Τριανταφυλλος Παπαδακης: «Να προσαρμοσουμε τις καλλιεργειες και την αντιστοιχη νομοθεσια του κρατους γυρω απο την κλιματικη αλλαγη»

Ο Γεωπόνος – Αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Θράκης και Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης για την επόμενη ημέρα των καταστροφικών πυρκαγιών σε Έβρο και Ροδόπη

Για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη, μίλησε ο γεωπόνος και μέλος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ.Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, καταθέτοντας την άποψη του για την επόμενη μέρα και τις ενέργειες που θα απαιτηθούν.

Ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ροδόπης με τη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» με την επιστημονική του ιδιότητα, παραθέτοντας και μέρος των προτάσεων που κατατέθηκαν από πλευράς του ΓΕΩΤΕΕ στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Λευτέρη Αυγενάκη, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η φύση ναι μεν αναγεννάται, η συμμετοχή όμως Πολιτείας και πολιτών θα πρέπει να είναι στοχευμένη ώστε να λειτουργήσει ενισχυτικά.

Ο λόγος στον ίδιο…

ΠτΘ: κ. Παπαδάκη με δεδομένο ότι η φύση αναγεννάται ποια πρέπει να είναι η φροντίδα μας για το αύριο των καταστροφικών πυρκαγιών στην περιοχή;

Τ.Π.: Σύμφωνα με τις μετρήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σάββατο στον γειτονικό Έβρο, 430.000 στρέμματα δασικής περιοχής κάηκαν, 318.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης, θάμνων και βοσκότοπων και  81.000  στρέμματα,  παραγωγικής καλλιέργειας, κυρίως ελιάς.

Το δάσος είναι φυσικό να καίγεται, είναι δηλαδή μέσα στον κύκλο της ζωής του δάσους. Οι φωτιές προϋπήρχαν εδώ  και δισεκατομμύρια χρόνια. Το δάσος αναγεννιέται, ειδικά το δάσος της Μαύρης Πεύκης που έχουμε στην περιοχή μας, και το οποίο θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι «πυράντοχο» και «πυρόφιλο» που σημαίνει ότι αντέχει τις φωτιές και έχει τρόπους να επανακάμπτει. Μάλιστα οι κουκουνάρες, το 30-40% των οποίων πέφτουν κάτω κλειστές, θα ανοίξουν όταν  περάσει κάποια θερμοκρασία υψηλή, και αυτό όχι εκείνη τη στιγμή, μετά από 3-4 ημέρες. Αφού δηλαδή περάσει το κύμα καύσης, θα ανοίξει το κουκουνάρι και θα πέσουν οι σπόροι και θα διασκορπιστούν. Είναι  ένας τρόπος άμυνας της Μαύρης Πεύκης, της Πεύκης γενικότερα. Είναι ένα  μέτρο άμυνας που επειδή η φωτιά καθαρίζει τον «ανταγωνισμό» από τα άλλα χόρτα, κάνει την Πεύκη να επεκτείνεται σε έκταση. Φυσικά όλο αυτό θα γίνει εφόσον η ανθρώπινη παρέμβαση που είναι το μέλημα αυτή τη στιγμή, είναι στοχευμένη. Το έχει πει και ο πρωθυπουργός, ότι το πρώτο μέλημα είναι να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις ώστε να προστατέψουμε το έδαφος να μην φύγει, επειδή έχουμε κάποιες επικλινείς εκτάσεις εκεί.  Θα πρέπει να δίνουν κορμοδέματα και αναχώματα, ώστε να μην χάσουμε το πολύτιμο έδαφος, γιατί αν δεν βρει έδαφος ο σπόρος, δεν θα φυτρώσει.

