του τόπου με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό τρόπο.

Ο Ίσμαρος ως σημείο αναφοράς

Για τα έργα που εκτελέστηκαν και σχεδιάζονται από την Εφορεία αρχαιοτήτων, μίλησε η κ. Χρύσα Καραδήμα, με έμφαση στις νέες εργασίες στο αρχαίο Θέατρο, αλλά και την ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του Ισμάρου που χαρακτήρισε ως τον πιο σημαντικό χώρο της Ροδόπης.

Ο Ίσμαρος είναι το βουνό που συνδέεται με τον μύθο και τον Όμηρο, είναι γνωστό παντού αλλά δεν έχει αναδειχθεί, σημείωσε, τόσο αρχαιολογικά, όσο και ιστορικά, με τον μύθο που θα έχει απήχηση σε όλους.  Για αυτό και εξήγησε πως οι σημαντικές ακροπόλεις, υψώματα, η σπηλιά της Μαρώνειας, και άλλες περιοχές μπορούν να ενταχθούν σε ένα σύνολο που θα μιλά για την ιστορία της Ροδόπης.

Τέλος ο κ. Πλέσιας παρουσίασε τις λεπτομέρειες του νέου δρόμου υπό κατασκευή, από το πάρκινγκ στην αρχή του και την διαδρομή μέχρι το αρχαίο θέατρο, έως και τις επιλογές και λύσεις που δόθηκαν ώστε ο συγκεκριμένος δρόμος να μπορέσει να κατασκευαστεί και να συνδέσει τις παραλιακές περιοχές Ροδόπης και Έβρου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.