Κωστας Αρβανιτης: «Τα προβληματα του κρατους δικαιου στην Ελλαδα εχουν ονομα: Μητσοτακης»

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για την πρόσφατη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα το κράτος δικαίου και την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα

Στο «στόχαστρο» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρέθηκε ακόμα μια φορά η χώρα μας, για ζητήματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου, την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του τύπου, σε ειδική συζήτηση που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα με την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, πλην αυτών του ΕΛΚ, να εκφράζουν την ανησυχία τους για την ολοένα  και επιδεινούμενη κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας, όπως αυτή εκφράζεται από πληθώρα παραδειγμάτων στα οποία αναφέρθηκαν και όσοι έλαβαν τον λόγο.

Είναι γεγονός άλλωστε πως εκπρόσωποι των Σοσιαλιστών, του Renew, των Πρασίνων, της ευρωομάδας της Αριστεράς, τοποθετήθηκαν επικριτικά για την κατάσταση με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, γεγονός που διαφάνηκε και από την απόφαση της Ολομέλειας με 200 ψήφους υπέρ, 119 κατά και 8 αποχές.

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν και η παρέμβαση της ομάδας Renew Europe Σόφι ιντ Βελντ , εισηγήτριας της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης των παράνομων λογισμικών παρακολούθησης, που μεταξύ άλλων τόνισε ότι στην Ελλάδα η «ελευθερία του Τύπου παρεμποδίζεται» και ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας στα ελληνικά «δεν θα σας αφήσουμε μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη», ενώ την κατάσταση στηλίτευσαν με τις παρεμβάσεις τους και οι Έλληνες Ευρωβουλευτές πλην αυτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Επί των όσων έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας αλλά και το σε τι συνεπάγεται για τη χώρα μας η απόφαση αυτή, μίλησε το πρωί της Δευτέρας, 22 Ιανουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κ.Κώστας Αρβανίτης.

Το έγκλημα των Τεμπών, η ανεξιχνίαστη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, το Predator, οι παρακολουθήσεις και η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα είναι τα κορυφαία προβληματικά για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα ζητήματα που απαρίθμησε στην ομιλία στην ολομέλεια και επανέλαβε και στον αέρα του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ασκώντας ευθεία κριτική στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο για την μη συνεργασία παρά τις συστάσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις Επιτροπές, όσο και για το «πάγωμα» διαδικασιών για μια σειρά υποθέσεων.

Μάλιστα εκκινώντας από το ζήτημα των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων πρώτης γραμμής αλλά και δημοσιογράφων, ο ίδιος έκανε λόγο για εργαλειοποίηση της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών από τον Πρωθυπουργό, δίνοντας επίσης τα παραδείγματα των παραβιάσεων σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων και το ναυάγιο της Πύλου, ωμών παραβιάσεων σε ανεξάρτητες αρχές και την δικαιοσύνη και φυσικά την 107η θέση της χώρας μας στο πεδίο της ανεξαρτησίας του τύπου, κάνοντας λόγο για «μονοπωλιακή κατάσταση».

Ο κ.Αρβανίτης αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της τραγωδίας των Τεμπών, απευθύνοντας δριμύ κατηγορώ για την προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων σε επίπεδο πολιτικής ευθύνης, κάνοντας λόγο για ένα έγκλημα για το οποίο ο αρμόδιος υπουργός δεν θα κληθεί να λογοδοτήσει ποτέ, με απόφαση μάλιστα όπως υπογράμμισε της πλειοψηφία της Βουλής.

«Όταν έγινε το έγκλημα των Τεμπών στην Αθήνα η κυβέρνηση αρνήθηκε  να  δώσει απαντήσεις για όλα όσα έλαβαν χώρα στα μέλη της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου που ήρθαν, γεγονός που όπως αντιλαμβάνεστε συνιστά πλήρη απαξίωση του Ευρωκοινοβουλίου. Πιστεύατε εσείς ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα μείνει έτσι και θα πει 41% δεν μιλάμε;» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά «διασκεδάζοντας» ωστόσο την ενόχληση των Ευρωβουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, όπως αυτή εκφράστηκε από μερίδα αυτών κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης.