ΠτΘ: Το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, κατέθεσε και μια σειρά προτάσεων, τόσο σε ό,τι αφορά και την γενικότερη πολιτική διαχείριση των δασών, αλλά και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, ενώπιον του αρμοδίου υπουργού. Ποιες είναι αυτές;

Τ.Π.: Θα πρέπει να δούμε το μέλλον. Η υδροοικονομία ίσως πρέπει να είναι το «Α και το Ω» από δω και πέρα. Δηλαδή θα πρέπει μέσα σε δάση και επικλινείς εκτάσεις, όπως είναι το δάσος της Δαδιάς, να γίνουν φραγμοί, λιμνοδεξαμενές, μικρές ή μεγάλες, ώστε να μπορεί να υπάρχει γρήγορη πρόσβαση σε νερό. Άρα αν υπάρχει η δεξαμενή κάπου, εκτός του ότι θα βρίσκουν νερό τα ζώα για να πιουν μέσα στο δάσος, θα είναι  και πολύτιμο στην πυρόσβεση αν πάρει κάτι φωτιά και επιπλέον θα ωφελήσουν και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

Επίσης γύρω από οικισμούς θα πρέπει να δούμε τις καλλιέργειες που καλλιεργούνται. Γενικότερα θα πρέπει να προσαρμόσουμε όλη τη νομοθεσία του ελληνικού κράτους, γύρω από την κλιματική αλλαγή και να δώσουμε την ευκαιρία στους επιστήμονες, τους ειδικούς, να  εκφράσουν τη γνώμη τους και να δώσουν  λύσεις, γιατί λύσεις υπάρχουν.  Βέβαια δεν θα λύσουμε το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά μπορούμε να συνεισφέρουμε στην προστασία και την πολιτική  προστασία των ανθρώπων, ζώων και περιουσιών.

Θα πρέπει να δούμε το μέλλον. Η υδροοικονομία ίσως πρέπει να είναι το «Α και το Ω» από δω και πέρα. Δηλαδή θα πρέπει μέσα σε δάση και επικλινείς εκτάσεις, όπως είναι το δάσος της Δαδιάς, να γίνουν φραγμοί, λιμνοδεξαμενές, μικρές ή μεγάλες, ώστε να μπορεί να υπάρχει γρήγορη πρόσβαση σε νερό. Άρα αν υπάρχει η δεξαμενή κάπου, εκτός του ότι θα βρίσκουν νερό τα ζώα για να πιουν μέσα στο δάσος, θα είναι  και πολύτιμο στην πυρόσβεση αν πάρει κάτι φωτιά και επιπλέον θα ωφελήσουν και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

«Θα πρέπει να μπούμε σε στοχευμένη διαδικασία παραγωγής της ποικιλίας Μάκρης – Μαρώνειας»

ΠτΘ: Αναφερθήκατε και στην περίπτωση των ελαιόδεντρων, όπου η καταστροφή στον Έβρο είναι μεγάλη…

Τ.Π.: Η καλλιέργεια της ελιάς στον νότιο Έβρο, στο τμήμα πάνω από την Εγνατία, έχει πάθει μεγάλη ζημιά. Θα δοθούν  αποζημιώσεις, 100 ευρώ το δέντρο από το κράτος. Αρχικά θα δοθεί μια προκαταβολή ώστε να αποκατασταθεί το φετινό εισόδημα του  παραγωγού. Από εκεί και πέρα θα πρέπει ο παραγωγός να περιμένει τυχόν αναβλαστήσεις των «καμένων» δέντρων, και  από  κει και πέρα του χρόνου να προχωρήσει σε εκ νέου φύτευση των κατεστραμμένων. Το θέμα είναι ότι η ποικιλία της Μάκρης-Μαρώνειας είναι μια αρχαία ποικιλία,  δίνει λάδι και καρπό με εξαιρετικά χαρακτηριστικά όμως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τα φυτά αντικατάστασης. Δηλαδή θα πρέπει να  μπούμε σε μια διαδικασία παραγωγής αυτής της ποικιλίας στοχευμένα, ώστε να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε και να διατηρήσουμε αυτή την ποικιλία, γιατί αν αντικατασταθούν τα δέντρα που κάηκαν με κάποιες άλλες ποικιλίες, θα χάσουμε αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει το λάδι της Μάκρης-Μαρώνειας.

