Ζητουμενο η αναπτυξη της Κομοτηνης για τον Ανεστη Βαφειαδη

Έλλειψη βούλησης και διαλόγου καταλογίζει στην νυν Δημοτική Αρχή ο υποψήφιος με την παράταξη «Κομοτηνή Δυνατά»

Την στήριξη των συμπολιτών του στον ίδιο και τον Συνδυασμό «Κομοτηνή Δυνατά» του Αντώνη Γραβάνη ζητά για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, για αλλαγή διοίκησης, νοοτροπίας και αισθητικής στην πόλη και τους οικισμούς.

Ο κ. Βαφειάδης, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής εξέθεσε το όραμά του για τον Δήμο, τονίζοντας την ανάγκη της ανάπτυξης της πόλης, ώστε όλη η κοινωνία να ωφεληθεί, αλλά και τα κενά που εντοπίζει στην τρέχουσα Δημοτική Αρχή, όσο αφορά την διεκδίκηση των χρηματοδοτήσεων και των ευκαιριών ώστε να φέρει αυτή την ανάπτυξη.

Περισσότερη ζύμωση με τους πολίτες

ΠτΘ: Είστε ένας άνθρωπος συνηθισμένος στις εκλογικές διαδικασίες στον συνδικαλισμό. Τι το διαφορετικό έχει μια εκλογική διαδικασία που αφορά στα συλλογικά όργανα διοίκησης ενός Δήμου;

Α.Β.: Το διαφορετικό είναι η μεγαλύτερη ζύμωση, περισσότερος διάλογος, μεγαλύτερος προβληματισμός, καθώς μια πόλη, ένας δήμος, έχει όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, της οικονομικής ζωής και της πολιτιστικής ζωής.

Αυτή είναι μια  μεγάλη ειδοποιός διαφορά, όπως και το μέγεθος του πληθυσμού των ψηφοφόρων που πρέπει να πείσεις για την υποψηφιότητά σου και τον συνδυασμό σου.

Ζητούμενο η ανάπτυξη της πόλης

ΠτΘ: Ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τι νέο κατέρχεστε ως προς τη δυναμική, τα μηνύματα, τις σκέψεις σας και το όραμά σας για την επόμενη μέρα;

Α.Β.: Η προηγούμενη τετραετία εν μέσω covid, ενεργειακών κρίσεων, και όλα αυτά που  απασχόλησαν την κοινωνία, δεν άφησαν αλώβητο τον Δήμο Κομοτηνής, αλλά δεν έγινε και κάτι ώστε να βοηθηθεί ο κόσμος, να αλλάξει και να αναπτυχθεί η πόλη.

Για μένα το πρώτιστο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη της πόλης. Όταν έχει ανάπτυξη ένας δήμος θα βοηθηθούν κοινωνικά μετά και οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι πολιτιστικές υπηρεσίες και όλα. 

Η ανάπτυξη σε μια πόλη έρχεται μέσω της αγοράς, των επισκεπτών της, των επενδύσεων που μπορούν να γίνουν σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό πρέπει να κυνηγήσουμε σαν δήμος την  επόμενη μέρα. Υπάρχουν προγράμματα, πάρα πολλά περιθώρια  ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την πόλη μας, που έχασε πληθυσμό από το 2012  έως την απογραφή του ’21, πολύ μεγαλύτερο από τις άλλες πόλεις αναλογικά.

Σαν πόλη είμαστε η μικρότερη της περιφέρειας αυτή τη στιγμή, όταν ήμασταν από  μεσαία έως μεγάλη. Αυτό αν δεν μας ταρακουνήσει ως δήμο, ως τοπική αυτοδιοίκηση  και ως κοινωνία, τι άλλο να μας ταρακουνήσει για να δούμε ότι κάτι φταίει πλέον, κάτι καλά δεν γίνεται.

Θα  προσπαθήσουνε την επ’ αύριο αυτό το «κάτι καλά δεν γίνεται», να μπορέσουμε να το βελτιώσουμε, για να μπορέσουμε να ξαναμπούμε στον χάρτη και αυτό που  αξίζει στην πόλη της Κομοτηνής.

