Το πλαισιο στηριξης των πυροπληκτων στον Εβρο

Όσα ανακοίνωσε το κυβερνητικό κλιμάκιο

Η εκ του σύνεγγυς διαπίστωση του μεγέθους των ζημιών που υπέστη ο Έβρος προκειμένου άμεσα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων και η πρόσκληση εκ μέρους του πρωθυπουργού προς το σύνολο των θεσμικών φορέων και φορέων της παραγωγής, του εμπορίου, τουρισμού, πρωτογενούς τομέα να υποβάλλουν άμεσα τις προτάσεις τους για την προοπτική και το μέλλον του Έβρου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας της πυρκαγιάς, συνιστούν το διττό χαρακτήρα της επίσκεψης τη Δευτέρα στο νομό του κυβερνητικού κλιμακίου, σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας των επαφών που είχαν στον Έβρο τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου ο κ. Βορίδης ευχαριστώντας έναν προς έναν όλους όσους συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης, το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους άνδρες και γυναίκες, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Δασικής Υπηρεσίας που υπερέβαλαν εαυτούς σε μία εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη διευκρίνισε ότι η παρουσία τους δεν είναι επικοινωνιακή αλλά ουσιαστική και μεταφράζεται σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης.

«Οι συνάδελφοί μου στην κυβέρνηση θα ανακοινώσουν το θεσμικό πλαίσιο και θα εξηγήσουν τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι ζημιές οι οποίες έχουν γίνει εδώ από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Προφανώς οι αποζημιώσεις θα κινηθούν σε επίπεδα στα οποία θα καλυφθούν οι υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί σε οικίες, επομένως στον αστικό ιστό, ζημιές που έχουν γίνει στις καλλιέργειες, ζημιές που έχουν γίνει στη μελισσοκομία, στην κτηνοτροφία και ζημιές που αφορούν το ζωικό κεφάλαιο. Προφανώς υπάρχουν ζητήματα ενισχύσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου έχουμε ζημιές αλλά και μέτρα προληπτικά τα οποία πρέπει να λάβουμε για την αντιμετώπιση και υποδομών που επλήγησαν αλλά και προκειμένου να θωρακίσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα σε διάφορα ενδεχομένως φαινόμενα τα οποία θα πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».

Σταθερή και ισχυρή η πολιτική αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βορίδης στο θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πολιτική την οποία έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης όχι απλώς δεν έχει διαφοροποιηθεί και δεν έχει χαλαρώσει αλλά παραμένει σταθερή και ισχυρή. Διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστεί το έργο της κατασκευής του φράχτη, η περαιτέρω ενίσχυση της αστυνόμευσης και η ενίσχυση κάθε πολιτικής αποτροπής ενός φαινομένου που όπως είπε πλήττει βάναυσα τη χώρα μας και στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Με τα ως άνω δεδομένα χαρακτήρισε αχρείαστη αλλά και απολύτως καταδικαστέα οποιαδήποτε ανάληψη ευθυνών από τον οποιοδήποτε που δήθεν παριστάνει ότι μπορεί ν’ αναπληρώσει το κράτος. «Όταν θα δείτε τις δράσεις που αναλαμβάνει η συντεταγμένη Πολιτεία, ήδη έχει αναλάβει και θα συνεχίσει και θα τις εντείνει έτι περαιτέρω τότε θα καταστεί σαφές ότι όλα αυτά δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα και πρέπει να είμαστε σταθεροί στον τρόπο που στεκόμαστε απέναντί τους», δήλωσε ο κ. Βορίδης.

Διαβεβαιώνοντας τους πολίτες του Έβρου ότι «για την κυβέρνηση η ακριτική μας περιοχή έχει πρωτεύουσα σημασία» κάλεσε εκ μέρους του πρωθυπουργού το σύνολο των φορέων να καταθέσουν άμεσα τις σκέψεις και προτάσεις τους για το μέλλον του νομού τις οποίες ο πρωθυπουργός θα λάβει υπόψη ενόψει των εξαγγελιών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση της περιοχής.

Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής

Στην ενεργοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής για τους πληγέντες από την πυρκαγιά στον Έβρο αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος κατά την ανακοίνωση μέτρων από τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου που μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως είπε στο πλαίσιο της δράσης της γ.γ. Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής τα αρμόδια κλιμάκια καταγράφουν καθημερινά τις ζημιές και κάνουν τις απαραίτητες αυτοψίες όπου η πυρκαγιά και οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Διευκρίνισε ότι το εν λόγω πλαίσιο περιλαμβάνει την παροχή της πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και την επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr η οποία θ’ ανοίξει τις επόμενες ημέρες για τους δικαιούχους της περιοχής.

Η κρατική αρωγή προς τις επιχειρήσεις έχει προσδιοριστεί στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, για τους δε πολίτες των οποίων η πρώτη κατοικία έχει χαρακτηριστεί μη κατοικήσιμη προβλέπεται επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης «έτσι ώστε κανένας μα κανένας συμπολίτης μας από την πρώτη στιγμή να μη μείνει χωρίς στέγη».

Παράλληλα διευκρίνισε πως το σχήμα που αφορά την επιχορήγηση των επιχειρήσεων αφορά και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Επίσης έχει ενεργοποιηθεί ήδη η αποζημίωση της οικοσκευής, των πρώτων βιοτικών αναγκών, των πρώτων επισκευαστικών αναγκών από 600 μέχρι 6.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο ενεργοποιείται μεταξύ άλλων τις επόμενες ημέρες η αναστολή της καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τριετής απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για τις περιπτώσεις όσων έχουν πληγεί και σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας επιδότηση των εργαζομένων των πληγέντων επιχειρήσεων και ένταξη του Έβρου στο ειδικό καθεστώς κοινωνικού τουρισμού με δώδεκα δωρεάν διανυκτερεύσεις.

Οι επαφές του κυβερνητικού κλιμακίου

Να σημειωθεί ότι το πρωί της Δευτέρας στο κτίριο του Νομαρχείου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης, ο αν. υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής, οι δήμαρχοι του Νομού Έβρου, ο δήμαρχος Σαπών Κώστας Χαριτόπουλος, ο δήμαρχος Νέστου του Νομού Ξάνθης, Σάββας Μιχαηλίδης και ο περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. Χρήστος Μέτιος.

Παράλληλα, στις αίθουσες του Νομαρχείου ο κ. Τριαντόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο Νομό, με επιμελητηριακούς φορείς για θέματα αποζημιώσεων των επιχειρήσεων, καθώς και με τον δήμαρχο Σαμοθράκης Νίκο Γαλατούμο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Μάκρης, Δικέλλων και Μεσημβρίας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέματα πρωτογενούς τομέα και αποζημιώσεων με τη συμμετοχή και του υφυπουργού κ. Κελέτση, του Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Στρατάκου και του προέδρου ΕΛΓΑ, Αν. Λυκουρέντζου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Οικονόμου και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχαν συνάντηση στο επιχειρησιακό κέντρο στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης με στελέχη της ΓΑΔ-ΑΜΘ και της ΕΛ.ΑΣ.

Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου μετέβη στη Ροδόπη, όπου πραγματοποιεί επισκέψεις στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης μεταξύ των οποίων των Σαπών και του Ιάσμου.

Επίσης ο κ. Βορίδης μετά το πέρας της σύσκεψης μετέβη στη Δαδιά, ενώ ο κ. Λιβάνιος επισκέφτηκε τον οικισμό της Παλαγίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.