«Είμαστε πολύ μικροί μπροστά στο φυσικό αίτιο, τον καιρό, μπροστά στη “μητέρα” γη»

ΠτΘ: Εσείς ως Θρακιώτης, ως Ροδοπίτης, ως ένας επιστήμονας και ενεργός πολίτης, με ποια συναισθήματα αντιμετωπίζεται όλο αυτό που έγινε με τις πυρκαγιές και τα όσα ακολουθούν την επόμενη ημέρα;

Τ.Π.: Είμαστε αποσβολωμένοι και παγωμένοι μπροστά στο δέος αυτής της καταστροφής.  Πρέπει να ανασυνταχθούν γρήγορα οι ανθρώπινες δυνάμεις, όλοι μαζί, δεν υπάρχει άνθρωπος που να πει δεν θέλω να προσφέρω. Νομίζω ότι εάν ζητηθεί η βοήθεια, οι εθελοντές θα βρεθούν και θα βρεθούν μάλιστα με περισσότερο πείσμα, κόντρα στην κλιματική  αλλαγή. Η αιτία ήταν η κλιματική αλλαγή, η αφορμή ήταν η φωτιά. Τι μπορούσαμε να κάνουμε; Υπήρχαν οι δρόμοι, υπήρχαν οι αντιπυρικές ζώνες, αλλά  όταν περνάει η φωτιά από μια Εγνατία, και από πλάτος 150 μέτρα, γιατί είχαν δημιουργήσει οι πυροσβέστες αντιπυρική, και βλέπεις τη φωτιά να πήδηξε 150 μέτρα, το θερμικό φορτίο ήταν τεράστιο. Η κλιματική αλλαγή είχε ξεράνει τα πάντα και ο δυνατός αέρας επέφερε αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα. Είμαστε πολύ μικροί μπροστά στο  φυσικό αίτιο, τον καιρό, μπροστά στη «μητέρα» γη. Μικρές παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί.

«Η αποκατάσταση των καταστροφών και η προστασία από μελλοντικούς κινδύνους θα πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα»

ΠτΘ: Υπάρχει εκείνο το πλαίσιο ώστε να μπορούν γρήγορα και αποτελεσματικά να γίνουν καθοριστικές παρεμβάσεις και έργα;

Τ.Π.: Αυτή τη στιγμή πρέπει να υπάρχει νομικό πλαίσιο, να εκσυγχρονιστεί και να δοθούν και οι πόροι. Δηλαδή περιμένουμε κάποιες εξαγγελίες, όπως η ενίσχυση κάποιων δαπανών του κεντρικού κράτους, της κεντρικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση αυτών των ζημιών. Είτε για την αποκατάσταση, είτε ακόμα και για την προστασία από  μελλοντικούς κινδύνους. Μελλοντικούς κινδύνους για την Κομοτηνή είναι το δάσος της Νυμφαίας. Αυτό πρέπει να προστατευτεί. Πώς θα προστατευτεί; Θα  πρέπει να κάνουμε λιμνοδεξαμενή δίπλα. Να  μην χρειάζεται το ελικόπτερο να πάει να φορτώσει από την Βιστωνίδα ή την Γρατινή, όπως και τα επίγεια μέσα να έχουν εύκολη πρόσβαση σε νερό. Άρα υπάρχει τρόπος να γλιτώσουμε από μια πιθανή καταστροφή.

Σαν ενεργός πολίτης, μπορεί να είμαι υποψήφιος με τον συνδυασμό του κ. Χρήστου Μέτιου, είμαι όμως και μέλος της τοπικής επιτροπής. του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), του Δέλτα του Νέστου, Βιστωνίδας και  Ροδόπης, και σύντομα θα εκφράσουμε τις απόψεις μας και να δώσουμε τις προτάσεις που απαιτούνται. Μπορεί να μην  είχαμε μεγάλες  ζημιές στο πεδίο ευθύνης της τοπικής επιτροπής, ωστόσο θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε όλοι, γιατί πιστεύω ότι υπάρχει το επιστημονικό υπόβαθρο, αλλά και η πολύπλευρη εκπροσώπηση των κοινωνικών φορέων.

