Σε συνολικη λυση των εκκρεμοτητων στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ προσδοκα ο Δημος Κομοτηνης

Στον Άρειο Πάγο προσέφυγε η Εταιρεία δίνοντας συνέχεια στη δικαστική διαμάχη με το Δήμο

Αμφιβολίες και ερωτήματα από τον Σπάρτακο για την ορθότητα του χειρισμού της υπόθεσης

Το θέμα της δικαστικής διαμάχης ΔΕΥΑΚ-ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, όπου επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση της διοίκησης του Δήμου να διεκδικήσει τόσο οικόπεδα, όσο και τη δικαιοδοσία των δημοσίων χώρων της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ.

Να θυμίσουμε ότι η ΔΕΥΑΚ είχε προσφύγει το 2014 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά της «Κτηματική – Κατασκευαστική – Ανώνυμος Εταιρία – ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ ΑΕ», ζητώντας περίπου 7 εκ. ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης που είχαν πραγματοποιηθεί την περίοδο 2000-2006 στην περιοχή, ώστε να γίνει το εποικιστικό πρόγραμμα που αφορούσε 6.000 κατοικίες. 

Τα επίμαχα έργα αν και πραγματοποιήθηκαν κανονικά, το υπουργείο και η ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ άλλαξαν μονομερώς την σύμβαση, και τελικά το εποικιστικό πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η ΔΕΥΑΚ να αποσβέσει το κόστος από την κατασκευή τους. Σε πρώτο βαθμό το Πρωτοδικείο δικαίωσε εν μέρει την ΔΕΥΑΚ, εξαιρώντας κάποια από τα έργα για τα οποία έγινε η αγωγή. Η απόφαση του Εφετείου ήρθε να επικυρώσει την πρωτοβάθμια απόφαση και υποχρέωνε την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ να καταβάλλει το συνολικό ποσό των 3.298,699,79 ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής.

Μάλιστα μετά την απόφαση, είχε τονιστεί εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι ο Δήμος ελπίζει να διεκδικήσει αντί του ποσού οικόπεδα στην περιοχή που έγιναν τα έργα, ενώ προσπαθούσε να βρει συνολική λύση στο θέμα της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ και να περάσουν σε αυτόν οι κοινόχρηστοι χώροι, καθώς και χώροι για τη δημιουργία σχολείων και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Γιατί δεν έγινε αίτηση αναίρεσης;

Την ερώτηση έκανε ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος, ο οποίος θύμισε τη δικαστική διαμάχη της ΔΕΥΑΚ με την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ και σημείωσε πως παρότι πέρασαν τα χρόνια, η διοίκηση δεν έπραξε το παραμικρό για να εκτελέσει την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ πριν από μερικές μέρες η ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ άσκησε αναίρεση για την απόφαση, λίγο πριν την εκπνοή της νόμιμης προθεσμίας, ενώ η ΔΕΥΑΚ δεν έκανε αίτηση αναίρεσης για να διεκδικήσει τα υπόλοιπα χρήματα για τα έργα που εξαιρέθηκαν.

Το θέμα μάλιστα ουδέποτε συζητήθηκε στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, .για αυτό και ρώτησε τη διοίκηση γιατί δεν έκανε το παραμικρό από το 2022 για εκτέλεση της εφετειακής απόφασης, και γιατί, ενώ υποτίθεται πως βρισκόταν σε διαπραγμάτευση με την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, η εταιρεία ασκεί αναίρεση. Μάλιστα έκανε λόγο για σημαντικές ευθύνες από πλευράς της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ, που πλησιάζουν την βαριά αμέλεια και τον ενδεχόμενο δόλο.

Τις ευθύνες πάνω του παίρνει ο Γ. Γκαράνης

Στον κ. Καραΐσκο απάντησε ο Δήμαρχος κ. Γκαράνης, ο οποίος σημείωσε πως σύμφωνα με την εισήγηση των νομικών, δεν υπήρχε λόγος και δυνατότητα να κάνουν αίτηση αναίρεσης της αρχικής απόφασης.

Τόνισε δε πως δεν εκτέλεσαν άμεσα την απόφαση, γιατί τότε η ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ θα προσέφευγε αμέσως στον Άρειο Πάγο, την ώρα που βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις τόσο για την παραχώρηση οικοπέδων αντί του ποσού, όσο και για την οριζόντια επίλυση του θέματος της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, μιας και ακόμα και οι κοινόχρηστοι χώροι της δεν υπάγονται στο Δήμο, αλλά θεωρούνται ιδιωτικός χώρος.

Η διαπραγμάτευση, σημείωσε, γίνεται πλέον σε επίπεδο Εθνικής Τράπεζας (στην οποία ανήκει η ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ ΑΕ), συνεχίζεται, και θεωρεί πως βρίσκονται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση. Για αυτό όμως και κράτησαν χαμηλούς τόνους για το θέμα, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το Δήμο, να πάρει την έκταση που ζητούσε αλλά και να λύσει το χρόνιο πρόβλημα που υπάρχει. «Αν κάνω λάθος, θα πάρω εγώ την ευθύνη, αν είναι σωστό, τότε θα έχουμε πολλαπλάσια κέρδη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αρκετοί σύμβουλοι, στη συζήτηση που ακολούθησε, ήταν επιφυλακτικοί για το αν θα έπρεπε να προσφύγει και η ΔΕΥΑΚ στον Άρειο Πάγο, κάτι που ανέφερε η κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ενώ και ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου, επί των ημερών του οποίου ξεκίνησε η αγωγή, τόνισε πως θα μπορούσε να γίνει έστω και σαν επιπλέον μέσο πίεσης προς την εταιρεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.