Στο χαρτη της Αυστριακης Ακαδημιας Επιστημων οι ντοπιολαλιες Ξυλαγανης και Προσκυνητων

Απαρατήρητα

Το καλοκαίρι του 2020, είχαμε γνωρίσει στην Ξυλαγανή, τον καθηγητή Tede Kahl, καθηγητή του πανεπιστημίου της Jena στη Γερμανία και επικεφαλής της επιτροπής «Υπό εξαφάνιση γλωσσών και πολιτιστικής κληρονομιάς» της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, ο οποίος είχε βρεθεί εκεί για να καταγράψει την ντοπιολαλιά που έφεραν οι πρόσφυγες από τις πατρίδες τους.
 
Ο κ. Kahl επισκέφτηκε τόσο την Ξυλαγανή, όσο και τους Προσκυνητές, όπου κατέγραψε τα τοπικά ιδιώματα και υποσχέθηκε πως θα επιστρέψει.
 
Ήδη στο χάρτη της Ακαδημίας, εντάχθηκαν τόσο η Ξυλαγανή όσο και οι Προσκυνητές, ως σημεία, ενώ σύντομα η βάση δεδομένων της Ακαδημίας θα εμπλουτισθεί με τις καταγραφές.
 
Μάλιστα ο Καθηγητής, μέσω της ομάδας «Ξυλαγανή παλιά και νέα», στέλνει τους χαιρετισμούς του στην κ. Ειρήνη και τον κ. Απόστολο στην Ξυλαγανή καθώς και την κ. Τασούλα, την κ. Μαρία και τον Πάνο Παρασκελίδη στους Προσκυνητές.
 
Ας ελπίζουμε πως θα προχωρήσει αυτή η καταγραφή, μιας και ήδη οι παλιότερες γενιές, που έφεραν την ντοπιολαλιά τους από την πατρίδα τους, δεν είναι πια μαζί μας, ενώ τα ιδιώματα τείνουν δυστυχώς να εξαφανίζονται σιγά σιγά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.