Ερωτηθείς σχετικά με το σε τι συνεπάγεται η αντιμετώπιση της Ελλάδας ως χώρα όπου υπάρχει ζήτημα κράτους δικαίου, ο ίδιος εξήγησε πως μια τέτοια εξέλιξη ενέχει κίνδυνο ενδεχόμενης παύσης της χρηματοδότησής της και εκκίνησης εισόδου της στην διαδικασία του «επί παραβάσει, ήτοι να συζητάμε αν τελικά η Ε.Ε. μπορεί να έχει στην αγκαλιά της την  Ελλάδα».

«Σε ζητήματα κράτους δικαίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά ώστε να δώσει στον πολίτη την αίσθηση ότι δεν είναι μόνος του»

Αναφερόμενος και στις επικείμενες ευρωεκλογές ο ίδιος έσπευσε να υπογραμμίσει την ανάγκη να απαντηθεί από πλευράς των πολιτών το ερώτημα που αφορά στο τι πολιτικές ομάδες επιθυμούν να είναι δυνατές στο Ευρωκοινοβούλιο και ποιοι Ευρωβουλευτές θα κληθούν να εκπροσωπήσουν τη χώρα.

«Η μάνα του Ζακ Κωστόπουλου βρήκε μέσω ημών  ένα μέρος στο δίκιο της, όχι το παιδί της βέβαια. Η οικογένεια Κωστοπούλου έχει αγκαλιαστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» ανέφερε για να τονίσει πως «σε αυτές τις περιπτώσεις, που είναι θέμα κράτους δικαίου, το Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά και  να δώσει στον  πολίτη την  αίσθηση ότι δεν είναι  μόνος του». 

Ερωτηθείς σχετικά με τις φωνές που προειδοποιούν για αύξηση της ισχύος της ακροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ίδιος έσπευσε να χαρακτηρίσει ως πιο «επικίνδυνο το γεγονός της κυρίαρχης αρχής της ακροδεξιάς που είναι σήμερα main  stream» εξηγώντας πως δεδομένου πως ζητήματα όπως η φτώχεια που είναι κυρίαρχο εργαλείο ανόδου της ακροδεξιάς «το στοίχημα για εμάς είναι ο  ΣΥΡΙΖΑ να είναι ισχυρή δύναμη και να παίξει ρόλο σε αυτό που δεν καταφέραμε – καθότι είχαμε τρικλοποδιές πολλές στην προοδευτική διακυβέρνηση –  ήτοι  να καθορίσει αυτός τις εξελίξεις  σε αυτό που λέμε αντιπρόταση στην δεξιά». «Αλλιώς και στα επόμενα 15 χρόνια θα  έχουμε κάποιον από την οικογένεια Μητσοτάκη. Έχουν μπόλικους» πρόσθεσε.

«Αν δεν δημιουργηθούν συνθήκες αλλαγής για άλλα 10-15 χρόνια θα ζούμε στο μαύρο»

«Αν δεν δημιουργηθούν συνθήκες αλλαγής για άλλα  10-15 χρόνια  η γενιά μας θα ζει αυτό το πράγμα που ζούμε σήμερα, το μαύρο, επειδή η αριστερά και η κεντροαριστερά έχουν  έναν εγωισμό που συνεπάγεται στο ποιος είναι ο καλύτερος» ανέφερε υπογραμμίζοντας τέλος πως «όποιος βάζει το “εγώ” του πάνω από το γενικό καλό θα προσπεραστεί από τον λαό διότι δεν του είναι χρήσιμος και θα τιμωρηθεί». «Αλλά  θα χάσουμε χρόνο» έσπευσε να σημειώσει για να επισημάνει καταληκτικά πως θα πρέπει «να πάμε γρήγορα, να πάμε ενωτικά, δυνατά και με τη λογική της συνεργασίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.