Αισιοδοξια την πρωτη μερα επαναλειτουργιας των Ωδειων στην Κομοτηνη

Δημήτρης Κόψας «Προσπαθούμε να επιβιώσουμε, να προσφέρουμε όπως κάνουμε τόσα χρόνια, και από εκεί και πέρα, να είμαστε όλοι καλά»

Χριστίνα Συκάκη

«Το θετικό είναι πως τόσο οι μικροί, όσο και οι μεγάλοι μαθητές μας, μάς πεθύμησαν, και θέλουν να επιστρέψουν στο Ωδείο»

Τα πρώτα μαθήματα μετά από έξι μήνες έκαναν τη Δευτέρα τα Ωδεία σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Η επανεκκίνηση αυτή, που συμπίπτει ημερολογιακά με την επαναλειτουργία τους πριν από ένα χρόνο μετά το πρώτο lockdown, βρίσκει τα Ωδεία ικανοποιημένα για το γεγονός ότι λειτουργούν ξανά, παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η εξάμηνη  παύση, αλλά και η συνεχιζόμενη πανδημία.

Ο κ. Δημήτρης Κόψας από το Ωδείο Κόψα και η κ. Χριστίνα Συκάκη από το Ωδείο Συκάκη μάς μίλησαν για τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, πόσο πρόθυμοι είναι οι μαθητές που επιστρέφουν αλλά και τα επόμενα βήματα για την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς.

Δημήτρης Κόψας: «Η ζημιά που έχει γίνει θα φανεί την επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά»

Βέβαια η εκκίνηση δεν είναι πλήρης, μιας και γίνεται μόνο με ατομικά μαθήματα, με τα ομαδικά, όπως θεωρητικά, χορωδίες κτλ. να μην επιτρέπονται προς το παρόν σημείωσε ο κ. Κόψας.

Όμως το ερώτημα είναι και ποιοι θα επιστρέψουν μετά από έξι μήνες «παύσης», γιατί σίγουρα κάποιοι μαθητές έχασαν την επαφή, και είναι πιθανόν για τον ενάμιση μήνα μαθημάτων που απομένει να μην συνεχίσουν, ενώ ο κ. Κόψας εκτιμά πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα αυτοί να μην συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά.

Είχαν βέβαια επαφή με κάποιους κατά τη διάρκεια της καραντίνας διαδικτυακά, ενώ αυτό το διάστημα θα προχωρήσουν εντατικά στην προετοιμασία των μαθητών τους που θα δώσουν εξετάσεις για να πάρουν τα πτυχία τους.

Οι εξετάσεις γινόταν συνήθως τέλη Ιουνίου, και μπορεί φέτος και λίγο αργότερα, όμως ελπίζουν πως θα μπορέσουν να προετοιμαστούν τα παιδιά, που δούλεψαν για χρόνια για να μπορέσουν να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο.

«Η ζημιά που έχει γίνει θα φανεί την επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά» σημείωσε ο κ. Κόψας, θεωρώντας ρεαλιστικό πως η ανάκαμψη θα πάρει σημαντικό διάστημα, ίσως και χρόνια.

Ως παράδειγμα έφερε τα τμήματα με προνήπια, που ξεκίνησαν φέτος, όμως σταμάτησαν μετά από δύο μήνες μαθημάτων, και πολύ πιθανόν δεν θα επαναλειτουργήσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτά τα παιδιά είναι δύσκολο να επιστρέψουν από το Σεπτέμβριο, μιας και μόλις έκαναν την πρώτη τους επαφή με τη μουσική, την έχασαν.

Αυτό, σε συνδυασμό με τα γενικότερα προβλήματα που δημιούργησε ο κορωνοϊός και το γεγονός ότι δυστυχώς η καλλιτεχνική εκπαίδευση  στη χώρα μας δεν βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες, δείχνει πως θα πάρει χρόνο να βελτιωθούν τα πράγματα στον τομέα, μιας και ακόμα δεν δουλεύουν πλήρως, και είναι αβέβαιο πως θα λειτουργήσουν και από του χρόνου. «Προσπαθούμε να επιβιώσουμε, να προσφέρουμε όπως κάνουμε τόσα χρόνια, και από εκεί και πέρα, να είμαστε όλοι καλά και βλέπουμε» ανέφερε ο κ. Κόψας εν κατακλείδι.

Χριστίνα Συκάκη: «Επανεκκίνηση με αρκετές δυσκολίες»

Με την εκκίνηση  των ατομικών μαθημάτων ξανά, συνέχισαν, όπως έκαναν και πριν το κλείσιμο πριν από 6 μήνες, να τηρούν αυστηρά τα μέρα προστασίας, με καλή καθαριότητα χεριών και όλα όσα χρειάζονται για την ασφαλή λειτουργία του Ωδείου, σημείωσε η κ. Συκάκη.

Παρόλο που φυσικά είναι ενθουσιασμένοι γιατί μπορούν να κάνουν ξανά τα μαθήματα, υπάρχουν αρκετές δυσκολίες. Και αυτό γιατί βρισκόμαστε στο τέλος της χρονιάς, οι μαθητές έχουν κάνει ουσιαστικά παύση για έξι μήνες, κάτι που δυσκολεύει την επαναπροσαρμογή τόσο των ιδίων, όσο και των καθηγητών. Επίσης πολλές φορές έχουν μείνει πίσω στην ύλη, ειδικά στα κλασικά, και μια σειρά από άλλες δυσκολίες που όμως η κ. Συκάκη αισιοδοξεί πως θα τις αντιμετωπίσουν.

«Το θετικό είναι πως τόσο οι μικροί, όσο και οι μεγάλοι μαθητές μας, μάς πεθύμησαν, και θέλουν να επιστρέψουν στο Ωδείο» ανέφερε. Δυστυχώς κάποιοι είναι πιθανόν να μην επιστρέψουν τουλάχιστον για φέτος, ενώ, επειδή τα τελευταία χρόνια οι εγγραφές στο Ωδείο τους γινόταν όλο το χρόνο, κάποιοι αποθαρρύνθηκαν, λόγω της κατάστασης, να ξεκινήσουν.

Η ανησυχία μας είναι ότι ένα μαθητής είναι ενθουσιασμένος να ξεκινήσεις, και τον αναγκάζεις να σταματήσει για έξι μήνες, και μετά παρεμβάλλεται και το καλοκαίρι, δεν θα θέλει να επιστρέψει» ανέφερε. Για να αντιμετωπίσουν αυτό, στο Ωδείο τους έχουν προετοιμαστεί για να κάνουν την περίοδο προσαρμογής όσο το δυνατόν πιο ομαλή, ελπίζοντας πως θα υπερισχύσει η χαρά της επιστροφής της επιφύλαξης.

Όσο για τα ομαδικά τμήματα, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα νέο, ενώ και το Υπουργείο Πολιτισμού κάνει ανακοινώσεις για το θέμα χωρίς να τους δώσει χρόνο να προετοιμαστούν. Παρόλα αυτά είναι πάντα έτοιμοι να ανοίξουν ξανά τα θεωρητικά μαθήματα, όποτε και αν αυτό ανακοινωθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.