Θεωρώ ότι οι καταστροφές μπορεί να διορθωθούν. Το δάσος θα αναγεννηθεί, όμως εκεί που διίστανται οι  απόψεις των επιστημών είναι για τα άγρια ζώα, τα πουλιά, που δεν ξέρουμε ποια θα είναι η συμπεριφορά τους, εάν δηλαδή θα πάνε σε άλλους βιότοπους, γιατί αυτή τη στιγμή κάηκε ο βιότοπός τους. Και βέβαια ας μην ξεχνάμε και το ενδεχόμενο πλήγμα στον τουρισμό, καθώς, εκτός της περιβαλλοντικής της σημασίας, η Δαδιά ήταν και ένας τουριστικός προορισμός με χιλιάδες επισκέπτες ετησίως.

«Σκοπός μου να δώσουμε σημασία στην διατροφική επάρκεια και ασφάλεια της τοπικής μας κοινωνίας»

ΠτΘ: Με ποιον τρόπο απευθύνεστε προς όσους μας ακούνε και διεκδικείτε την ψήφο τους στις 8  Οκτωβρίου στις Περιφερειακές Εκλογές. Ποιο  είναι το μήνυμά σας;

Τ.Π.: Κατ’ αρχάς  είμαι γνώστης, 30 χρόνια σαν γεωπόνος, στην πρωτογενή παραγωγή, δηλαδή γεωργία-κτηνοτροφία-αλιεία. Σκοπός μου είναι να δώσουμε σημασία στην διατροφική επάρκεια και ασφάλεια, στην τοπική κοινωνία μας, δηλαδή να υπάρχει επάρκεια και ασφάλεια ώστε να μην έχουμε ελλείψεις βασικών προϊόντων. Επίσης στόχος μου είναι η υδροοικονομία της περιοχής. Να αποθηκεύσουμε γλυκό νερό, να μην χάνεται στη θάλασσα, για να μπορέσουμε να ποτίσουμε τα χωράφια, να έχουμε καλή παραγωγή, να πίνουν νερό τα άγια ζώα, αλλά να έχουμε και νερό πυρόσβεσης. Σκοπός μου είναι η προστασία από την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια από τις πυρκαγιές και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Θα πρέπει να προστατέψουμε και την ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη περιουσία. Επίσης, η ενασχόλησή  μου με τον πολιτισμό και την παράδοση είναι γνωστή, παραμένει, είναι τρόπος ζωής, είναι χαρά θα έλεγα για μένα, γιατί εκτός από τη δουλειά μου και τις πολλές ενασχολήσεις, η έρευνά μου για ιστορικά τεκμήρια και φωτογραφίες με ξεκουράζει όπως και κάθε χόμπι. Η ανακάλυψη του καινούργιου, του παλιού, του ωραίου, της μικροϊστορίας που ξαφνικά ανοίγεται ένας φωτεινός δρόμος μπροστά σου, είναι μια πρόκληση για μένα. Τέλος θεωρώ ότι πρέπει να μιλήσουμε για τη βιώσιμη ανάπτυξη.  Όλοι μιλάνε για ανάπτυξη, πρέπει να γίνουν όμως σταθερά, μικρότερα και πιο σίγουρα βήματα. Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι αυτό. Έχουμε δει επενδύσεις που κλείνουν ή δεν πάνε καλά γιατί ξεκίνησαν με άλμα. Υπάρχει μια ανάπτυξη αυτή τη στιγμή στη Θράκη λόγω της Αλεξανδρούπολης, αυτό σιγά σιγά πρέπει να το εκμεταλλευτούμε κι εμείς με πιο σταθερά βήματα, δηλαδή να προσελκύσουμε από κει τον κόσμο που θα έρθει, τον κόσμο που έρχεται από βορρά από τη Βουλγαρία, τον κόσμο που έρχεται εξ ανατολάς από την Τουρκία, που είναι πάρα πολλοί και θέλουν  να ξοδέψουν στην Ελλάδα. Η παραλιακή οδική σύνδεση Μάκρης-Μαρώνειας θα τους δώσει την ευκαιρία αυτή. Ας τους δώσουμε λοιπόν ευκαιρίες να ξοδέψουν λίγο περισσότερο χρόνο στη Ροδόπη. Εάν ξοδέψουν λίγο περισσότερο χρόνο θα επωφεληθούμε κι εμείς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.