Βολτα χωρις γραβατα στην αγορα της Κομοτηνης ο Κ. Μητσοτακης

Αιχμή της κριτικής του η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον ιδιωτικό τομέα

Επικριτικός προς την κυβέρνηση, τόσο για τους χειρισμούς της στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, όσο και για τις πρωτοβουλίες της αναφορικά με τις επαναπροσλήψεις των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, εμφανίστηκε το Σάββατο, κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης, υιοθετώντας ένα πιο casual ντύσιμο και αφήνοντας στο ξενοδοχείο τη γραβάτα του, επέλεξε, μετά από τις συναντήσεις με στελέχη της τοπικής ΝΟΔΕ και με εκπροσώπους τοπικών παραγωγικών φορέων, να επισκεφτεί την αγορά της Κομοτηνής και να συνομιλήσει με πολίτες και επαγγελματίες. Μόνιμη επισήμανσή του στις συζητήσεις, που περιστρέφονταν γύρω από τις εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων, ήταν η αποφυγή της ρήξης και η διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ να υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία την επιτακτική ανάγκη, στο εσωτερικό μέτωπο, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την προστασία και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.

Συνάντηση με εκπροσώπους της τοπικής αφοράς

Το ίδιο μήνυμα εξέπεμψε και στη διάρκεια της συνάντησής του με εκπροσώπους της τοπικής αγοράς, οι οποίοι περιέγραψαν σε δραματικούς τόνους το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί γύρω από την επιχειρηματικότητα, εξαιτίας της αβεβαιότητας και των φορομπηχτικών πολιτικών.

Η συνάντηση έλαβε χώρα σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Ανατόλια», όπου τα αιτήματα και τα παράπονά τους στον κ. Μητσοτάκη εξέθεσαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Ανέστης Βαφειάδης, και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Κική Κωνσταντινίδου, καθώς επίσης οι κ.κ. Βαγγέλης Βαρτζόπουλος, Παναγιώτης Καλτσίδης και Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, από τις διοικήσεις του Οικονομικού, του Επαγγελματοβιοτεχνικού και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου αντίστοιχα.

«Είναι εθνική “κόκκινη γραμμή” η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη»

Στη δήλωσή του μετά από το πέρας των επαφών του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ευχήθηκε καταρχήν «να μπορέσει η κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, να κλείσει μία συμφωνία η οποία θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, για να αποφευχθούν τα χειρότερα». «Η κυβέρνηση δεν πήρε ποτέ εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί αυτήν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», υπενθύμισε, «πήρε εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία». Εκτιμώντας ότι «καλύτερη συμφωνία δε θα μπορεί να πετύχει πια» και ότι «η συμφωνία θα είναι χειρότερη από αυτή που θα μπορούσε η κυβέρνηση να πετύχει τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο», επισήμανε πως «το άλλο ενδεχόμενο, το ενδεχόμενο της ρήξης και της χρεοκοπίας, είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν είναι αποδεκτό». «Είναι εθνική “κόκκινη γραμμή”, επιταγή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών», συμπλήρωσε, «η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη». 

«Δεν χρειάζεται σήμερα η χώρα μία ΕΡΤ με 2.500-3.000 εργαζομένους»

Στρέφοντας την προσοχή του στο εσωτερικό, υπογράμμισε πως «οι μεταρρυθμίσεις ήταν πάντα επιβεβλημένες κι είναι περισσότερο επιβεβλημένες σήμερα», εξηγώντας ότι «όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, μιλάμε κυρίως για το πώς θα θεμελιώσουμε μία ανταγωνιστική οικονομία κι ένα λειτουργικό κράτος». «Φοβάμαι πως αυτή η κυβέρνηση στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση», σχολίασε, «θέλει να αυξήσει τους φόρους, να επιβαρύνει την ιδιωτική οικονομία, να επιβαρύνει τον ελεύθερο επαγγελματία, να επιβαρύνει τον απλό πολίτη, για να συντηρήσει και να μεγαλώσει ένα μεγάλο πελατειακό κράτος.

Δεν χρειάζεται σήμερα η χώρα μία ΕΡΤ με 2.500-3.000 εργαζομένους. Δε χρειάζεται να επιστρέψουμε πίσω στις πρακτικές του μεγάλου πελατειακού κράτους, το οποίο πληρώσαμε πολύ ακριβά. Άλλες μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η χώρα. Φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν πάνω από όλα πνοή και ενέργεια σε έναν ιδιωτικό τομέα, ο οποίος δοκιμάζεται και ταλαιπωρείται, ο οποίος σήμερα ψάχνει από κάπου να πιαστεί και να δει ένα σημάδι ανάκαμψης». «Το πρώτο σημάδι ανάκαμψης, το οποίο μπορεί να δει, είναι προφανώς να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα των τελευταίων 5 μηνών, αυτό το παιχνίδι διαπραγμάτευσης το οποίο παίζεται», κατέληξε, «και να τελειώσει με μία συμφωνία, η οποία δε θα είναι μια καλή συμφωνία για τη χώρα». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.