Κρατωντας τα Θρακιωτικα ζωντανα

Οι πρώτες από τις καταγραφές της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών σε Προσκυνητές και Ξυλαγανή ανέβηκαν στο διαδίκτυο

Ξεκίνησε ο εμπλουτισμός της βάσης δεδομένων της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών με τις καταγραφές που έκαναν και στην Ροδόπη ο καθηγητής Tede Kahl, καθηγητής του πανεπιστημίου της Jena στη Γερμανία και επικεφαλής της επιτροπής «Υπό εξαφάνιση γλωσσών και πολιτιστικής κληρονομιάς» της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών το περασμένο καλοκαίρι.

Να θυμίσουμε πως ο καθηγητής είχε καταγράψει την ντοπιολαλιά που έφεραν οι πρόσφυγες από τις πατρίδες τους, επισκεπτόμενος τόσο την Ξυλαγανή, όσο και τους Προσκυνητές.

Στις επισκέψεις του αυτές, που έλαβαν χώρα και στον Έβρο, κατέγραψε και οπτικοακουστικά τόσο παραδοσιακά τραγούδια, όσο και παραμύθια, που έφεραν οι παλιότερες γενιές από την πατρίδα τους.

Η συλλογή λοιπόν ήδη περιλαμβάνει δύο παραδοσιακά τραγούδια, ζωναρίτικα (ζωναράδικα) από την περιοχή μας. Το ένα είναι το «Πέντε Χατζήδες κίνησαν» και το δεύτερο είναι το «Γιάννης και το Μαρουλιώ» τα οποία τραγουδά η κ. Τασούλα Παπαβασιλείου, τα οποία έφεραν οι πρόγονοί τους από το Μικρό Μπογιαλίκι, (σήμερα Malko Sharkovo στη Βουλγαρία).

Παράλληλα έχει και τραγούδια από τους Ασβεστάδες και το Ασπρονέρι του Έβρου, αλλά και την παραλογή «Χίλιοι μαστόροι δούλιβαν σου Παβέλη το γιουφιρ’», μια παραλλαγή του μύθου της γέφυρας της Άρτας, από το μοναδικό, σύμφωνα με την Ακαδημία, ελληνόφωνο οικισμό στη Ρουμανία.

Τέλος στη συλλογή περιλαμβάνονται και παραμύθια, όπως η Αλεπού η κιλά Μάλω και το μέλι, αλλά και ο μύθος του φαντάσματος και της γυναίκας, ένα παραμύθι που έλεγαν οι γονείς στα μικρά παιδιά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.