Έλλειψη βούλησης και διαλόγου

ΠτΘ: Σε τι βαθμό κατά την άποψή σας η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί εν τέλει πραγματικά να ασκήσει πολιτικές και να λάβει αποφάσεις, αναπτυξιακού χαρακτήρα και όχι μόνο;

Α.Β.: Έχουμε παραδείγματα πόλεων από όλη την Ελλάδα. Τρίκαλα, Καλαμάτα,  Βόλος, Ιωάννινα, μικρές πόλεις οι οποίες μόνο  μπροστά προχωράνε και μπαίνουν στον τουριστικό χάρτη, της επισκεψιμότητας.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην τοπική  αυτοδιοίκηση, που δεν μένει στα στενά περιθώρια της Κομοτηνής. Διεκδικούμε στην Αθήνα, πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες, αναζητούμε προγράμματα, και  ερχόμαστε και τα υλοποιούμε προς όφελος των πολιτών στην Κομοτηνή.

Δυστυχώς αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο. Όταν είχα επισκεφτεί τις Βρυξέλλες πριν λίγα χρόνια, στην εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων, ο δήμος Κομοτηνής δεν έχει εκπροσωπηθεί ποτέ. Ήταν ο δήμος Αρριανών και δεν ήταν ποτέ η Κομοτηνή.

Αυτό μου δημιούργησε μεγάλο  προβληματισμό. Άρα δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι, όχι δεν μπορούμε μόνο.  Υπάρχουν τα εργαλεία, υπάρχουν τα πάντα, αρκεί να θέλουμε. Πάντα έλεγα ότι δεν υπάρχει βούληση και διάλογος.

Όταν κλείνεσαι στο καβούκι σου  και μέσα στην πόλη σου  και δεν έχεις πάει σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές πόλεις να  πάρεις τα καλά τους, για πεζοδρομήσεις, για πολλά πράγματα. Εμείς προσπαθούμε να  κάνουμε υβριδικά τα πάντα, με προχειρότητες, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Εγκαταλελειμμένοι οι οικισμοί

ΠτΘ: Οι οικισμοί βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα και της παράταξης Κομοτηνή  Δυνατά, βρίσκονται πολύ ψηλά και στη δική  σας προσωπική  ατζέντα για την επόμενη μέρα. 

Α.Β.: Βλέπουμε τα χωριά μας να μαραζώνουν μέρα με τη μέρα. Αν δώσουμε τόνωση στα χωριά μας να μπορέσουν να ζουν όσο το δυνατόν περισσότεροι  κάτοικοι, νέοι είτε συνταξιούχοι, οι οποίοι θα είναι κοντά στις επιχειρήσεις, κοντά στη γη τους που  θα την αγαπήσουνε, αυτό θα φέρει περισσότερα αποτελέσματα και στον πρωτογενή τομέα.

Και θα ανοίξουν μαγαζιά και θα δημιουργηθούν μικρές οικονομίες  και τα σχολεία να ξανανοίξουν. Όμως τα τοπικά χωριά, όπως η Γρατινή, δεν έχουν καν συγκοινωνία για να πηγαίνεις, έτσι απαξιώθηκαν και απαξιώνονται.  Γι’ αυτό είναι ζητούμενο οι οικισμοί να  αναζωογονηθούν και να  αξιοποιηθούν.

Οι υποδομές στα χωριά μπορεί να είναι και η ύδρευσή τους, να είναι οι  αποχετεύσεις τους, να είναι αντιπλημμυρικά  έργα, πυροπροστασία. Ο Δήμος οφείλει να χτυπάει καμπανάκια σε όλα αυτά.

Αλλαγή νοοτροπίας και αισθητικής

ΠτΘ: Το μήνυμα του Ανέστη Βαφειάδη με φόντο τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου ποιο είναι;

Α.Β.: Το μήνυμα είναι πάμε για αλλαγή, όλοι μαζί για την πόλη, διοίκησης, νοοτροπίας, αισθητικής με τον Αντώνη Γραβάνη.

Έχει δείξει στην πορεία του στο Επιμελητήριο πόσο  διαφορετικά πήγαν τα πράγματα, μπορούμε να το κάνουμε με μια πολύ  καλή ομάδα που είμαστε όλο το ψηφοδέλτιο, να μας τιμήσει ο λαός με την ψήφο του, και φυσικά κι εμένα προσωπικά, και το πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα αλλάξουμε την πόλη. Σε πέντε χρόνια  η πόλη δεν θα είναι αυτή που είναι τώρα.

Πρέπει  να αντιληφθούμε ότι η αγορά είναι αυτή που θα δώσει την υπεραξία στην πόλη, η ραχοκοκαλιά για κάθε πόλη  είναι η αγορά της. Έμμεσα στηρίζουμε την αγορά,  έμμεσα φέρνουμε εισόδημα στην πόλη. Και  προχωράμε και  αναπτύσσεται και αυτό είναι και το νόημα της οικονομίας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.