Σ. Ζαχαρακη απο την Κομοτηνη: «Αν μια γυναικα βιωνει βια να ξερει οτι εχει επιλογη»

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ήταν κεντρική ομιλήτρια σε εκδήλωση της Δ.Ε.Ε.Π. Ροδόπης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Εκδήλωση με θέμα «Η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία» πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής, 1 Μαρτίου, στον δεύτερο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων η Δ.Ε.Ε.Π. Ροδόπης ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ.Σοφία Ζαχαράκη η οποία βρέθηκε στην Κομοτηνή στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης των εκδηλώσεων για την Εθνική Πρωτεύουσα Νεολαίας.

Στο πάνελ της εκδήλωσης ήταν επίσης η Καθηγήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών κ. Μαρία Δημάση, η εκπαιδευτικός και Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ κ.Αλεξάνδρα Γκουλιάμα, η δικηγόρος και υπεύθυνη του Τομέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της Δ.Ε.Ε.Π Ροδόπης κ.Μαρία Καζάκου, σε συντονισμό της εκπαιδευτικού και πολιτεύτριας της ΝΔ κ.Λένας Χατζή. 

Κατά την προσέλευσή της στην εκδήλωση η κ.Ζαχαράκη μίλησε για το δύσκολο περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις στο οποίο καλείται σήμερα η γυναίκα να συνδυάσει ένα οικογενειακό και ταυτόχρονα πολύ απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον, αναφερόμενη και στις προκλήσεις της νέας τεχνολογίας που απαιτούν μεταξύ άλλων μια σειρά δεξιοτήτων που συνεχώς πρέπει να αναβαθμίζονται.

Η ίδια αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνονται και από το Υπουργείο για την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή των γυναικών, δίνοντας τα παραδείγματα των βρεφονηπιακών σταθμών, του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς» κ.α. δίνοντας επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα που αφορούν στην αντιμετώπιση και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Ξεκινώντας από την γραμμή SOS 15900 η οποία απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας και την οποία στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας, γνωστοποιώντας πως το Υπουργείο επεκτείνει και αναβαθμίζει όλες τις συμβάσεις των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτήν, όπως επίσης έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για τους 20 ξενώνες που λειτουργούν ανά την επικράτεια και το προσωπικό αυτών, ήτοι τους κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και νομικούς.

Η κ.Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» δια μέσου του οποίου γυναίκες που έχουν διαμείνει σε ξενώνες μπορούν να μείνουν σε επιδοτούμενο από το Υπουργείο διαμέρισμα για διάστημα δύο ετών με όλα τα έξοδα πληρωμένα αλλά και να εξασφαλίσουν την εργασία τους για διάστημα ενός έτους, κάνοντας λόγο για ένα συνολικό πλαίσιο προστασίας που απαιτείται και εκκινά ωστόσο από την αλλαγή κουλτούρας που απαιτείται απέναντι στην βία. Μια αλλαγή που όπως υπογράμμισε ξεκινά από το σχολείο και την ίδια την οικογένεια.

Το panic button έχει σώσει ζωές

Ερωτηθείσα για το αίτημα της αναγνώρισης του όρου γυναικοκτονία η ίδια αναφέρθηκε στο νέο ποινικό κώδικα και στην αυστηροποίηση των διατάξεων για όλο το κομμάτι των ποινών με ειδική «μέριμνα» στο κομμάτι της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ στο μήνυμά της με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας η ίδια αναφέρθηκε στις γυναίκες που υπόκεινται σε οποιαδήποτε μορφή βίας.

«Είμαστε εδώ για να την προστατεύσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως το πρώτο που μπορεί να κάνει για να λάβει δωρεάν ψυχολογική και νομική βοήθεια είναι να καλέσει στην γραμμή 15900. Έπειτα όπως τόνισε εφόσον μια γυναίκα θέλει να προστατευεί η ίδια αναφέρθηκε στο panic button το οποίο όπως σημείωσε έχει σώσει ζωές. «Έχει πατηθεί περισσότερες από 100 φορές και έχει αποτρέψει τα χειρότερα» ανέφερε ξεκαθαρίζοντας πως «υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας ώστε αν μια γυναίκα βιώνει αυτή τη στιγμή βία να ξέρει ότι έχει επιλογή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.